Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Πρόγραμμα για κυβερνητική συνεργασία με 7 γραπτές δεσμεύσεις

Πρόγραμμα για κυβερνητική συνεργασία με 7 γραπτές δεσμεύσεις

Μια εξαιρετική συνέντευξη του Φ. Κουβέλη. Για πρώτη φορά τόσο σαφής και ουσιαστικός χαράσσει τις εξελίξεις για το αύριο. Απόλυτη δέσμευση για κυβερνητική λύση με συγκεκριμένα μέτρα, κόκκινη γραμμή απέναντι στις αυταπάτες και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, προοπτική για τον τρίτο πόλο μιας πανίσχυρης μεταρρυθμιστικής παράταξης!
G. F.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς διαβεβαιώνει ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη, βάζει τρεις όρους στον ΣΥΡΙΖΑ εάν είναι πρώτο κόμμα, ενώ επισημαίνει ότι για το κόμμα του δεν υπάρχει «Plan B» για τη δραχμή
Πρόγραμμα με γραπτές δεσμεύσεις προτάσσει ο Φώτης Κουβέλης για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ θέτει τρεις ρήτρες: Σοβαρότητα, Αξιοπιστία, Δέσμευση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς μιλά για τη συγκρότηση μεταρρυθμιστικής παράταξης, ενώ επισημαίνει ότι το κόμμα του δεν έχει «Plan B», δηλαδή εναλλακτικό σχέδιο για τη δραχμή.
Εχετε δηλώσει ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Ελλάδα να μη μείνει ακυβέρνητη. Ποιο κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσατε να στηρίξετε ή σε ποιο να συμμετάσχετε ώστε η χώρα την επομένη των εκλογών να έχει κυβέρνηση;
Ο στόχος μας είναι μία προοδευτική κυβέρνηση. Διευκρίνισα: Ούτε παίρνουμε τοις μετρητοίς όποιον δηλώνει προοδευτικός ούτε μοιράζουμε πιστοποιητικά προοδευτικότητας. Προτάσσουμε το πρόγραμμα με γραπτές δεσμεύσεις. Και όσο πιο ισχυρή είναι η ΔΗΜΑΡ τόσο πιο προοδευτική, αποτελεσματική και σταθερή θα είναι η κυβέρνηση. Για ένα πράγμα να είναι οι πάντες βέβαιοι. Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα ακυβέρνητη.

«Εναλλακτικό σχέδιο για τη δραχμή δεν είναι απλώς αχρείαστο, είναι εγκληματικό», λέει ο Φώτης Κουβέλης
«Εναλλακτικό σχέδιο για τη δραχμή δεν είναι απλώς αχρείαστο, είναι εγκληματικό», λέει ο Φώτης Κουβέλης
Ποιους όρους και διασφαλίσεις θέτετε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα;
Θέτουμε τρεις ρήτρες. Σοβαρότητα, Αξιοπιστία, Δέσμευση.
Σοβαρότητα: Δεν παίζουμε με το ευρώ, ούτε με τις καταθέσεις στις τράπεζες ούτε με φοροεπιδρομές σε νοικοκυριά και ζημιογόνες επιχειρήσεις. Αξιοπιστία: Οχι «λεφτά υπάρχουν» νούμερο 2, ούτε υποσχέσεις για αυτόματη επιστροφή των πραγμάτων στην προτεραία κατάσταση ούτε φρούδες ελπίδες για προσλήψεις. Δέσμευση: Αμεση αποκήρυξη των μονομερών καταγγελιών και έμπρακτη απόδειξη ότι αποδέχονται τον ρεαλιστικό στόχο της διαπραγμάτευσης για απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο. Δεν είναι λεκτική η διαφορά. Είναι ουσιαστική.
Μιλάτε για σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο. Θα μπορούσατε να μας πείτε ορισμένα μέτρα που θα μπορούσε να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση που ακυρώνουν επιμέρους αλλαγές στο Μνημόνιο;
Το 1ο μέτρο είναι το πάγωμα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις οι οποίες προβλέπονται για τον Ιούνιο, η κατάργηση της μείωσης κατά 22% του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Το μέτρο για το πάγωμα είναι αποτέλεσμα της βασικής αναδιαπραγμάτευσης, για επιμήκυνση έως το τέλος του 2017 της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι τα 14 δισ. που απαιτεί η τρόικα για φέτος γίνονται 3,5 δισ. Αυτά τα ποσά μπορούν φέτος να εξοικονομηθούν από τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών, το οριστικό τέλος στο «πάρτι» των προμηθευτών φαρμάκων και αναλώσιμων και από το νοικοκύρεμα στη Δημόσια Διοίκηση.
Το 2ο μέτρο που μας απεμπλέκει από το Μνημόνιο είναι ο μη συνυπολογισμός των Δημοσίων Επενδύσεων στις δαπάνες που δημιουργούν πρωτογενή ελλείμματα. Κόβοντας αυτές τις δαπάνες, όπως καταλήγει η εφαρμογή του Μνημονίου, κόβουμε τα πόδια μας, επιτείνεται η ύφεση, που σωριάζει ανέργους και σωρεύει λουκέτα και αυξάνεται το έλλειμμα.
Το 3ο μέτρο: Προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση του κράτους, ώστε να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να ανακουφιστούν οι αδύναμοι. Θα εισαγάγουμε νέους θεσμούς για τον καταλογισμό των φόρων που θα χτυπήσουν τη διαφθορά στις εφορίες και θα προσφέρουν απασχόληση σε ανέργους.
Το 4ο μέτρο: Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, χτύπημα των καρτέλ και κατάργηση του πιστωτικού τιμολογίου από τα σούπερ μάρκετ στους προμηθευτές τους, για να μειωθούν αποφασιστικά οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης.
Το 5ο μέτρο: Πενταετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Ολική Επαναφορά του ΕΣΠΑ. Τα κονδύλια λιμνάζουν στους ενδιάμεσους φορείς και δεν φτάνουν στην αγορά.
Το 6ο μέτρο: Ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. Οι νέες διοικήσεις -εκπρόσωποι του Δημοσίου μετά την ανακεφαλαιοποίηση- θα δώσουν, αμέσως, ρευστότητα στις επιχειρήσεις, χαμηλά επιτόκια και ευνοϊκές ρυθμίσεις στα στεγαστικά. Λέμε «όχι» στην αναπαλαίωση του φαύλου καθεστώτος με τα θαλασσοδάνεια και τις πιστώσεις σε ημετέρους, που αποφασίζονταν σε πολιτικά γραφεία. Θα ζητήσουμε τριετή business plan από τις διοικήσεις των τραπεζών, ώστε το Δημόσιο να πάρει πίσω τα λεφτά του. Η ανακεφαλαίωση δεν είναι τζάμπα χρήμα.
Το 7ο μέτρο είναι η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και η στροφή στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με παροχή γης, τεχνογνωσίας και κεφαλαίου σε αγρότες και χιλιάδες άνεργους νέους.
Ζητάτε να αναδειχθεί από τις κάλπες η Δημοκρατική Αριστερά ως τρίτος πόλος. Σε αυτόν τον γεωγραφικό πολιτικό πόλο θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε και το ΠΑΣΟΚ;
Ζητάμε να δοθεί η σκυτάλη για τον τρίτο πόλο στη Δημοκρατική Αριστερά. Ζητάμε εντολή για λύση. Ο τρίτος πόλος δεν είναι απολίτικα γεωγραφικός -σαν τον «μεσαίο χώρο»- ούτε απλά εκλογικό ποσοστό. Είναι πολιτική επιδίωξη για να αναλάβουμε ευθύνες, να συνθέσουμε, να ενώσουμε, να εκφράσουμε τον πολύχρωμο κόσμο του αριστερού ευρωπαϊσμού και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι εγκλωβισμένο σε φθαρμένα σχήματα, καταδικασμένα προγράμματα και αρκετά αφερέγγυα πρόσωπα. Με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ βέβαια τίποτε δεν μας χωρίζει, αντιθέτως μας ενώνουν κοινοί αγώνες και η προοπτική μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής παράταξης του αριστερού ευρωπαϊσμού.
Κατά τη γνώμη σας χρειάζεται η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς;
Ιδρυτικός στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι η ανασυγκρότηση του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Ο τρίτος πόλος είναι ο μοχλός για τη συγκρότηση μιας πανίσχυρης μεταρρυθμιστικής παράταξης, που σύντομα θα οδηγήσει τις τύχες της Ελλάδας σε ένα ανθρώπινο αύριο. Η παράταξη αυτή θα είναι ένας αστερισμός κομμάτων, δυνάμεων, κινήσεων πολιτών της Ευρωαριστεράς, του Σοσιαλισμού και της Οικολογίας. Δεν θα είναι μια στραμμένη στο παρελθόν μονοκομματική ανασύνθεση όπου ένα σχήμα που εξάντλησε τα ιστορικά του όρια και την προωθητική του δύναμη, το ΠΑΣΟΚ, μετονομάζεται σε «Κεντροαριστερά».
Σύμφωνα με δήλωσή σας δεν αποκλείεται οι εταίροι να έχουν και ως επιλογή την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Σε αυτό το ενδεχόμενο δεν θα έπρεπε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν ένα εναλλακτικό σχέδιο;
Αν εννοείτε εναλλακτικό σχέδιο για τη δραχμή, αυτό δεν είναι απλώς αχρείαστο, είναι κάτι παραπάνω από έγκλημα. Είναι λάθος. Το εναλλακτικό σχέδιο είναι η Συμμαχία του Νότου για να μείνουμε όλοι στο ευρώ, η στήριξη στην Ευρωαριστερά, στον Ολάντ σήμερα, στο SPD και τους Γερμανούς Πράσινους αύριο και η απαίτηση για περισσότερη Ευρώπη, για την πολιτική ολοκλήρωση και την οικονομική διακυβέρνηση. Για μας δεν υπάρχει «Plan B» με δραχμή.
ΕΘΝΟΣ
Παναγιώτης Τσούτσιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες