@Από το Πόλεις και Πολιτικές.
Μετά από κοινοποίηση που έκανε η κ.Τσακαρέστου στο Facebook,οδηγήθηκα στην πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα www.theatlantic.com όπου δημοσιεύεται το παρακάτω κείμενο του Kaid Benfield.Διαβάζοντας το άρθρο δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη σύνδεση με το γραφικό.
Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Μανώλης Τσαγκαράκης .
Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Μανώλης Τσαγκαράκης .
@Του
Μια ομάδα προοδευτικών ειδικών σε θέματα ανάπτυξης των πόλεων εστιάζει τις απόψεις της στο πως μια πόλη μπορεί να δημιουργήσει "βιώσιμες και ελκυστικές " κοινότητες.
Δεν έχω περάσει όσο χρόνο ήλπιζα στην ιστοσελίδα του Philips Center for Health andWell-Being, αλλά έπεσε το μάτι μου πάνω στην έμφαση που δίνεται για τις «βιώσιμες πόλεις». Η προοπτική του Κέντρου είναι διεθνής και περιλαμβάνει μια «διεπιστημονική δεξαμενή εμπειρογνωμόνων».
Ένας από αυτούς τους ειδικούς, ο Olivier Piccolin αντιπρόεδρος της Philips δήλωσε:
"Σήμερα, νέα δεδομένα ζητούν την άμεση αλλαγή των πόλεων που ζούμε και το πώς πρέπει να εξελιχθούν. Πρώτον, το αστικό κύμα ανάπτυξης που γέννησε τις μεγαλουπόλεις στην Ασία και στις άλλες αναδυόμενες οικονομίες, είναι αντίθετο με ότι έχει συμβεί στην ιστορία μέχρι τώρα. Δεύτερον, η οικολογική ανάγκη της μείωσης της αστικής κατανάλωσης του άνθρακα και άλλων πόρων είναι επιτακτική για την εξεύρεση ταχείας λύσεις. Επίσης, υπάρχει και έντονη πίεση στους προϋπολογισμούς των πόλεων για την υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης για τις δημόσιες υπηρεσίες στις πόλεις, οπότε, πρέπει να βρούμε νέους ορισμούς για το τι κάνει μια πόλη επιτυχημένη."
Η διεπιστημονική δεξαμενή εμπειρογνωμόνων έχει ξεκινήσει τις εργασίες της με στόχο να καθορίσει τα στοιχεία μιας πόλης του μέλλοντος που να μπορεί να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί στις αναδυόμενες αγορές. Η «Επιτυχία» λοιπόν δεν θα κρίνεται μόνο από την άποψη της οικονομικής ανάπτυξης και της αποτελεσματικότητας, αλλά θα περιλαμβάνει πιο υποκειμενικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών, καθώς και άλλους παράγοντες όπως η ένταξη για όλα τα τμήματα του πληθυσμού και η πολυμορφία του αλλά με παράλληλη προσπάθεια να παραμείνει αυθεντικός ο πληθυσμός στη μεταβατική αυτή περίοδο. Ίσως οι όροι «ίσες ευκαιρίες» ή «το ποσοστό των χώρων πρασίνου» κάποια μέρα να αποτελεί μαζί με το ΑΕΠ συστατικό σε μελλοντικές κατατάξεις της λίστας με τις επιτυχημένες πόλεις».
Ο στόχος λοιπόν του think tank είναι να αναπτύξει και να παρουσιάσει εκτενή ευρήματα στους δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου το έτος 2012.
Επίσημα αναφέρω ότι χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στο να δείξουμε τυφλή εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις από τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας ως πανάκεια για τις πόλεις ειδικά όταν προέρχονται από μεγάλες εταιρείες με συμφέροντα στην υιοθέτηση αυτών των λύσεων υψηλής τεχνολογίας. Αυτή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν διαστρεβλώνεται τόσο εύκολα οπότε φαίνεται να αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Έχω ιδιαίτερα εντυπωσιαστεί από αυτό το γραφικό που αποτυπώνει τα βασικά στοιχεία της αειφόρου αστικής ανάπτυξης με ωραίο και λογικό τρόπο:
Μου αρέσουν τα τρία σημαντικότερα θέματα, της ανθεκτικότητας, του σεβασμού και της αυθεντικότητας που έχουν προβληθεί με διάφορους τρόπους στην εικόνα.. Η αυθεντικότητα, ειδικότερα, συζητείται ανεπαρκώς συνήθως.
Υπάρχει και μια 28-σελίδη έκθεση, η «Livable cities in a rapidly urbanizing world» ή «Βιώσιμες πόλεις σε ένα ταχέως αστικοποιημένο κόσμο», που χρηματοδοτείται από τη Philips και αναπτύχθηκε από τη International Society of City and Regional Planners. Η έκθεση έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον για να τη διαβάσετε και περιλαμβάνει μελέτες περιπτώσεων από την (μεταξύ άλλων τόπων) τη Σιγκαπούρη, τη Σεούλ, τη Νέα Υόρκη, το κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ, το Πόρτλαντ, τις Κάτω Χώρες (Ολλανδία) και το Λος Άντζελες. Υπάρχει μια έμφαση στην Ασία και τον Ειρηνικό και πολύ λίγα πράγματα για την Αφρική ή την Νότια Αμερική (εκτός από την Curatiba) και μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από τη «συζήτηση» που αγγίζει λεπτομέρειες όπως τα προβλήματα που συνδέονται με τον Κόμβο ταχείας κυκλοφορίας της Νέας Υόρκης με το Bronx και τις λύσεις του προγράμματος «20-λεπτά στις γειτονιές» του Πόρτλαντ.
Επίσης εντυπωσιάστηκα από την προώθηση στην έκθεση του ορισμού του όρου «πόλεις» πέρα από τα συμβατικά πλαίσια αναφοράς. Τονίζει επίσης τη σημασία της περιφερειακής διακυβέρνησης, τις μεικτές χρήσεις γης, και των τεχνών. Με πολλούς τρόπους, η έκθεση - και οι άλλες πληροφορίες της ιστοσελίδας - φαίνεται να αποφεύγουν τις εύκολες απαντήσεις, και, αντ’ αυτού, απαντάει στις δύσκολες ερωτήσεις. Ανυπομονώ να μάθω περισσότερα!
@Kaid Benfield is the director of the Sustainable Communities and Smart Growth program at the Natural Resources Defense Council, co-founder of the LEED for Neighborhood Development rating system, and co-founder of Smart Growth America. He is the author or co-author of Once There Were Greenfields (NRDC 1999), Solving Sprawl (Island Press 2001), Smart Growth In a Changing World (APA Planners Press 2007), and Green Community (APA Planners Press 2009). In 2009, Kaid was voted one of the "top urban thinkers" on Planetizen.com, and he was named one of "the most influential people in sustainable planning and development" in 2010 by the Partnership for Sustainable Communities. He blogs at NRDC's Switchboard.www.citybranding.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου