Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Αντ.Μανιτάκης: Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης σε 100 μέρες


«Το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος του δημόσιου τομέα, το πρόβλημα είναι η χαμηλή αποδοτικότητα», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, συμπληρώνοντας πως «ο αριθμός των υπαλλήλων και η δαπάνη μισθών δεν αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Μέσα στις επόμενες 100 ημέρες θα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Task Force και τη γαλλική κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.  Όπως επισήμανε, οι λίγες και χαμηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι το βασικό πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης. «Το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος του δημόσιου τομέα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των υπαλλήλων και η δαπάνη μισθών δεν αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Το πρόβλημα είναι η χαμηλή αποδοτικότητα». Το κόστος των γραφειοκρατικών βαρών σε πολίτες και επιχειρήσεις είναι 8%, όμως, είναι η χαμηλή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών σε καίριους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, που ωθεί τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα, διευκρίνισε. Η ίδια χαμηλή ποιότητα ευθύνεται για την αδυναμία πρόσβασης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων σε βασικές υπηρεσίες, είπε ο κ. Μανιτάκης.

Είναι ο τεράστιος όγκος αρμοδιοτήτων γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης, που απορροφά τους λιγοστούς πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συμπλήρωσε ότι η σχέση των ανελαστικών προς τις ελαστικές δαπάνες στον δημόσιο τομέα είναι τρία προς ένα. Κατά συνέπεια, «εάν εξαιρεθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα περιθώρια άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής είναι εξαιρετικά περιορισμένα» είπε.

Όμως, ειδικά στις σημερινές συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης, που έχει διαμορφώσει ένα δυσμενές πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους, τα αιτήματα των πολιτών για παροχή υπηρεσιών στην Πρόνοια, την Υγεία και την Παιδεία αυξάνονται ραγδαία και υπάρχει άμεση ανάγκη, όπως επισήμανε, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υπηρεσιών, που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

«Οι αλλαγές στο κράτος είναι μονόδρομος» επισήμανε ο υπουργός, που διευκρίνισε από την αρχή της ολιγόλεπτης ομιλίας του, ότι εκφράζει προσωπικές σκέψεις, σχετικά με ό,τι βρίσκεται μπροστά μας. «Όμως, οι περικοπές, χωρίς ταυτόχρονη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, οδηγούν σε αδιέξοδο» τόνισε.

Η αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα πρέπει να γίνει έτσι, ώστε να υπάρξουν τεράστιες οικονομίες κλίμακας και να δημιουργηθούν πλεονάσματα ως προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της πρωτογενούς έρευνας και της Παιδείας, συνέχισε ο κ. Μανιτάκης. Υπογράμμισε, παράλληλα, πως είναι απαραίτητες οι αποκρατικοποιήσεις, η συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών που δεν είναι χρήσιμες στον πολίτη και τον επιχειρηματία, για να απελευθερωθούν κρατικοί πόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπηρεσίες απαραίτητες για την κοινωνική συνοχή.

Ανέφερε ότι, στο πρόγραμμα παρεμβάσεων για την αναμόρφωση του διοικητικού συστήματος, που διαμορφώνεται σε συνεργασία με την Task Force και τη γαλλική κυβέρνηση, περιλαμβάνονται η επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης για την αναμόρφωση των δομών και του προσωπικού, με κριτήριο την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις. Επίσης, περιλαμβάνεται η ανάληψη πρωτοβουλιών για απλούστευση και μείωση βαρών υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Τέλος, η επιτάχυνση του προγράμματος για μείωση της γραφειοκρατίας, ο συνολικός επανασχεδιασμός των διαδικασιών, η δημιουργία προτύπων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η ενίσχυση των παρεχομένων υπηρεσιών, ο περιορισμός της διαφθοράς.

Και βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά, βασικός παράγοντας και κινητήρια δύναμη είναι το ανθρώπινο δυναμικό. «Στην απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων βασίζεται η επιτυχία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πρόσθεσε ότι «η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή τους». Μόνο αν ενστερνισθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι το πνεύμα της μεταρρύθμισης και το σύγχρονο όραμα για την ελληνική κοινωνία, θα απελευθερωθεί ο δημόσιος τομέας από περιττά γραφειοκρατικά βάρη και θα αναδημιουργηθεί, είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αυτό «δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συνθήκες δραστικής μείωσης των αποδοχών και συνθήκες ανασφάλειας που θίγουν την αξιοπρέπεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες