Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα οριζόντια μέτρα, λέει ο Φώτης Κουβέλης



Ολόκληρη η εισήγηση του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, Σ. Λυκούδη,  στα μέλη της ΚΕ στις 21 Ιουλίου 2012

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση , αλλά και τα συμπεράσματα από τη χαρτογράφηση του εκλογικού αποτελέσματος κατά τις δυο αναμετρήσεις είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη συζήτηση στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η οποία ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου (21.07.2012). Εκλογοαπολογιστική και με πολιτική «κατάθεση» για την επόμενη μέρα από τον πρόεδρο του κόμματος κ. Φ. Κουβέλη και τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ.Σπύρο Λυκούδη, η συνεδρίαση κρίνεται ως ένα πρώτο ...κρας τεστ συλλογικής συζήτησης στα όργανα, μετά την επιλογή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ . Στο επίκεντρο είναι το αβέβαιο μέλλον μιας κυβέρνησης που οι εταίροι της , έχοντας διαφορετικό ιδεολογικό ορμητήριο, κρίνεται καθημερινά από μια κοινωνία που υποφέρει. Τα πρώτα δείγματα κυβερνητικής ...γραφής αποτελούν πεδίο κριτικής προσέγγισης στελεχών της ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα, τίθεται επί τάπητος η πορεία της ΔΗΜΑΡ, που προέταξε την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αλλά και το ζήτημα της φυσιογνωμίας του κόμματος στις νέες συνθήκες.


Τι είπε ο Φώτης Κουβέλης



Όχι άλλα οριζόντια μέτρα, γιατί δεν τα αντέχει η κοινωνία, και αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και της δανεικής σύμβασης άμεσα με ταυτόχρονη ανάπτυξη, είναι τα σημεία τα οποία θεωρεί απαραίτητα, για να βγει η χώρα από τη κρίση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.



Μιλώντας το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του ανέφερε: «Δεν είναι δεδομένο ότι έχουμε ξεφύγει από χρεοκοπία, ούτε δεδομένη η παραμονή στο ευρώ, αν δεν ασκηθούν συγκεκριμένες πολιτικές βαθειάς προοδευτικής μεταρύθμισης με ίση κατανομή των βαρών».



Ακόμη, ανέφερε ότι γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο επεξεργασία ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας και αυτό απαιτεί, όπως είπε, «μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια».



Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε ότι «σύντομα θα αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για να τεθεί το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην ΕΕ πέραν της τρόικας».



Ωστόσο, επισήμανε πως «τίποτα δεν θα γίνει, αν δεν αντιμετωπισθεί η ύφεση και εκείνο που πρέπει να προταχθεί απαραίτητα είναι η ανάπτυξη».



Ο κ. Κουβέλης προσδιόρισε το ρόλο της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα λέγοντας ότι «δεν είμαστε μόνο να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε το κυβερνητικό έργο, αλλά να συμβάλλουμε με προτάσεις και θέσεις». Και υπογράμμισε πως «στηρίζουμε την κυβέρνηση. Θα διεκδικούμε επίπονα και συστηματικά να τηρείται η Προγραμματική Συμφωνία και Σύγκλιση».



Όσο για την απόφαση να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Κουβέλης είπε ότι θα ήταν εύκολο να ήταν άνετα και βολικά στην αντιπολίτευση, αλλά λειτούργησε με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την χώρα. «Η ευθύνη που έχουμε αναλάβει ξεπερνά το 6,23% που μάς έδωσε ο λαός, αλλά θα προωθήσουμε το έργο που αναλάβαμε»είπε χαρακτηριστικά.



Σχετικά με τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά.



Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης στην εισήγησή του ανάλυσε το εκλογικό αποτέλεσμα και υπογράμμισε πως με την συμμετοχή στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ ενηλικιώθηκε.



«Γι' αυτή την ενηλικίωση η Ιστορία δεν μάς δίνει εγγυήσεις. Ο καιρός είναι κόντρα, και στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή ύδατα. Οι πιθανότητες είναι εναντίον μας, και η παράδοση της Αριστεράς, που δαιμονοποιεί την εξουσία και την κυβερνητική διαχείριση για να βολεύεται στην αθωότητα του ναρκισσισμού, μάς περιμένει στη γωνία» ανέφερε.



Επέκρινε εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Όταν, για παράδειγμα, 'οι αριστεροί έφηβοι του παρακάτω δρόμου' χρησιμοποιούν την ανήθικα απλοϊκή εκμετάλλευση της αυτοχειρίας, πιστεύοντας πως οι νεκροί κερδίζουν τον πόλεμο κι όχι η λογική, εμείς πρέπει να προβάλουμε και να στηρίζουμε αποτελεσματικά την μάχιμη αισιοδοξία και την αγάπη για τη ζωή, ακόμα και την 'άπονη ζωή'.



» Γιατί, σύντροφοι και συντρόφισσες, 'καλή η παλικαροσύνη, αλλά καλύτερη, πολύ καλύτερη η σύνεση', λέει η Μάρω Δούκα, που μάς υπενθυμίζει επίσης ότι 'το δίκιο είναι ζόρικο πολύ'.
» Αυτό το δίκιο πρέπει να αναδείξουμε, το ζόρικο, ξέροντας μάλιστα πως περισσότερο θα χτυπηθούμε παρά θα δοξαστούμε. Αλλά γι' αυτά μάς εμπιστεύτηκαν όσοι μάς ψήφισαν. Να ξεμπερδέψουμε το λογικό και το δίκιο απ' το παράλογο και το άδικο, να αφήσουμε στην άκρη το εύκολο και να ισιώσουμε τα δύσκολα».




Ο ρόλος του κομματικού μηχανισμού



Το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ως κρίσιμο στοιχείο τη λειτουργία του κόμματος , που πρέπει να διασφαλίζει την άμεση πληροφόρηση και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και της εφαρμογής πολιτικών. 



Ειδικά, για την προγραμματική συμφωνία, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ κ. Λυκούδης ανέφερε ότι , εκτός από την προσπάθεια που πρέπει να γίνει «ώστε να μη έχουμε απομάκρυνση από τα συμφωνηθέντα, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και υποκειμενικών στάσεων», πρέπει ταυτόχρονα να συνεχιστεί η συνεργασία με την κυβέρνηση και τα άλλα δυο κόμματα. Μάλιστα, έδωσε έμφαση στη συνεργασία όσον αφορά την περαιτέρω συμπλήρωση της προγραμματικής συμφωνίας στα θέματα που: 
· · Έμειναν σε γενική διατύπωση π.χ. γενική στρατηγική για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας
· · Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, φορολογία επιχειρήσεων κ.λπ. 



Επίσης, σχετικά με τη συμμετοχή στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, προτείνεται να αναλάβουν οι οργανώσεις να δουν τις θέσεις ανά νομό και μαζί με την Εκτελεστική Επιτροπή να γίνονται συνεννοήσεις για την αξιολόγηση των προσώπων που προέρχονται από το χώρο της ΔΗΜΑΡ.

Η εκλογική ακτινογραφία της ΔΗΜΑΡ



Κατά τη συνεδρίαση, έγινε μια πρώτη ανάλυση για τα εκλογικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τις εθνικές κάλπες της 6ης Μαΐου (η ΔΗΜΑΡ έλαβε 6,11%) και της 17ης Ιουνίου (6,26%). 



Δόθηκε έμφαση σε δυο διαπιστώσεις:
· Η ΔΗΜΑΡ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε σχέση με την πρώτη ενισχύθηκε στην Αττική και είχε μικρή υποχώρηση στην περιφέρεια. Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, στις εκλογές του Ιουνίου, «που σε μεγάλο βαθμό ο κόσμος αναζητούσε και λύσεις στα αδιέξοδα η εικόνα άλλαξε γιατί ένα τμήμα πολιτών ενίσχυσε το κόμμα που πείστηκε ότι αναζητά λύση, δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ, και βελτίωσε έτσι αισθητά την εικόνα μας στην Αττική». Στις εκλογές του Μαϊου υπήρχε αντίστροφη εικόνα ,καθώς, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, τότε είχε επικρατήσει η «οργή» και ιδιαίτερα στην Αττική, όπου ζει « ο πιο πιεσμένος οικονομικά πληθυσμός», ενισχύθηκαν περισσότερο τα κόμματα «της λαϊκίστικης διαμαρτυρίας». 



· Με βάση τις αναλύσεις του exit poll στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, το 45% της εκλογικής βάση της ΔΗΜΑΡ του Μαΐου έφυγε από την κάλπη της κάλπη (προς τον ΣΥΡΙΖΑ 25%, προς τη ΝΔ 12 – 15%, προς άλλους το υπόλοιπο) και αντικαταστάθηκε από ένα καινούργιο 45% νέων ψηφοφόρων της ΔΗΜ.ΑΡ. Σε μια πρώτη προσέγγιση γι αυτή την μετακίνηση, η ΔΗΜΑρ δίνει την εξής ερμηνεία: «Το δίλημμα Δεξιά – Αριστερά επηρέασε προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μας και γι’ αυτό είχαμε την απώλεια του 45% ενώ παράλληλα η θετική προβολή της ΔΗΜ.ΑΡ. ως ένα κόμμα που θα δώσει οπωσδήποτε λύση, έφερε στην κάλπη μας την 17η Ιούνη μεγάλο ποσοστό νέων ψηφοφόρων που αναζητούν την Αριστερά της ευθύνης και των λύσεων». 



Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Λυκούδης, απευθυνόμενος ουσιαστικά και προς το εσωκοματικό πεδίο αλλά και προς την κοινωνία επεσήμανε ότι η επιτυχία της ΔΗΜΑΡ κατά τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις δεν ήρθε γιατί οι ψηφοφόροι της θεωρούν πως «οι οικονομολόγοι μας έχουν καλύτερες λύσεις ή προσδοκούν από μάς είτε να τους βολέψουμε στο δημόσιο είτε να οργανώσουμε αγωνιστική θεραπεία στις πλατείες». Ηρθε όπως είπε, γιατί «ενσαρκώσαμε – χρησιμοποιώ αυτό το ρήμα γιατί τα πρόσωπα, οι άνθρωποι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο - την ηθική της ψυχραιμίας. Και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να συνεχίσουμε, ανεπηρέαστοι από κραυγές και ψιθύρους».



Εισήγηση του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, Σ. Λυκούδη, 
στα μέλη της ΚΕ στις 21 Ιουλίου 2012


Οι μήνες που πέρασαν δοκίμασαν τη σοβαρότητα και την αντοχή του κόμματος μας. 
Οι δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, φαινόμενο πρωτοφανές στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία, μπορεί να δημιούργησαν δυσκολίες σε όλα τα κόμματα, για το κόμμα το δικό μας όμως, ήταν μια μάχη με όρια που άγγιζαν την ίδια μας την ύπαρξη.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είχε συμπληρώσει ούτε 2 χρόνια ζωής, δεν είχε ούτε τα στοιχειώδη οικονομικά μέσα για να συγκροτήσει ψηφοδέλτια και να εμφανίσει έστω ένα ελάχιστο προπαγανδιστικό υλικό και στηριζόταν στην προσπάθεια ενός μηχανισμού ελάχιστων στελεχών πλήρους απασχόλησης.


Περάσαμε όμως και από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις όρθιοι, καταγράψαμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό (το μεγαλύτερο στην ιστορία του ανανεωτικού ρεύματος της Αριστεράς στη χώρα μας αν θεωρήσουμε ότι εμείς είμαστε οι συνεχιστές του).
Είμαστε μία υπαρκτή πια και σοβαρή κοινοβουλευτική δύναμη και μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι με δεδομένες τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις που έχουμε σήμερα θα επανασυγκροτήσουμε την οργάνωση μας πανελλαδικά σε πιο στέρεες και αποτελεσματικές βάσεις.
Θέλουμε στις πρώτες αναφορές αυτής της εισήγησης να εκφράσουμε τις βαθιές μας ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στους συντρόφους και τις συντρόφισσες ενταγμένους σε άλλες συγγενικές πολιτικές συσπειρώσεις ή ανένταχτους που πάλεψαν μαζί μας, στήριξαν την προσπάθεια ποσοτικά και ποιοτικά και έβαλαν και την δική τους υπογραφή στην εκλογική μας επιτυχία.
Σήμερα όλοι σχεδόν αυτοί οι σύντροφοι εντάσσονται στις γραμμές του κόμματος και μας υποχρεώνουν να σκεφτούμε την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Έχετε στα χέρια σας την πλήρη εικόνα των εκλογικών αποτελεσμάτων. 
Η μελέτη τους μπορεί να είναι χρήσιμη και να οδηγήσει τις σκέψεις μας σε ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις. 
Η εισήγηση θέλει να μείνει σε δύο βασικές διαπιστώσεις:
Η πρώτη διαπίστωση
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, έχουμε καλή εικόνα στην περιφέρεια και υποχώρηση στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.
Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου έχουμε αντίστροφη εικόνα. Άνοδο στην Αττική, μικρή υποχώρηση στην περιφέρεια.
Μια πρώτη ερμηνεία:
Ο βασικός χαρακτήρας της ψήφου του Μαΐου ήταν η οργή, η αγανάκτηση ή διαμαρτυρία. Στο λεκανοπέδιο βρίσκεται ο πιο πιεσμένος οικονομικά πληθυσμός ο οποίος και εκφράστηκε με μεγαλύτερη υποστήριξη προς τα κόμματα της λαϊκίστικης διαμαρτυρίας.
Στις δεύτερες εκλογές, που σε μεγάλο βαθμό ο κόσμος αναζητούσε και λύσεις στα αδιέξοδα η εικόνα άλλαξε γιατί ένα τμήμα πολιτών ενίσχυσε το κόμμα που πείστηκε ότι αναζητά λύση, δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ, και βελτίωσε έτσι αισθητά την εικόνα μας στην Αττική.
Η δεύτερη διαπίστωση
Με βάση τις αναλύσεις του exit pole στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, το 45% της εκλογικής μας βάση του Μαΐου έφυγε από την κάλπη μιας (προς τον ΣΥΡΙΖΑ 25%, προς τη ΝΔ 12 – 15%, προς άλλους το υπόλοιπο) και αντικαταστάθηκε από ένα καινούργιο 45% νέων ψηφοφόρων της ΔΗΜ.ΑΡ.
Μια πρώτη ερμηνεία:
Το δίλημμα Δεξιά – Αριστερά επηρέασε προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μας και γι’ αυτό είχαμε την απώλεια του 45% ενώ παράλληλα η θετική προβολή της ΔΗΜ.ΑΡ. ως ένα κόμμα που θα δώσει οπωσδήποτε λύση, έφερε στην κάλπη μας την 17η Ιούνη μεγάλο ποσοστό νέων ψηφοφόρων που αναζητούν την Αριστερά της ευθύνης και των λύσεων.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Στην νέα φάση είμαστε μπροστά σε μια εντελώς καινούργια κατάσταση. Η ΔΗΜ.ΑΡ. στηρίζει την κυβέρνηση και μετέχει σε μια πολύ δύσκολη αλλά εθνικής σημασίας προσπάθεια.
Έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε προσανατολίζοντας την λειτουργία μας και με βάση τα νέα αυτά καθήκοντα. 
Μερικές βασικές κατευθύνσεις:
Συμμετοχή στις θέσεις Γ.Γ και διοικητών  Οργανισμών και μελών Δ.Σ.
Έχουμε πάρει απόφαση ότι θα συμμετέχουμε στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Ήδη έχει γίνει ο ορισμός Γενικών Γραμματέων, στην οποία συμπεριλήφθησαν 5 μέλη ή φίλοι του κόμματος. 
Στη στελέχωση των θέσεων στον κρατικό μηχανισμό επιδιώκουμε να αξιοποιούνται άτομα με γνώσεις και ικανότητες στο συγκεκριμένο κάθε φορά αντικείμενο. Προτείνουμε μέλη του κόμματος, φίλους και γενικότερα ανθρώπους κύρους και ευρύτερης αποδοχής. 
Λειτουργεί ειδική ομάδα της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Οι οργανώσεις θα πρέπει να δουν τις θέσεις ανά νομό και σε συνεννόηση με την Εκτελεστική Επιτροπή θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις
Κοινές Επιτροπές κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την επεξεργασία θέσεων
Η λειτουργία του κόμματος το επόμενο διάστημα πρέπει να διασφαλίζει:
• Την πληροφόρηση μας για το σύνολο των στοιχείων της υφιστάμενης κατάστασης σε κάθε τομέα του κράτους, της οικονομίας και γενικά των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την κυβερνητική πολιτική. 
• Την παρέμβαση μας με συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις για τα κεντρικά ζητήματα της χώρας όπως είναι η διαπραγματευτική τακτική αλλά και για κάθε τομέα του κυβερνητικού έργου. 
• Την διάχυση αυτών των προτάσεων μας στο σύνολο των μελών μας αλλά και στην κοινωνία με πολιτικές πρωτοβουλίες. Τη διατύπωση των προτάσεων στους κάθε φορά αρμόδιους της κυβέρνησης και στα άλλα 2 κόμματα. Την διαπραγμάτευση με τις άλλες δυνάμεις και την επίτευξη συνθέσεων για την εφαρμογή πολιτικής. 
• Την άμεση πληροφόρηση και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και της εφαρμογής πολιτικών,  η ανατροφοδότηση από αυτήν την εφαρμογή, όπως και γενικότερα από τη συνεργασία.  
Ειδικά για την προγραμματική συμφωνία, εκτός από την προσπάθεια που πρέπει να γίνει ώστε να μη έχουμε απομάκρυνση από τα συμφωνηθέντα, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και υποκειμενικών στάσεων, πρέπει ταυτόχρονα να συνεχιστεί η συνεργασία. Αυτή η συνεργασία αφορά την περαιτέρω συμπλήρωση της προγραμματικής συμφωνίας στα θέματα που:
• Έμειναν σε γενική διατύπωση π.χ. γενική στρατηγική για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας
• Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, φορολογία επιχειρήσεων κ.λπ. 
• Δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί καθώς και σε όσα θα προκύπτουν ως νέα γεγονότα.  
Για να γίνουν αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν τα εξής: 
• Ανασυγκρότηση των τομέων του κόμματος, διασφάλιση ότι θα καλύπτονται όλα τα πεδία της κυβερνητικής επιτροπής με τη δημιουργία νέων τομέων ή ομάδων εργασίας στο πλαίσιο τομέων, συνεργασία με τους αντίστοιχους υπεύθυνους από την κοινοβουλευτική ομάδα. Για τις περιπτώσεις των διαθεματικών ζητημάτων υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Επιτροπών.
• Δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στους τομείς και τις ομάδες εργασίας στελεχών, μελών και φίλων του κόμματος. Αξιοποίηση της δυνατότητας του κόμματος για απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων ώστε στο μέτρο του δυνατού να υπάρξει στελέχωση με συντρόφους που έχουν επιστημονική γνώση σε αντικείμενα που έχουμε ανάγκη. 
• Αντικείμενο των τομέων θα πρέπει να είναι η επεξεργασία θέσεων και η συμμετοχή στη διαβούλευση και με τους συμμετέχοντες στην κυβέρνηση αλλά και με τους κοινωνικούς φορείς (πάντα σε συνεργασία με την κοινοβουλευτική ομάδα).

Μερικές σκέψεις τελευταίες, πιο προσωπικές
Συντρόφισσες & σύντροφοι, 
Ετούτη τη φορά, είναι αλλιώς. Διασχίζουμε το Ρουβίκωνα της πραγματικότητας, θα βραχούμε, αλλά την ευκαιρία πρέπει να την κάνουμε δυνατότητα για την Αριστερά και τον τόπο μας.
Συνδέσαμε το παρόν της Δημοκρατικής Αριστεράς  με το μέλλον της χώρας, περνώντας από τη διατύπωση στην πραγματοποίηση των θέσεων, από τη διεκδίκηση  στην ανάμιξη κι από την κριτική στη  διαχείριση. 
Δεν ξέρω πόσοι και πόσες το 'χουμε συνειδητοποιήσει αλλά αυτά ακριβώς είναι τα χαρακτηριστικά που στην κοινωνική ζωή συνιστούν αυτό που λέμε ωριμότητα, ενηλικίωση. Και συνδέονται με μια λέξη που ξορκίζει η  παιδική αριστερά: την πραγματικότητα.
Συντρόφισσες & σύντροφοι, 
Γι’ αυτή την ενηλικίωση, η Ιστορία δεν μάς δίνει εγγυήσεις. Ο καιρός είναι κόντρα, και στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή ύδατα. Οι πιθανότητες είναι εναντίον μας, και η παράδοση της Αριστεράς, που δαιμονοποιεί την εξουσία και την κυβερνητική διαχείριση για να βολεύεται στην αθωότητα του ναρκισσισμού, μάς περιμένει στη γωνία. 
Θέλουμε να δώσουμε νόημα στην υπευθυνότητα των πολιτικών, δίνοντας δύναμη στην πολιτική ηθική. 
Και σας το λέω καθαρά. Θα επιβιώσουμε μόνο αν  εκφράζουμε σταθερά τη φωνή της λογικής, της αξιοπιστίας και των μελλοντικών γενεών. Για να το καταφέρουμε πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, όλα τα βολικά στερεότυπα, να μη σεβαστούμε τις αμφιθυμίες μας και τη βιασύνη της προσωπικής καταξίωσης. 
Δεν πιστεύω, σύντροφοι, ότι ο λαός, οι πολίτες που μάς ψήφισαν θεωρούν πως οι οικονομολόγοι μας έχουν καλύτερες λύσεις ή προσδοκούν από μάς είτε να τους βολέψουμε στο δημόσιο είτε να οργανώσουμε αγωνιστική θεραπεία στις πλατείες. 
Η επιτυχία των 2 εκλογικών αναμετρήσεων ήρθε γιατί ενσαρκώσαμε – χρησιμοποιώ αυτό το ρήμα γιατί τα πρόσωπα, οι άνθρωποι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο - την ηθική της ψυχραιμίας. 
Και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να συνεχίσουμε, ανεπηρέαστοι από κραυγές και ψιθύρους. 
Όταν, για παράδειγμα, “οι αριστεροί έφηβοι του παρακάτω δρόμου”, χρησιμοποιούν την ανήθικα απλοϊκή εκμετάλλευση της αυτοχειρίας, πιστεύοντας πως οι νεκροί κερδίζουν τον πόλεμο κι όχι η Λογική, εμείς πρέπει να προβάλουμε και να στηρίζουμε αποτελεσματικά την μάχιμη αισιοδοξία και την αγάπη για τη ζωή ακόμα και την «άπονη ζωή».
Γιατί, σύντροφοι και συντρόφισσες, “καλή η παλικαροσύνη, αλλά καλύτερη, πολύ καλύτερη η σύνεση", λέει η Μάρω Δούκα, που μάς υπενθυμίζει επίσης, ότι “το δίκιο είναι ζόρικο πολύ” . 
Αυτό το δίκιο πρέπει να αναδείξουμε, το ζόρικο, ξέροντας μάλιστα πως περισσότερο θα χτυπηθούμε παρά θα δοξαστούμε. 
Αλλά γι αυτά μάς εμπιστεύτηκαν όσοι μάς ψήφισαν. Να ξεμπερδέψουμε το λογικό και το δίκιο απ’ το παράλογο και το άδικο, να αφήσουμε στην άκρη το εύκολο και να ισιώσουμε τα δύσκολα.
Σύντροφοι & συντρόφισσες,
Μέχρι εδώ φτάσαμε με την ανιδιοτέλεια, το πείσμα, τον αυθορμητισμό και τη συντροφικότητα, την εργατικότητα των εργαζομένων χωρίς αμοιβή στο κόμμα, των φίλων και των μελών μας, των ανθρώπων της Δημοκρατικής Αριστεράς. Και θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να τους ευχαριστήσω όλους.
Τώρα αυτά τα χαρίσματα δεν επαρκούν, αυτές οι αρετές μας δεν φτάνουν. Τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε. Κι αυτό σημαίνει οργάνωση, συγκρότηση αποτελεσματικών κομματικών δομών και μηχανισμών όχι γραφειοκρατικών αλλά επιστήμης και φαντασίας, που θα ελέγχουν, θα προτείνουν, θα διαχειρίζονται, θα τεκμηριώνουν. 
Σημαίνει, επίσης, ότι η παράκαμψη των εγωισμών και η δυνατότητα συνεργασίας είναι πλέον πιο λειτουργική, πιο αναγκαία από την αξία της κομματικής αφοσίωσης. 
Ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά.


Σπύρος Λυκούδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες