Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Γραφικότητες


Του Νίκου Μπίστη, www.protagon.gr, 17.7.12
Στο τέλος της δεκαετίας του '70  το υπουργείο Πολιτισμού είχε συμφωνήσει στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών να αποσταλούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι Μινωικοί θησαυροί στην Νέα Υόρκη και να εκτεθούν σε μουσείο της πόλης. Η απόφαση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν φυσιολογική και σήμερα θα περνούσε στα ψιλά των εφημερίδων. Όμως τότε αποτέλεσε αφορμή για ένα παγκρήτιο ξεσηκωμό με αίτημα να «μην φύγουν τα αρχαία από το νησί». Τα αρχαία δεν έπρεπε να φύγουν, δεν έπρεπε να πάνε στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, ήταν μάλιστα εξαιρετικά διαδεδομένη η «πληροφορία» ότι θα τα κρατούσαν εκεί και δεν θα τα επέστρεφαν. Οι πιο «σοβαροί» επικαλούνταν λόγους ασφάλειας, πιθανές ζημιές στην μεταφορά και άλλες ανοησίες που δεν είχαν βάση, το ήξεραν αλλά κάτι έπρεπε να πούν. Στόχος του λαϊκού ξεσηκωμού ήταν ο υπουργός Πολιτισμού κ. Δ. Νιάνιας. Ο κ. Νιάνιας, βουλευτής Λέσβου, προσφερόταν ως στόχος αλλά όχι για αυτήν την επιλογή του αλλά για ένα εξωφρενικό προεκλογικό του σύνθημα που συνδύαζε τις ανάγκες άμυνας της τοπικής οικονομίας με την απαραίτητη δόση πατριωτισμού και είχε ως εξής« Νιάνιας, ο εχθρός των Τούρκων και των σπορελαίων».
Αυτό το σύνθημα θεωρήθηκε φυσιολογικό ενώ η πολιτιστική ανταλλαγή παράλογη, αντιπατριωτική και εθνικά επικίνδυνη. Στο τέλος ματαιώθηκε και αποτέλεσε μια αφορμή για να οργιστεί ο Καραμανλής.

Δεν θυμάμαι αν με αφορμή αυτή την πάνδημη αντίδραση είχε πει το «εξω πάμε καλά» αλλά θυμάμαι ότι είχε εκφράσει την οργή του για το γεγονός. Θυμάμαι επίσης ότι είχα επισκεφθεί γεμάτος απορίες την πολιτιστική υπεύθυνο του ΚΚΕ σ. Ρούλα Κουκούλου και την είχα ρωτήσει γιατί συμπράττουμε σε αυτά τα καραγκιοζιλίκια. Την ρώτησα γιατί συμφωνούμε με την έκθεση των Σκυθικών θησαυρών από την Σοβιετική Ένωση και με αντίστοιχη ανταλλαγή εκ μέρους μας. Γιατί δυο μέτρα και δυο σταθμά; « Αυτό είναι άλλο» μου είχε απαντήσει λίγο μαγκωμένα. Η ουσία είναι ότι το ΠΑΣΟΚ που κυριαρχούσε τότε στο νησί και περνούσε την αντιδεξιά, «αντιιμπεριαλιστική» και τριτοκοσμική περίοδο του, πρωτοστατούσε σε αυτές τις γραφικότητες και έσερνε πίσω από τον λαϊκισμό του το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς.

Σας γύρισα 35 χρόνια πίσω γιατί ορισμένοι εξακολουθούν να έλκονται από εκείνες τις γραφικότητες. Πληροφορούμαστε, λοιπόν ότι στο Ηράκλειο της Κρήτης  η οργάνωση «Πολίτες κατά του χρέους» και δύο βουλευτές οι κκ. Μιχάλης Κριτσωτάκης του ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μαριάς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, πρωτοστατούν στην προσπάθεια άμεσης απομάκρυνσης από την Κρήτη του Γερμανού υφυπουργού Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. «Αρνούμαι να παραστώ σε οποιαδήποτε συνάντηση γιατί θα αποτελούσε πράξη εθελοδουλίας δεδομένου ότι ο Γερμανός Υφυπουργός αποκαλείται και αρμόδιος για θέματα Ελλάδας» τόνισε ο πιο «προσεκτικός» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ασυγκράτητος ο κ. Νότης Μαριάς (για μεγάλο διάστημα στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου ήθελε να τα αλλάξει όλα και ιδού το αποτέλεσμα) παιάνισε : « Η Ελλάδα δεν πωλείται και τα ασημικά της Κρήτης δεν πρόκειται να αποτελέσουν βορά στις ορέξεις της Μέρκελ, του Φούχτελ και του Δ' Ράιχ».

Ποιος είναι ο Φούχτελ και τι έκανε που επισείει την οργή των δυο εκπροσώπων του ελληνικού λαού ώστε να υπερασπίζονται με πάθος – στα όρια της γραφικότητας – τα Κρητικά «ασημικά» από τις αρπακτικές διαθέσεις του; Τι θέλει να βάλει στην «φούχτα» του; Μεταφέρει τεχνογνωσία στην ελληνική αυτοδιοίκηση προκειμένου αυτή να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Δηλώνει επίσης ότι επιχειρεί να διευκολύνει την συνεννόηση και την άρση των παρεξηγήσεων και των στερεοτύπων ανάμεσα στην γερμανική και την ελληνική πλευρά και για αυτό προωθεί την αδελφοποίηση πόλεων των δυο κρατών. Αφορμή για το «σκάνδαλο» ήταν η πρόσκληση του κ. Φούχτελ προς τους Έλληνες να αποκτήσουν γνώσεις και εξειδίκευση στην Γερμανία, που θεωρήθηκε ως παρότρυνση προς…μαζική μετανάστευση. Το πραγματικό πρόβλημα των αμυντόρων της ελληνικής αξιοπρέπειας είναι ότι ο Φούχτελ είναι Γερμανός και μέλος της κυβέρνησης της Μέρκελ. Μου θυμίζουν έντονα ένα σκωπτικό τραγούδι από την Απείρανθο της Νάξου που λέει «Τα δολάρια σου θέλω μα εσένα δεν σε θέλω».   Ευτυχώς σε αντίθεση με τα προ τρικονταπενταετίας γεγονότα αυτή την φορά δεν υπήρξε αξιοσημείωτη λαϊκή ανταπόκριση στην πρόσκληση για συμμετοχή στις γελοιότητες. Κάτι είναι και αυτό.

4 σχόλια:

manousos είπε...

ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ

Κρήτη μου αγαπημένη
είσαι απ`όλους παινεμένη.
Βιτζέντζο γέννησες νωρίς
και στ`όνομα Κορνάρο ,τα γράμματα
χάραξε καλά, και δεν τον παίρνει ο χάρος.
Στ`ακρογιάλι της Σητείας κείτεται ο τολμητίας.
Κι ο Καζαντζάκης στον Ψηλορείτη,
γράφει τον καπετάν Μιχάλη,
Που λευτέρωσε την Κρήτη
με μπαλωθιές και πεντοζάλη.
Η μαντάμ Ορτάνς με το Ζορμπά
χορεύουν το συρτάκι με αιθέρια
λύρα και βιολί από τον Μίκη Θεοδωράκη.
Του Χορτάτζη η «Ερωφίλη»
μας φιλάει εις τα χείλη.
Του Ρεθύμνου τ`αεράκι
χαίρεται στο καλοκαιράκι την
εξαίσια μουσική του Μάνου Χατζηδάκη.
Μην ξεχνάμε το Ξυλούρη το αηδόνι
των ορέων, μάγεψε με τη φωνή του
και τις πέτρες στην Ελλάδα.
Σήκωσε ψηλά την Κρήτη
στις κορφές του Ψηλορείτη.
Ο Δασκαλογιάννης των Σφακιών
πρωτομάρτυρας της ιστορίας
κάηκε σαν λαμπάδα για την ελευθερία.
Κρήτη στην ιστορία σου δεν λύγισες
ποτέ και στους εχθρούς σου
δεν έσκυψες κεφάλι.
Τους ισχυρούς του κόσμου πολέμησες
και δεν στάθηκες να σε διαφεντεύουν άλλοι.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

manousos είπε...

Συμφωνώ για τον λαϊκισμό των κομμάτων αλλά γιατί φίλε Μπίστη δεν μιλάς για την ταμπακιέρα. τον αρπακτικό καπ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Το σύμφωνο σταθερότητας που υπεγράφη με την συμφωνία του Μάαστριχτ ποτέ δεν τηρήθηκε. Η είσοδος των ευρωπαϊκών κρατών στην ευρωζώνη, έγινε με πολιτικά κριτήρια. Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός σημαίνει δογματικά προσκολημένη εμμονή στην λιτότητα , που επιβάλλει ο νεοφιλελευθερισμός το "niational monetary fund" {Δ.Ν.και " η σχολή του Σικάγου" με γκουρού τον νομπελίστα Μίλτον Φρίντμαν ,και τον Αυστριακό καθηγητή φον Χάγιεκ. Η λιτότητα σε εποχές κρίσης είναι αδιέξοδη και οδηγεί σε κατάρρευση τις οικονομίες και τις κοινωνίες σε ασφυξία. Την πολιτική της λιτότητας την επιβάλλει η Γερμανία από τότε που ενώθηκε ,διότι οραματίζεται να ηγεμονεύσει στον κόσμο μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Συμφωνώ με όλους εκείνους που '''πιστεύουν, ότι είχε και θετικά η ένταξη μας στην τότε Ε.Ο.Κ διότι συνετέλεσε στον εκσυχρονισμό των θεσμών και την παρακολούθηση από το πρώην τμήμα της καθυστερημένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ήταν η σύχρονη Ελλάδα ,της πιο προηγμένης κοινότητας του κόσμου όπως η Ευρωπαϊκή με τα θετικά της {υψηλός πολιτισμός" και τα αρνητικά της {βαρβαρότητα} όπως και ο σημαντικός Γάλλος κοινωνιολόγος Εντγκάρ Μορέν επισημαίνει στο βιβλίο του ¨"πολιτισμός και βαρβαρότητα." Ο γέρο Καραμανλής είχε δηλώσει τότε που μας έντασε στην Ε.Ο.Κ ότι¨ "θα μας ρίξει στην θάλασσα χωρίς σωσίβιο", για να μάθουμε υποχρεωτικά και βίαια μπάνιο. Εμείς μονίμως ανέτοιμοι δυστυχώς οι μισοί κοντεύουμε να πάμε στον πάτο της θάλασσας."Βοηθούντος" βεβαίως και του αρπακτικού και ριψοκίνδυνου καπιταλισμού,{καζινοκαπιταλισμός}. Για να επιτευχθεί η πολιτική ολοκλήρωση της Ε.Ε πρέπει να γίνουν ακόμη σημαντικά βήματα. Ομοσπονδία σημαίνει ότι η Ε.Ε πρέπει να έχει στην κεφαλή ένα Ομπάμα με ισχυρές εξουσίες και μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τους καθ`ύλην αρμόδιους υπουργούς. Επίσης μία Ε.Κ.Τ με απεριόριστο εκδοτικό προνόμιο που θα ελέγχεται από την ένωση. Μην λησμονούμαι ότι για να ενωθεί η Βόρειος Αμερική {Η.Π.Α} προηγήθηκε ο εμφύλιος πόλεμος. Πόσο μάλλον που η Ευρώπη έχει τόση μεγάλη προϊστορία μέχρι τον σχηματισμό των εθνών κρατών.Σε αντίθεση με την Γερμανική επιλογή της λιτότητας στην Ευρώπη, ο πρόεδρος Ομπάμα στην Αμερική με την κεντρική τράπεζα F.E.D με διοικητή τον καθηγητή ΜΠΕΝ ΜΠΕΡΝΑΚΙ έκοψε χρήμα για να στηρίξει την ενεργό ζήτηση και την αύξηση του Α.Ε.Π χωρίς να έχει επίπτωση στον πληθωρισμό. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές ανισότητες ανάπτυξης δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ των κρατών , αλλά και στο εσωτερικό των κρατών. Το θέμα είναι γιατί αφήνουν την Γερμανία τα άλλα κράτη, να επιβάλλει πολιτικές και να μην υπολογίζει τις βουλήσεις των λαών. Σιγά την δημοκρατία που έχουμε. ιταλισμό;

manousos είπε...

ΜΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ -ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΈΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Εκεί που διαφωνώ με την άποψη του καθηγητή Γ.Κοντογιώργη είναι που αναφέρει ότι για την ελληνική κρίση φταίει ο κομματισμός και η φαυλότητα του κράτους. Βεβαίως το κράτος μπορεί να είναι φαύλο αλλά δεν το εμπόδισε επί Σημίτη να έρθει πρώτο στις αποκρατικοποιήσεις στην ευρώπη, και να ενσωματωθεί στην διεθνή οικονομία. Η κρίση είναι διεθνής και οφείλετε στον αρπακτικό νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Άλλωστε η κρίση ξεκίνησε από την Αμερική και ήρθε στις νότιες χώρες της ευρώπης ως ο αδύνατος κρίκος της ένωσης, και κυκλώνει σιγά σιγά και τις ισχυρές χώρες του βορά. Συμφωνώ ότι η κοινωνία των πολιτών πρέπει να είναι πανταχού παρούσα,και ότι η λειτουργία του κράτους πρέπει να αλλάξει εις όφελος των πολιτών.Στο ερώτημα μεγάλο κράτος ή μικρό κράτος η απάντηση είναι μικτή οικονομία όπως λειτούργησε στην δυτική ευρώπη μεταπολεμικά και έφερε θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.O νεοφιλελευθερισμός κτυπάει το κράτος γιατί θέλει την αγορά ασύδοτη και επιστροφή στην δουλεία. Στην Ελλάδα της φαυλοκρατίας της ρουσφετολογίας και του πελατειακού κράτους, ασφαλώς, και δεν πρέπει να μείνει ως έχει.Αλοίμονο όπως ισχυρίζεται ο κ. Κοντογιώργης και πολλοί άλλοι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφωθεί σε ΠΑΣΟΚ του 1981.Θα είναι ένα ακόμη κτύπημα του αριστερού κινήματος διεθνώς.Να γιατί σε μια δημοκρατία ο λαός πρέπει συνεχώς να βρίσκεται σε εγρήγορση και να ασκεί κριτική στην εξουσία.Μπορεί να ήταν υπερβολικοί οι αρχαίοι αθηναίοι αλλά δεν άφηναν κανένα άρχοντα να σηκώσει κεφάλι εναντίον της αθηναϊκής δημοκρατίας. Τον εξοστράκιζαν.Ας παραδειγματιστούμε.

manousos είπε...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ
Στις Η.Π.Α έξαιτίας των φορολογικών παραδείσων και της φοροδιαφυγής,χάνονται φόροι 100 δις δολλάρια ετησίως, στην Γαλλία 40 με 50 δις ευρώ, ενώ για την Γερμανία το 6% των φορολογικών εσόδων της.
*"Τα κρατικά έσοδα που έτσι χάνονται θα ήταν υπεραρκετά για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο ,για τον περιορισμό των ανισοτήτων και των κοινωνικών αποκλεισμών, στις προηγμένες κοινωνίες, για την σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και της κρίσης χάρις στην διενέργεια δημοσίων έργων, τέλος για την αντιμετώπιση των ελλειμάτων που ταλανίζουν την υφήλιο."
ΜΑΡΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ-ΔΕΛΗΒΑΝΗ "Η ΦΟΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ "
Γίνονται αποσπασματικές προσπάθειςαπό τα κράτη για τα μάτια του κόσμου εξ αιτίας της κοινωνικής κατακραυγής,αλλά τίποτα επί της ουσίας.Ειδικά στην Ελλάδα ο μόνος ένοχος είναι ο Τσοχατζόπουλος, για να ξεπλύνει την φοροδιαφυγή του ελληνικού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.
ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες