Το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα έχει ήδη η Δημοκρατική Αριστερά, καθώς από τη συμμετοχή και τη στάση της ενδέχεται να κριθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα το απόγευμα για να αποτιμήσει εκλογικό αποτέλεσμα και επόμενες κινήσεις. Η Αγίου Κωνσταντίνου η οποία κράτησε ιδιαίτερα μετριοπαθή στάση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αποφεύγοντας να ανεβάζει τους τόνους, αντιλαμβάνεται πως είτε στο σενάριο με πρώτη τη ΝΔ είτε στο σενάριο με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να «σηκώσει το βάρος». Στελέχη της εκτιμούν ότι θα είναι καταστροφικό για τη χώρα να μη σχηματιστεί κυβέρνηση και υπογραμμίζουν πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μη συμβεί αυτό. Και ενώ το «ευκολότερο σενάριο» θα ήταν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ εκτιμάται πως δύσκολα θα έλεγε όχι σε περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αν χρειαστεί παρότι, όπως τονίζουν πηγές της, «θα πιεστούμε αφόρητα έχοντας απέναντι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προφανώς διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την Αγίου Κωνσταντίνου, επιμένουν ότι «υπάρχει αντικειμενικό έδαφος για συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ». Ωστόσο, επισήμως δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη ότι κάποια από τις δύο πλευρές θα «υποχωρήσει», τουλάχιστον στο μείζον θέμα της ακύρωσης του Μνημονίου.
Υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ προτίμησε να σχολιάσει το θέμα με πρωτότυπο τρόπο λέγοντας: «Ας πούμε ότι αυτή την περίοδο στη Δημοκρατική Αριστερά ξεφυλλίζουν τους μεγάλους θεωρητικούς του ευρωκομουνισμού, με τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ και τον "ιστορικό συμβιβασμό" να βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο»!
Δεν είναι τυχαίο ότι μία σειρά ηγετικών στελεχών της αναφέρονται στην κορυφαία προσωπικότητα της ιταλικής Αριστεράς, υπενθυμίζοντας όσα έλεγε ο Μπερλιγκουέρ περί ανάγκης ευρύτερων συνθέσεων ακόμα και αν η Αριστερά είχε την πλειοψηφία.
Το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου είναι από τα ελάχιστα αυτή την περίοδο που έχει συγκροτήσει ομάδα κρούσης, η οποία εμφανίζεται με ασυνήθιστα ενιαίο λόγο στον δημόσιο διάλογο. Η φράση του Φώτη Κουβέλη, «εμείς δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη», αποτελεί σημείο-κλειδί των τοποθετήσεων των στελεχών της ΔΗΜΑΡ, τα οποία μετά και το ταξίδι του προέδρου του κόμματος στις Βρυξέλλες έχουν αντιληφθεί πλήρως σε πόσο κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η χώρα.
Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ μιλάει πλέον για την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση με προοδευτικό περιεχόμενο, θέτοντας ως βασικά και αυτονόητα προαπαιτούμενα την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.
Δηλώνουν, πάντως, κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση κατά την οποία επιμείνει στις μονομερείς ενέργειες, δεδομένου ότι η επιλογή αυτή θα οδηγήσει εκτός ευρώ. Επικαλούνται μάλιστα τους συμμάχους στην Ευρώπη όπως ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, οι οποίοι «έχουν ακριβώς την ίδια άποψη». Οι επιτελείς της Αγίου Κωνσταντίνου θεωρούν τεχνητή την πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απευθύνεται και να αλιεύει ψήφους από όλες τις ηλικίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου