Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Να δώσουν οι πολίτες την τρίτη θέση στη ΔΗΜΑΡ ζήτησε ο Φώτης Κουβέλης στη Θεσσαλονίκη


Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας
Τη θέση του ότι με τη Δημοκρατική Αριστερά ισχυρή, η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη, επανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας αυτήν την φορά από τους πολίτες να δώσουν στη ΔΗΜΑΡ την τρίτη θέση στις κάλπες της Κυριακής. «Δώστε μας εντολή για λύση. Δώστε μας με τη ψήφο σας την τρίτη θέση, δώστε την τρίτη και καθοριστική εντολή και η ψήφος σας θα πιάσει τόπο» τόνισε ο κ. Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπενθύμισε την προειδοποίηση που είχε απευθύνει προς πάσα κατεύθυνση να σταματήσει η «ρητορική της μονομερούς καταγγελίας, γιατί απειλές για μονομερείς ενέργειες πηγάζουν και από το εξωτερικό». «Όσοι άκουσαν το νέο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην ελληνική τηλεόραση κατάλαβαν τι εννοώ. Υπάρχουν κάποιοι μέσα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, μας είπε ο Γάλλος πρόεδρος, που καραδοκούν να αδράξουν μιαν επιπόλαιη κίνηση μονομερούς καταγγελίας για να προχωρήσουν εκείνοι μονομερώς σε κινήσεις σε βάρος της Ελλάδας».  Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε τη θπέση του κόμματός του «στις 28 Ιουνίου, στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, τον Έλληνα πρωθυπουργό να πλαισιώσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, είτε θα μετέχουν στην κυβέρνηση είτε όχι».

«Σε ένα μέτωπο εθνικό να υπερασπιστούμε την ισότιμη θέση μας στην Ευρώπη. Να απαιτήσουμε, με μια φωνή, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, όσο διαρκεί η αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Οι Κύπριοι μετά την εθνική καταστροφή διαμόρφωσαν τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου. Εμείς ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποφύγουμε την καταστροφή» είπε.
«Τώρα η Ευρώπη αλλάζει. Τώρα θα της στρίψουμε την πλάτη; Τώρα θα γυρίσουμε στον απομονωτισμό; Όχι βεβαία! Τώρα η φωνή μας ακούγεται. Τώρα μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πείσουμε. Αυτή την θετική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη είχα την δυνατότητα να διαπιστώσω στο πρόσφατο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Υπάρχει έδαφος για συζήτηση, για συνεννόηση, τελικά για διαπραγμάτευση. Δεν θα είναι εύκολος δρόμος αλλά είναι ο μόνος βατός. Ο μόνος στον οποίο δεν θα είμαστε μόνοι μας» συμπλήρωσε ο Φώτης Κουβέλης.


Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση «στον κόσμο που ακολουθούσε χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ» να στηρίξουν τη ΔΗΜΑΡ «για να δημιουργήσουμε τον τρίτο πόλο στην πολιτική ζωή. Για να φτιάξουμε τον πόλο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ευρωαριστεράς, της Οικολογίας, των κινημάτων των πολιτών».


Στο ερώτημα «κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορείτε να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;» επανέλαβε τις ρήτρες που, όπως είπε, έθεσε τον Αλέξη Τσίπρα: Υπευθυνότητα «δεν παίζουμε με το ευρώ. Δε λέμε ξανά λεφτά υπάρχουν» και σαφήνεια «όχι κάθε στέλεχος και μια γραμμή για το Μνημόνιο».
Ο κ. Κουβέλης στηλίτευσε επίσης όσους καλλιεργούν «ψιθύρους» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει μεν το μνημόνιο εσωτερικά, αλλά όχι και στην τρόικα, τονίζοντας ότι «η διγλωσσία δεν αρμόζει στην Αριστερά», καθώς και το ότι «οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν, θα μπλοφάρουμε κι εμείς». Η πολιτική δεν γίνεται ούτε με μπλόφες, ούτε με ψιθύρους, ούτε με άσφαιρα πυρά. Γίνεται μπροστά στο λαό» είπε.
«Το μήνυμα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατο. Τους λέμε: Ξεφύγετε από το ναυτοεγκλωβισμό της μονομερούς καταγγελίας και από την ψευδαίσθηση ότι εσείς θα καταγγέλλετε και οι δανειστές θα συνεχίζουν την χρηματοδότηση. Ανακαλέστε αυτή την καταστροφική επιλογή. Στηρίξτε και σεις τον αγώνα για διαπραγμάτευση ώστε να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το Μνημόνιο, να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία.
»Δείξτε Σοβαρότητα, Αξιοπιστία και Υπευθυνότητα αν, όντως, θέλετε να αναλάβετε τις κυβερνητικές ευθύνες που σας αναλογούν και αν θέλετε να βρείτε συμμάχους. Γιατί εμείς το τονίζουμε και πάλι: θα συμβάλλουμε σε λύση που δεν θα διακινδυνεύσει στο ελάχιστο την θέση της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.


Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στη συγκέντρωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη

Πολίτες  όλης της Ελλάδας 
Γυναίκες και άντρες,  νέοι και νέοι, Φίλες και Φίλοι
Εδώ, στον τόπο που γεννήθηκε  το Σοσιαλιστικό Κίνημα στην Ελλάδα , 
Εδώ, στην πόλη που ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Προπύργιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, το Αριστοτέλειο, 
Εδώ, στον τόπο μαρτυρίου του Γρηγόρη Λαμπράκη
Εδώ, στην πόλη του Μανώλη Αναγνωστάκη,
Εδώ, στο όμορφο λιμάνι της Ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο συγκεντρωθήκαμε  
Δημοκράτες και Αριστεροί, Σοσιαλιστές και Οικολόγοι
Άνθρωποι που ξεπέρασαν και σχίσματα και σχήματα του παρελθόντος
Πολίτες, Γυναίκες και Άντρες που θέλουν να κερδίσουμε τη μάχη της Κυριακής:
Για μια Ελλάδα με ανθρώπινο πρόσωπο,  με αισιοδοξία, με πίστη στις δικές μας δυνάμεις,
Για μια Ελλάδα που οπωσδήποτε θα έχει κυβέρνηση στις 18, κυβέρνηση προοδευτική και σταθερή που θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και την κοινωνία όρθια.


Με μια ανοιχτή αγκαλιά σε κάθε πολίτη, σε κάθε φίλο της χώρας έξω.
Αλλά και με το χέρι ΨΗΛΑ να δείχνει το στόχο, αλλά και να λέει όπου χρειάζεται και σε όποιον πρέπει να τ΄ ακούσει: ΟΧΙ.
Έως εδώ! Φτάνει πια με μέτρα που στρέφονται κατά των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης. Ήρθε η ώρα για Δικαιοσύνη! Ήρθε η ώρα για Πρόοδο ! Για δουλειές στους νέους και τους ανέργους,

Ήρθε η ώρα να απλώσουμε ένα Δίκτυο Ασφάλειας για τους φτωχούς και τους απελπισμένους  Ήρθε η ώρα για τη νίκη του λαού μας. Ήρθε η ώρα της Ευθύνης για τη Δημοκρατική Αριστερά! Αυτήν την ευθύνη είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε έτοιμοι να την αναλάβουμε!
Πριν από δέκα ημέρες δημόσια προειδοποίησα: Προσοχή μη παίζετε με τη τύχη της Ελλάδας στο ευρώ. Σταματήστε  τη ρητορική της μονομερούς καταγγελίας, γιατί απειλές για μονομερείς ενέργειες  πηγάζουν και από το εξωτερικό.
Το επανέλαβα και προχτές από την Αθήνα. Δε θέλησα να επεκταθώ γιατί το θέμα είναι και λεπτό και κυρίως εθνικής σημασίας.
Όσοι, όμως, άκουσαν το νέο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην ελληνική τηλεόραση κατάλαβαν τι εννοώ. Υπάρχουν κάποιοι μέσα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, μας είπε ο Γάλλος πρόεδρος, που καραδοκούν να αδράξουν μιαν επιπόλαιη κίνηση μονομερούς καταγγελίας για να προχωρήσουν εκείνοι μονομερώς σε κινήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Γι αυτό το λόγο επαναλαμβάνω σήμερα από τη Θεσσαλονίκη πρόσκληση στους  ηγέτες των άλλων κομμάτων:
Στις 28 Ιουνίου, στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, τον Έλληνα πρωθυπουργό να πλαισιώσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ,είτε θα μετέχουν στην κυβέρνηση είτε όχι. Σε ένα μέτωπο εθνικό να υπερασπιστούμε την ισότιμη θέση μας στην Ευρώπη. Να απαιτήσουμε, με μια φωνή, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, όσο διαρκεί η αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Οι Κύπριοι μετά την εθνική καταστροφή διαμόρφωσαν τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου.
Εμείς ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποφύγουμε την καταστροφή.
Να είμαστε όλοι εκεί σας ζητώ κύριε Σαμαρά ,κύριε Τσίπρα, κύριε Βενιζέλο με όλο τον σεβασμό στις απόψεις σας,  σας ζητώ να είστε και εσείς εκεί κυρία Παπαρήγα.  Δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό, όποιος κι αν είναι αυτός, για να αρχίσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις η διαπραγμάτευση.
Πριν όμως από τη Σύνοδο Κορυφής πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει, επιτέλους, κυβέρνηση. Κυβέρνηση Προοδευτική, Σταθερή,  Κυβέρνηση  ευρύτατης στήριξης στη Βουλή και στο Λαό.
Την πρώτη μεγάλη νίκη την έχουμε ήδη κερδίσει. Οι εκλογές της Κυριακής γίνονται πάνω  στις προτεραιότητες που  θέσαμε. Όπως είδατε σε όλες τις δημοσκοπήσεις σχεδόν 8 τους 10 πολίτες θέλουν να αποδεσμευτούμε σταδιακά  από το Μνημόνιο και  ταυτόχρονα να  εξασφαλίσουμε την θέση της χώρας στην ΕΕ καιτο ευρώ. Και θέλουν πάνω από όλα ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Κυβέρνηση σταθερή, προοδευτική ,αποτελεσματική. Αυτή είναι η πολιτική που προτείναμε με θάρρος και ειλικρίνεια στο λαό μας στις δύσκολες ώρες των διερευνητικών εντολών.
Τότε είχαμε μόνο 6 τοις εκατό και όλοι ξέρουν  τι κάναμε και πώς το κάναμε. Όλοι ξέρουν, επίσης  ότι  τις δεύτερες εκλογές, ο ένας, Η Νέα Δημοκρατία, τις είχε εξαγγείλει, θυμηθείτε ότι μας απειλούσε με αλλεπάλληλες μάλιστα εκλογές μέχρι να πάρει την άπιαστη αυτοδυναμία και ο άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ  τις ανακάλυψε όταν αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες που του έδωσε ο λαός.
Όμως τώρα κανείς δεν αποτολμά να μιλήσει ανοικτά για τρίτες κάλπες. Κανείς δεν μπορεί πλέον ατιμώρητα να παίζει με τις τύχες αυτού του τόπου.
Τώρα δεν είμαστε μόνοι μας.
Τώρα εκατομμύρια Έλληνες θέλουν αυτήν την πολιτική.
Τώρα είναι η ώρα της Δημοκρατικής Αριστεράς! Τώρα είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω το παλιό που ξεθωριάζει και να πάμε Μπροστά Δυνατά, Σίγουρα. Για ένα πράγμα να είστε σίγουροι.

Με τη Δημοκρατική Αριστερά ισχυρή η χώρα ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΗ. Δώστε μας εντολή για Λύση. Δώστε μας με  τη ψήφο σας την Τρίτη θέση, δώστε την Τρίτη και καθοριστική εντολή και  η ψήφος σας θα πιάσει τόπο. 
Η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα που δεν χρειάζεται να μετακινήσει ούτε ένα χιλιοστό την βασική πολιτική της γραμμή. Γιατί είπε την αλήθεια στον λαό και του έδειξε ρεαλιστική και συνάμα μαχητική διέξοδο από την κρίση. Όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν απαραβίαστο και αδιαπραγμάτευτο το μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε σε άλμα στο κενό με την μονομερή καταγγελία του μνημονίου, εμείς προβάλαμε το διπλό στόχο: παραμονή της χώρας στο ευρώ και σταδιακή αποδέσμευση από τις δυσμενείς επιπτώσεις του μνημονίου.

Τότε οι ζηλωτές του μνημονίου μας είπαν ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ενώ οι οπαδοί της καταγγελίας «όλα η τίποτε» δεν θεώρησαν την πρόταση μας αρκούντως ριζοσπαστική.
Σήμερα κάθε καλοπροαίρετος πολίτης εύκολα θα παρατηρήσει ότι όλη η σοβαρή συζήτηση στον τόπο μας γίνεται ακριβώς πάνω στο δίλλημα που αναδείξαμε.
Και επειδή εμείς δεν χαθήκαμε σε ηττοπαθείς η ανέφικτες περιπλανήσεις για αυτό ακριβώς είμαστε έτοιμοι με σχέδιο για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Και για αυτό μπορούμε να αναλάβουμε την δέσμευση ότι ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΑΚΥΒΕΡΝΗΤΗ! Το σχέδιο αυτό δεν το κρατήσαμε  για τον εαυτό μας. Διατυπώσαμε  δημόσια πριν από τις εκλογές  ένα σχέδιο άμεσης διακυβέρνησης της χώρας, αυτό που θα διαπραγματευτούμε με τα κόμματα  μετά τις εκλογές.

Ζητήσαμε από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν προεκλογικά δημιουργώντας στον πολίτη την πεποίθηση και την ασφάλεια ότι υπάρχει κοινό έδαφος συνεννόησης
Το Σχέδιο Άμεσης Διακυβέρνησης δεν είναι το γνωστό επικοινωνιακό τρυκ με το χιλιοχρησιμοποιημένο «πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών». Ούτε είναι μια περίληψη του δικού μας προγράμματος. Είναι μια ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με στόχους, μέτρα, πολιτικές που ανταποκρίνονται από τη μια πλευρά στην κρισιμότητα της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, και από την άλλη, παίρνουν υπόψη τους το σύνθετο πολιτικό σκηνικό.
Συνθέσαμε με κόπο τον κοινό τόπο, όπου μπορούν να συναντηθούν ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Προτείναμε τον κοινό τόπο για να πάμε μπροστά. Όχι το μέσο όρο που συμψηφίζει αντιφατικές πολιτικές και βγάζει άθροισμα μηδέν.  Προτείναμε τη βάση για  μια καθαρή και, βεβαίως, γραπτή  συμφωνία.  Το είπα κι άλλοτε. Και το επαναλαμβάνω: Ούτε δίνουμε λευκή επιταγή, ούτε ζητάμε εν λευκώ εξουσιοδότηση.
Περιμέναμε να ακούσουμε τις γνώμες των άλλων κομμάτων. Λυπάμαι  που δεν το έκαναν. Φοβάμαι ότι δεν το έκαναν γιατί θέλουν να μοιράζουν υποσχέσεις, να εμπορεύονται την ελπίδα και γι αυτό δεν θέλουν, τώρα, να μπουν στη δημόσια και κατά συνέπεια δεσμευτική συζήτηση για ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Αντί να συζητήσουν σοβαρά επί μέρες τώρα ασχολούνται με τριτεύουσες πλευρές της παραπολιτικής, ευτελίζοντας την πολιτική αντιπαράθεση και δικαιώνοντας πλήρως τον χαρακτηρισμό που έδωσα μιλώντας για καρικατούρα του δικομματισμού.
Εμείς απευθυνόμαστε στους πολίτες και τους λέμε: Το Σχέδιο Άμεσης Διακυβέρνησης  αντιμετωπίζει την κρίση και προωθεί τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος ανεξαρτήτως του μνημονίου. Θα βγούμε από το μνημόνιο για να πάμε μπροστά όχι για να επιστρέψουμε σε πρακτικές που μας οδήγησαν στο μνημόνιο.
Εμείς ξέρουμε ότι η πρόταση μας είναι ρεαλιστική γιατί έχουμε συνυπολογίσει τις θετικές εξελίξεις στην Ευρώπη και το δυνάμωμα των φωνών που αμφισβητούν το μονόδρομο της λιτότητας και τονίζουν την επιταγή της ανάπτυξης και της δίκαιης κατανομής των βαρών.
Πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Τώρα η Ευρώπη αλλάζει. Τώρα θα της στρίψουμε την πλάτη; Τώρα θα γυρίσουμε στον απομονωτισμό; Όχι βεβαία! Τώρα η φωνή μας ακούγεται. Τώρα μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πείσουμε.
Αυτή την θετική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη είχα την δυνατότητα να διαπιστώσω στο πρόσφατο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες. Εκεί συναντήθηκα με Ευρωπαίους θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μετέφερα την φωνή του περήφανου και μαχόμενου λαού μας, μίλησα για τις δυσκολίες που περνάμε και για τις δυνατότητες που υπάρχουν για αντιστροφή της κατάστασης. Μετέφερα την απόφαση μας να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να δρομολογήσουμε εδώ και χρόνια και ζήτησα την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Εξήγησα ότι όταν εμείς ζητούσαμε ήδη από τον Ιανουάριο ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ Της ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ προσαρμογής δεν το κάναμε για να παραπέμψουμε στις ελληνικές καλένδες το μηδενισμό των ελλειμμάτων.
Το ζητούσαμε για να πετύχουμε το μηδενισμό του ελλείμματος, χωρίς να εκμηδενίσουμε τους ανθρώπους. Και την επιμήκυνση κύριε Σαμαρά και κύριε Βενιζέλο τη ζητούσα τότε που έπρεπε, όταν μου λέγατε ότι αυτά δε γίνονται.
Καιόταν ζήτησα και στις Βρυξέλλες να υπάρξει Ευρωπαϊκή Εγγύηση των καταθέσεων των Ελλήνων, των κόπων μιας ζωής για την ώρα της ανάγκης, μου είπαν «αυτή η εγγύηση είναι και δικό μας αιτούμενο». Μού είπαν, ακόμα, «κάντε ό,τι μπορείτε να μείνετε στο τρένο του Ευρώ τώρα που ωριμάζουν ανάγκες και αιτήματα».
Το ίδιο άκουσα και όταν ζήτησα να  καταπολεμήσουμε την ανεργία των νέων με προγράμματα χειροπιαστά και εφαρμόσιμα, όχι με ευχολόγια και λόγους συμπάθειας.

Με αυτό τον τρόπο προσπάθησα να συμβάλω ώστε να κερδίσει η χώρα μας φίλους και συμμάχους, να αρθούν δυσπιστίες και προκαταλήψεις.
Και θέλω να σας πω το πολιτικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα: υπάρχει έδαφος για συζήτηση, για συνεννόηση, τελικά για διαπραγμάτευση. Δεν θα είναι εύκολος δρόμος αλλά είναι ο μόνος βατός. Ο μόνος στον οποίο δεν θα είμαστε μόνοι μας.
Θέλω τώρα να απευθυνθώ στον κόσμο που ακολουθούσε χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ.
Σε εκείνους τους πολίτες με τους οποίους βρεθήκαμε δίπλα σε κοινούς αγώνες για την δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο. Στους πολίτες εκείνους με τους οποίους δεν μας χωρίζει τίποτε και σήμερα πικραμένοι και διαψευσμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην χώρα και το κόμμα που με συνέπεια στήριξαν. Και θέλω να τους πω :
Τώρα, που το ΠΑΣΟΚ δείχνει εγκλωβισμένο σε πολιτικές και σχήματα,  και δοκιμάζεται από  κρίση ταυτότητας και κρίση πολιτικής Τώρα κάθε δημοκράτης, κάθε σοσιαλιστής, καθένας και κάθε μία  που πίστεψε, αγωνίστηκε και διαψεύστηκε, ας μη διαλέξει την αποχή, ας μην κλειστεί στην απογοήτευση.
Με την αποχή το μήνυμα δεν ακούγεται, δε φτάνει εκεί που πρέπει, δεν πιάνει τόπο. Τώρα είναι η ώρα  για τη μεγάλη συνάντησή μας με αυτούς τους πολίτες. Για να δημιουργήσουμε τον τρίτο πόλο στην πολιτική ζωή. Για να φτιάξουμε τον πόλο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ευρωαριστεράς, της Οικολογίας, των κινημάτων των πολιτών.
Για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ ισχυρή τώρα. Και αύριο μια  παράταξη με σύγχρονο λόγο, με ριζοσπαστικό πρόγραμμα, με λογισμό και μ΄ όνειρο, με πρόσωπα που με το παράδειγμα της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας θα εμπνέουν και θα πείθουν ότι Ναι !

Υπάρχει ένας  άλλος δρόμος στην πολιτική από την ιδιοποίηση και τη νομή κράτους,
Υπάρχει ένα άλλο ήθος, από την αλαζονεία της εξουσίας,
Υπάρχει ένα άλλο ύφος,  από την υπεροψία της δύναμης .
Υπάρχει η πολιτική ως επαγγελία - όχι ως επάγγελμα.
Πολίτες που συνταχθήκατε με το ΠΑΣΟΚ, η  Δημοκρατική Αριστερά ζητεί την ψήφο σας,  ελάτε μαζί μας και...
Δώστε μας εντολή για λύση. Τώρα η Τρίτη Εντολή στη Δημοκρατική Αριστερά. 

Και τώρα θέλω να απευθυνθώ τόσο στην ηγεσία όσο και στον κόσμο που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ.  Μας ρωτάνε – και πολλοί με καλοπροαίρετη αγωνία – «Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορείτε να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;»  Άκουσα, τις προάλλες  τον κ. Τσίπρα να καλεί την ΔΗΜΑΡ να διευκρινίσει την θέση της. Πόσο πιο καθαρή να την κάνουμε; Εμείς στην ΔΗΜΑΡ  μιλάμε όλοι με μια γλώσσα και το στόχο μας  «μέσα στο ευρώ και σταδιακή  αποδέσμευση από το μνημόνιο» το έχουν ακούσει οι πάντες.
Πως ,λοιπόν, αυτό που ξέρουν όλοι δεν το γνωρίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ;Αντιθέτως, θα έλεγα, πρόβλημα σαφήνειας φαίνεται να υπάρχει στον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και εμείς  θέσαμε ρήτρες στο ΣΥΡΙΖΑ για την όποια συνεργασία μας μαζί του: 
Υπευθυνότητα και Σαφήνεια. Υπευθυνότητα-δεν παίζουμε με το ευρώ. Δε λέμε ξανά ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Σαφήνεια-Όχι κάθε στέλεχος και μια γραμμή για το Μνημόνιο , όχι κάθε μέρα και μια άλλη εκδοχή: Από την καταγγελία, στην κατάργηση, από την κατάργηση στην απόρριψη, η το δημοψήφισμα, ενδιαμέσως, στην επιστολή προς Μπαρόζο με «επανακαθορισμό του πλαισίου», τώρα «επιλεκτική καταγγελία» και ούτω καθεξής.
Υπάρχει μια αντίληψη που διαδίδεται και λέει στο αυτί και δήθεν εμπιστευτικά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει μεν το μνημόνιο εσωτερικά, αλλά όχι και στην Τρόικα.
Αυτή η αντίληψη έρχεται με τη σειρά της να δικαιολογήσει και τη διγλωσσία, την  γνωστή πολιτική ότι άλλα λέμε μέσα και άλλα έξω.
Εμείς θέλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να υπογραμμίσουμε ορθά-κοφτά:
Η διγλωσσία θέτει σε κίνδυνο τη χώρα. Η διγλωσσία διασπά το εσωτερικό μέτωπο. Η διγλωσσία δεν αρμόζει στην Αριστερά και οπωσδήποτε δεν έχει σχέση με τη δικιά μας Αριστερά. Υπάρχει και ο άλλος «ψίθυρος». Λένε η μάλλον ψιθυρίζουν: Οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν. Θα μπλοφάρουμε κι εμείς. Αλλά η πολιτική δεν γίνεται ούτε με μπλόφες, ούτε με ψιθύρους, ούτε με άσφαιρα πυρά  Γίνεται μπροστά στο λαό. Μαζί με το λαό. Με καθαρές κουβέντες και Καθαρές λύσεις.
Το μήνυμα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατο. Τους λέμε: Ξεφύγετε από το ναυτοεγκλωβισμό της μονομερούς καταγγελίας και από την ψευδαίσθηση ότι εσείς θα καταγγέλλετε και οι δανειστές θα συνεχίζουν την χρηματοδότηση. Ανακαλέστε αυτή την καταστροφική επιλογή. Στηρίξτε και σεις τον αγώνα για διαπραγμάτευση  ώστε να αποδεσμευτεί  η Ελλάδα από το Μνημόνιο, να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία.
Δείξτε Σοβαρότητα, Αξιοπιστία και Υπευθυνότητα αν, όντως, θέλετε να αναλάβετε τις κυβερνητικές ευθύνες που σας αναλογούν και αν θέλετε να βρείτε  συμμάχους. Γιατί εμείς το τονίζουμε και πάλι: θα συμβάλλουμε σε λύση που δεν θα διακινδυνεύσει στο ελάχιστο την θέση της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.

Μίλησα και στην Αθήνα στους νέους, στις κοπέλες και τα αγόρια, στους  εικοσάρηδες και τους τριαντάρηδες. Αισθανθήκαμε την ανάγκη, εμείς  ένα νέο κόμμα, μόλις δύο χρόνων, να πούμε ότι, επιτέλους, κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη σε κάθε νέο για την κατάθλιψη που μεταδίδουν σαν επιδημία στις ψυχές των νέων οι πολιτικοί, που βρίσκονται στον κόσμο τους, εκτός τόπου και χρόνου. Μια συγγνώμη για τις κλειστές πόρτες που βρίσκει κάθε νέο παιδί που ψάχνει για δουλειά, για μόρφωση, για μια θέση στον ήλιο.
Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, μηνύματα ήρθαν στο email μου από νέους αλλά και μεγαλύτερους. Κάποιος μίλησε για νέο δεσμό εμπιστοσύνης ανάμεσα στις γενιές.
Μια κοπέλα έγραψε «καλά τα λες, αλλά οι νέοι δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς».
Σας λέω λοιπόν ότι δε θα σας προσβάλλω με ΘΑ, με υποσχέσεις και κούφια λόγια. Δεν το έκανα ποτέ –δε θα το κάνω τώρα, την ώρα μάλιστα της πιο βαθειάς κρίσης.
Και σας λέω ακόμα ότι αν έχει μια ελπίδα η πολιτική να αναγεννηθεί και να εμπνεύσει ξανά χιλιάδες και χιλιάδες να βγουν από την μοναξιά του ιδιώτη, να ανακαλύψουν τη χαρά να δημιουργείς με άλλους πολλούς,  να νοιώσουν την έμπνευση να σχεδιάζεις  το δικό σου αύριο και το μέλλον μιας κοινωνίας.
Αν υπάρχει μια ελπίδα λοιπόν,  αυτή  αρθεί από σάς. Δεν θα έρθει από τους  πολιτικούς του κομματικού σωλήνα.  Γατί  εσείς,  οι νέοι της Ελλάδας, είσαστε η πιο άξια, η πιο μορφωμένη γενιά που είχε ποτέ αυτή η χώρα. Κάθε νέος που φεύγει, είναι  μια πληγή που αιμορραγεί στην οικογένεια, την κοινωνία, στο ίδιο το σώμα της πατρίδας.
Στα χρόνια της μετανάστευσης πάντα από την Ελλάδα έφευγαν οι καλύτεροι, οι πιο άξιοι, όσοι ένοιωθαν να μη τους χωράει ο τόπος. Ε ,λοιπόν! Κάποιος πρέπει να πει Συγγνώμη, που τον τόπο σου, την κοινωνία μας, τον μίκρυναν τόσο πολύ, που νοιώθεις να μη χωράς. Όμως μείνε εδώ!  Μείνε μαζί μας! Για να τα αλλάξουμε όλα. Να φέρουμε τα πάνω κάτω. Να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα από την αρχή, παντού! Στις δουλειές, στην Εκπαίδευση, στις επιχειρήσεις,  στο Ιντερνέτ, στον πολιτισμό, στην έρευνα, στο εμπόριο, στο μάρκετινγκ, στα προϊόντα με φινέτσα ,με στυλ, με φαντασία  και γούστο.
Μείνετε εδώ! Η Ελλάδα σας χρωστάει. Μείνετε εδώ να τα πάρετε πίσω. Πάρτε τη σκυτάλη στα χέρια σας και τραβήξετε εμπρός! Έχετε δικαίωμα στο όνειρο, στην ελπίδα , στη ζωή!
Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας, μπολιάστε με ελπίδα όσους χάνουν το κουράγιο τους. Μη φεύγετε, μην τα παρατάτε. Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η Αριστερά, σας έχουμε  ανάγκη. Θέλουμε το πείσμα και το θάρρος σας, το κέφι, το χαμόγελό και τις ιδέες σας. Έχουμε ανάγκη από τη δύναμή σας και το θυμό σας για να αφυπνίσουμε ολόκληρη την κοινωνία.

Πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, Ελληνίδες και Έλληνες
Φίλες και φίλοι σε αυτές τις εκλογές δε θα υπερασπιστούμε μόνο την κοινωνία,
δεν θα έχουμε να απαντήσουμε μόνο στην Οικονομική Κρίση.
Καλούμαστε ακόμα να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, αλλά και τον Πολιτισμό μας.
Μια δράκα φασίστες απειλούν , χτυπούν, τρομοκρατούν. Ντυμένοι με τη λεοντή του Αντιμνημονιακού Λόγου, βρίζοντας τη Δημοκρατία και την Ευρώπη, η Χρυσή Αυγή δεν παίζει απλώς με τη φωτιά.
Πυροδοτεί την ένταση, ποντάρει στο φαύλο κύκλο της βίας που γεννά την αντιβία, της αποσταθεροποίησης που γεννά το αίτημα δήθεν για Εθνοσωτήρες. Οργανώνουν σαν γνήσιοι παρακρατικοί το δικό τους Παρακράτος μέσα κι έξω από το Κράτος. Κι εκεί όπου το επίσημο κράτος απουσιάζει, αναλαμβάνουν δράση. Εκεί που η ανασφάλεια βασιλεύει, έρχονται οι νέοι ασφαλίτες με πολιτικά και καταδρομικές επιχειρήσεις.
Ας μην παρερμηνεύουν την ψύχραιμη στάση μας. Ας μην προκαλούν την ανοχή της Δημοκρατίας. Ας πάρουν την Κυριακή την απάντηση που τους αξίζει από την κάλπη.
Πολλοί ανακαλύπτουν έντρομοι την φασιστική βία, τα αποτελέσματα της απουσίας μεταναστευτικής πολιτικής και της αδυναμίας του οργανωμένου δημοκρατικού κράτους να αντιμετωπίσει το έγκλημα. Και είτε προσχωρούν σε ακροδεξιές προσεγγίσεις είτε σε αφελείς ¨δήθεν αριστερές που απλώς δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Εμείς δεν ανήκουμε σε καμία από τις δύο κατηγορίες και επικαλούμαι την μνήμη σας για να το αποδείξω. Δυο μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου εδώ, στην Θεσσαλονίκη έλεγα, από τούτο εδώ το βήμα: «Ένας βασικός λόγος για την υπερψήφιση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι το κόμμα μας έχει πολύ συγκεκριμένη και διαφοροποιημένη από τα άλλα κόμματα, τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς,  θέση σε δυο θέματα μέχρι χτες ταμπού για την αριστερά: το μεταναστευτικό και την ασφάλεια.
Τα προβλήματα αυτά είναι δισεπίλυτα και όσοι διατείνονται ότι έχουν βρει τη μαγική λύση συνειδητά ψεύδονται. Όμως και η αμηχανία δεν είναι λύση. Και για ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: από την ατζέντα της Αριστεράς, ιδιαίτερα της δικής μας Αριστεράς, δεν μπορεί να αφαιρεθεί ποτέ ο ανθρωπισμός. Δεν μπορεί να αφαιρεθεί ο σεβασμός στον άνθρωπο, όποιας φυλής, χρώματος, ή θρησκείας. Δεν μπορεί να αφαιρεθεί το δικαίωμα όλων στη ζωή και την αξιοπρέπεια. Όποιος όμως αρνείται την ανάγκη συγκεκριμένων μέτρων κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα και δεν απαντάει σε πιεστικά ερωτήματα που ζητούν ρεαλιστικές λύσεις. Ταυτόχρονα, όποιος μονοσήμαντα ταυτίζει τα προβλήματα ασφάλειας, δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής με τους μετανάστες τροφοδοτεί την ξενοφοβία τον ρατσισμό και τελικά την ακροδεξιά κάλπη. Ας το έχει υπ’ όψη του αυτό ο κ. Σαμαράς που στην αγωνία του να αλιεύσει ψήφους στα δεξιά του νομιμοποιεί την ακροδεξιά ατζέντα. Δεν φαίνεται να κατάλαβε τίποτε από το αντίστοιχο πάθημα του κ. Σαρκοζί.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης, πολίτες της Βόρειας Ελλάδας που ξέρω πόσο σας προβληματίζει το θέμα αυτό. Ξεκινάω από μια διαπίστωση: Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποδεχθεί όλους τους κολασμένους του σύγχρονου κόσμου, αν και πρέπει να αποδεχθεί το μερίδιο που της αναλογεί. Το μερίδιο αυτό το έχουμε υπερβεί με αποτέλεσμα να απειλείται η κοινωνική συνοχή και η ισορροπία στις πόλεις και ευρύτερα στην κοινωνία.. Χρειάζεται συνδυασμός εσωτερικών ρυθμίσεων και διεθνών.
Αναθεώρηση του Δουβλίνου 2, επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο και δεν μπορεί βάσει του νόμου να νομιμοποιηθούν. Στον αντίποδα οι νόμιμοι μετανάστες πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα που τους αποδίδει ο νόμος. Τίποτα περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Απαιτείται συνδυασμός ανθρωπιάς και αποτελεσματικότητας. Και αυτό μόνο η πιστή εφαρμογή του νόμου μπορεί να το εγγυηθεί.
Και έρχομαι στο θέμα της ασφάλειας που επίσης μας απασχολεί όλους. Για την δική μας Αριστερά η ασφάλεια – όχι μόνο απέναντι στην εξουσία αλλά και απέναντι σε όσους παραβιάζουν τον νόμο –  είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δικαίωμα του πολίτη. Κυρίως του φτωχού και ανυπεράσπιστου πολίτη γιατί τα προνομιούχα στρώματα έχουν συνήθως τον τρόπο να προστατευτούν ακόμα και αν η αστυνομία απουσιάζει από την γειτονιά τους.
Στις φτωχοσυνοικίες όμως αν απουσιάσει το κράτος ο πολίτης είναι ανυπεράσπιστος. Και ο ανυπεράσπιστος από το κράτος και την Δημοκρατία πολίτης αισθάνεται ταπεινωμένος και είναι ευάλωτος στον πειρασμό του εξτρεμισμού της ακροδεξιάς  ιδίως όταν αυτή  εμφανίζεται με την προβιά του προστάτη ενώ το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να διαποτίσει συνειδήσεις με το φυλετικό μίσος και το μίσος προς την Δημοκρατία. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε το κράτος να είναι συνεχώς παρόν στις φτωχογειτονιές και τις υποβαθμισμένες συνοικίες, να καταπολεμά το έγκλημα, τις συμμορίες ημεδαπών και αλλοδαπών, τα ναρκωτικά και την σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών, γενικά την παραβατικότητα. Και να μην επιτρέπει σε κανένα να το υποκαθιστά. Να «ανακαταλάβει» αυτές τις περιοχές και από τις συμμορίες και από τους αυτόκλητους προστάτες της Χρυσής Αυγής.
Και παίρνοντας αφορμή από αυτό θέλω να αναφερθώ σε ένα θέμα που δεν έχει νόημα να το αποσιωπούμε. Υπάρχει κίνδυνος στην επόμενη Βουλή, στον ναό όπως λένε της Δημοκρατίας να μπουν ορκισμένοι εχθροί της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία μας είναι τόσο ισχυρή που θα ανταπεξέλθει σε αυτήν την πρόκληση. Όμως αισθάνομαι την υποχρέωση να πω σε εκείνους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν πρόβλημα να κατευθύνουν την οργή τους στην κάλπη της Χρυσής Αυγής ότι  τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα της χώρας και της Δημοκρατίας μας δεν αντιμετωπίζονται με την ενίσχυση ακραίων και αντικοινοβουλευτικών κομμάτων.
Και θέλω να καλέσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου –παρά τις άλλες διαφορές μας – να φτιάξουμε ένα μέτωπο επαγρύπνησης απέναντι στην φασιστική πρόκληση.

Αν όπως λέγεται η πολιτική είναι η τέχνη του προβλέπειν πρέπει να μας αναγνωριστεί ότι έγκαιρα μιλήσαμε την γλώσσα της αλήθειας και κυρίως ότι μιλάμε μια διαφορετική γλώσσα τόσο από την παραδοσιακή Αριστερά, όσο βέβαια και από την δεξιά όλων των αποχρώσεων. Και εμείς έχουμε το δικαίωμα να είμαστε σκληροί και απόλυτοι απέναντι στην φασιστική βία γιατί ήμασταν πάντα αδιάλλακτοι αντίπαλοι κάθε μορφής βίας. Γιατί εμείς δεν κλείσαμε ποτέ το μάτι στην αντιεξουσιαστική κουκούλα, δεν ανεχθήκαμε ποτέ προπηλακισμούς πολιτικών μας αντιπάλων, δεν κάναμε ανόητους, για το 2012 ,διαχωρισμούς ανάμεσα στην φασιστική και την δήθεν επαναστατική βία. Για αυτό λέμε σε αυτούς που ξεδιάντροπα απειλούν να μετατρέψουν την Βουλή σε τηλεοπτικό πλατώ με τις αποκρουστικές χειροδικίες τους και απειλούν να συνεχίσουν τις βιαιοπραγίες κατά αλλοδαπών και ημεδαπών, να σταματήσουν.
Αλλιώς θα τους σταματήσει η Ελληνική Δημοκρατία. Θα το απαιτήσουμε στο πρώτο καινούργιο κρούσμα βίας η απειλής βίας. Ο φασισμός δεν θα περάσει.
Πολίτες της Θεσσαλονίκης,
Πυκνώνουν τα μηνύματα από κάθε πόλη, κάθε γωνιά της Ελλάδας ότι η νίκη είναι κοντά.
Χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες γυναίκες και άντρες μας εμπιστεύονται.
Δώστε τους το χέρι!
Ανοίξτε την αγκαλιά σας,
Ανοίξτε την καρδιά σας,
Μιλήστε με τη γενναία, αλλά και σεμνή και λογική φωνή της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Αξίζει σε όλους μας μια καλύτερη, δίκαιη,
Αξίζουμε μια σοβαρή πολιτεία.
Απαιτούμε ένα σύγχρονο κράτος με μεταρρυθμίσεις και αποτελεσματικότητα.
Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε  στις ευθύνες μας.
Δώστε ψήφο, δώστε εντολή για λύση στη Δημοκρατικής Αριστερά. Δώστε την Τρίτη θέση στη φωνή της λογικής, της δικαιοσύνης  και της ενότητας.

Ψηλά τη Δημοκρατική Αριστερά.
Εμπιστευτείτε μας –Θα τιμήσουμε το λόγο μας.
Σας σφίγγω το χέρι.
Τη Δευτέρα, είναι στο χέρι μας να είναι μια άλλη, μια καλύτερη μέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες