Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Κουβέλης: "Είμαστε η Αριστερά που αναλαμβάνει τις ευθύνες της"


«Αυτή η κυβέρνηση αποτελεί δυνατότητα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, για να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Μνημονίου και να ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη Βουλή.  Τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει «στο ακέραιο τις ευθύνες που της αναλογούν από τη στήριξη της κυβερνητικής συνεργασίας» και επισήμανε ότι η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα δεν ήταν αβασάνιστη επιλογή. «Είχαμε συνείδηση της ανάγκης μιας ευρύτατης συμπαράταξης» είπε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα «ρεαλιστικό και προοδευτικό πλαίσιο διακυβέρνησης» και ότι οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, αλλά εφικτοί.  «Στο κοινό προγραμματικό πλαίσιο θέσαμε στόχους τετραετίας. Κάποιοι θα προωθηθούν άμεσα σε διαπραγμάτευση και άλλοι σε δεύτερη φάση» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις, τη σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου, την επέκταση του επιδόματος ανεργίας. «Αποτελούν όλα κυβερνητική δέσμευση» είπε. «Στο πλαίσιο της κοινωνικής στήριξης της κυβέρνησης είμαστε το κόμμα που καθίσταται αποφασιστική και αδέσμευτη δύναμη για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Αυξάνουμε τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας» τόνισε και είπε ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα είναι συνεχής και σκληρή.




«Η απαλλαγή από το βάρος του Μνημονίου δεν σημαίνει επιστροφή σε όσα μας οδήγησαν στο Μνημόνιο. Ο λαός κάνει θυσίες που πρέπει να πιάσουν τόπο» επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Η σκληρή πραγματικότητα διαλύει μύθους για εύκολες λύσεις που υπάρχουν και που λένε ότι δεν τις αξιοποιήσαμε» δήλωσε.

Ο κ. Κουβέλης είπε ότι η νέα γενιά μπορεί να πάρει τη σκυτάλη της ανάπτυξης. «Της το χρωστάμε» τόνισε.

«Στην κυβέρνηση συνεργάζονται τρία ιστορικά πολιτικά ρεύματα. Η συμμετοχή μας γίνεται με την έννοια και το ιστορικό βάθος ενός κόμματος της Αριστεράς, στραμμένου στην Ευρώπη. Η συνεργασία μας δεν ακυρώνει τη διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς» είπε και πρόσθεσε ότι η αντιπαράθεση και ο διάλογος θα πρέπει να μη γίνεται ως συνέχιση εμφυλίου.

«Είναι ανάγκη και οι τρεις, αλλά και όλα τα κόμματα να διαμορφώσουν με νέους θεσμούς και πρακτικές, ένα καινούριο πολιτικό σύστημα, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία των πολιτών» τόνισε.

«Τα μέτρα για την κάθαρση του πολιτικού συστήματος συνιστούν όχι μόνο ένα πρώτο βήμα, αλλά και ένα πολιτικό άλμα» τόνισε. Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να είναι πλήρης η ενημέρωση όλων των θεσμικών παραγόντων του τόπου για το πού πάμε.

«Η Πολιτεία έχει ανάγκη από την ηχώ της κοινωνίας, από τη φωνή των πολιτών, όχι από κομματικά μεγάφωνα» συμπλήρωσε.

«Η Δημοκρατία έχει άμεση ανάγκη από ισονομία μεταξύ πολιτών και πολιτικών» είπε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης έχει καθήκον να θέσει τέλος στο πελατειακό σύστημα και να πείσει με έργα και θεσμούς με καθημερινή πρακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες