Μια ιδιαίτερα σημαντική πολιτική συζήτηση για την οικονομική και πολιτική κρίση, για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα του ΕΒΕΑ, με φόντο την παρακαταθήκη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη και με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του. Την εκδήλωση διοργάνωσε η επιστημονική επιτροπή του Κέντρου Πολιτικού Προβληματισμού Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Βούλγαρης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος, περιβαλλοντολόγος, πρ. υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, ο Λεωνίδας Λουλούδης, καθ. Γεωπονικού Παν Αθηνών και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής στο Παν. Αθηνών και πρ. υπουργός Οικονομίας. Τη συζήτηση συντόνισε η Χριστίνα Αγριαντώνη, καθ. Παν. Θεσσαλίας. Ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης μίλησε για την ανάγκη στράτευσης σε έναν νέο αριστερό ευρωπαϊσμό και εθνική ανασυγκρότηση της χώρας «Ο Μιχ. Παπαγιαννάκης διακρινόταν και για τη φαντασία του. Αλλά δεν θα μπορούσε να φανταστεί τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως χώρα, τον κίνδυνο δηλαδή να βρεθούμε εκτός ευρώ!».
Η ΕΕ βρίσκεται στο επίκεντρο του σεισμού. Η δομική αδυναμία του ευρώ δεν αντιμετωπίστηκε από τους ηγέτες της και οδήγησε σε εθνικιστική αναδίπλωση. Αντιμετωπίζουν την κρίση όχι ως δομικό πρόβλημα αλλά ως λάθος του νότου.
Ο κ. Βούλγαρης τόνισε ότι το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι πραγματικό. Όπως είπε δεν θα υάρξει συνειδητή επιλογή εξόδου από το Ευρώ, ούτε από κάποια Ελληνική κυβέρνηση, ούτε από την ΕΕ. Ωστόσο, η πιθανότητα ατυχήματος πολύ μεγάλη.
Χαρακτήρισε το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μια παλαιοκομμουνιστική εκδοχή και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά ο τελευταίος κύκλος της πολιτικής κρίσης.
Ο κ. Βούλγαρης υπέδειξε ως διέξοδο μια νέα πολιτική αντιπροσώπευση με ενδυνάμωση των φίλοευρωπαϊκών προοδευτικών κομμάτων, ενώ μίλησε για έναν νέο αριστερό φιλοευρωπαϊσμό.
Ο περιβαλλοντολόγος Ηλίας Ευθυμιόπουλος αφού σημείωσε ότι ο Μιχάλς Παπαγιαννάκης συνέδεσε την Αριστςερά με την Οικολογία, άσκησε έντονη κριτική στο αναπτυξιακό μοντέλο των τελευταίων 40 χρόνων, αλλά και στις προτάσεις που ακούγονται για ανάπτυξη, τονίζοντας ότι τα δημόσια έργα θα πρέπει να έχουν συνέχεια να παράγουν θέσεις εργασίας και πλούτο.
Εξέφρασε, επίσης επιφυλάξεις για την λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» και τον τρόπο που σχεδιάστηκε. Ακόμη και το πρόγραμμα «Ήλιος» χαρακτηρίζεται από προχειρότητα σχεδιασμού, χωρίς μελέτη και είναι αμφίβολο εάν υλοποιηθεί.
Σημείωσε, τέλος, ότι ο αντιευρωπαϊσμός του πολιτικού συστήματος οδήγησε στο να μην αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η ΕΕ.
Ο Καθηγητής Λεωνίδας Λουλούδης στην ομιλία του χαρακτήρισε τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, «πολιτικό του συγκεκριμένου».
Αναφερόμενος στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ την χαρακτήρισε μια διαρκή μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα στην Ευρώπη με πολλές επιτυχίες και σημείωσε πως μετά το Μάαστριχ ξεκίνησε ένας νέος κύκλος μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, η ελληνική Γεωργία δεν κατάφερε να επωφεληθεί, διότι η
ελληνική πολιτική ηγεσία «παρέδωσε τα κλειδιά της ανάπτυξης στις συντεχνίες με αποτέλεσμα ένα ατελείωτο πάρτυ». Η χώρα εισέπραξε συνολικά 180 δις ευρώ από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις τα οποία χάθηκαν στη «μάυρη τρύπα» της διαφθοράς και των συντεχνιών.
Ο τελικός απολογισμός ήταν να σημειωθεί στέρηση του γεωργικού εισοδήματος
Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης στην εισήγησή του ανέφερε ότι ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ήταν πάντοτε «ειλικρινής με τα γεγονότα»
Ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα βιώνει μια φάση «τέλος παιχνιδιού». Είπε ότι οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Τυχόν εξέλιξη εξόδου της χώρας από το Ευρώ θα είναι συνέπεια ενός ατυχήματος. Προειδοποίησε πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά αντιθέτως θα προκαλέσει ανακούφιση, κυρίως στους βορειο-ευρωπαίους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κοινή γνώμη των χωρών τους, που ζητά να σταματήσουν να βοηθούν την Ελλάδα. Η Ελλάδα- σημείωσε- θα φιλοτεχνηθεί ως κύριος αίτιος της κρίσης και θα αντιμετωπισθεί εχθρικά ακόμη και από τον νότο της Ευρώπης, γεγονός που θα οδηγήσει όχι μόνον την έξοδο από το Ευρώ, αλλά και αποκοπή από την ΕΕ
Ο κ. Χριστοδουλάκης πρότεινε ένα έκτακτο καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε οι Ελληνες να μην ξοδεύουν περισσότερα απ� ό,τι εισπράττουν. Και χαρακτήρισε, τέλος, καλύτερη λύση τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Λ. Παπαδήμο.
«Να δεσμευτούμε για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και έκτακτη ισοσκελισμένη διαχείριση μαζί με αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης», υποστήριξε ο πρώην υπουργός, ενώ τάχθηκε υπέρ της οικοδόμησης ενός ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος και του περιορισμού του κράτους.
Ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε για αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, αλλαγή του μοντέλου του κράτους, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με κριτήριο το συλλογικό συμφέρον και όχι το συμφέρον μεμονωμένων ομάδων.
Πρότεινε επίσης:
1. Οικοδόμηση ενός ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος.
2. Περιορισμός του κράτους με κριτήρια που αναβαθμίζουν τη λειτουργία του.
3. Επανασχεδιαμος της περιφερειακής αποκέντρωσης.
4. Επαναφορά της νομιμότητας. Να τεθεί τέλος στη βία και όχι επιλεκτική νομιμότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου