Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Φώτης Κουβέλης : «Με το μέλλον του τόπου δεν παίζουμε»


Δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ότι η μονομερής καταγγελία του μνημονίου θα μας οδηγήσει εκτός ευρώ, δεσμεύεται ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών και δεν ζηλεύει τα ερείσματα του Αλ. Τσίπρα στο κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αναμένει ενίσχυση του κόμματός του στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και ζητά συνεργασία προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων στη βάση έγγραφων δεσμεύσεων. 
 Είναι καθαρή η θέση σας ότι η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση μετά τις 17 Ιουνίου. Εάν πρώτο κόμμα αναδειχτεί η ΝΔ, θα δώσετε ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;
Η συζήτηση σήμερα περί ψήφου ανοχής, ψήφου εμπιστοσύνης, στήριξης ή και συμμετοχής σε μια κυβέρνηση αποτελεί άσκηση επί χάρτου και είναι σε κάθε περίπτωση πρόωρη. Εμείς αυτό που λέμε ξεκάθαρα είναι ότι την επομένη των εκλογών η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση. Θέλουμε να είναι ισχυρή, για να μπορεί να διαπραγματευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα στην Ευρώπη. Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει την ανάγκη συγκρότησης μιας κυβέρνησης με προοδευτικό περιεχόμενο, στη βάση έγγραφων δεσμεύσεων που θα έχουν αναλάβει οι δυνάμεις που θα μετέχουν σε αυτήν. Επαναλαμβάνω ότι το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών είναι καταστροφικό για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία, και όσο περνάει από το χέρι μας θα το αποτρέψουμε.


Εάν αναδειχτεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν προϋποθέσεις προγραμματικής σύγκλισης με τη ΔΗΜΑΡ;


Για να σας πω αν υπάρχουν δυνατότητες προγραμματικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσαφηνίσει πλήρως τις θέσεις του, διότι καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε μια σειρά από αντικρουόμενες θέσεις που εκφωνούνται από στελέχη του. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε καταθέσει δύο «κόκκινες γραμμές», που δεν είναι άλλες από τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ και τη σταδιακή απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου. Αν συμφωνούμε σε αυτά, προφανώς και υπάρχει έδαφος συνεννόησης. Αν θέλουν μονομερείς καταγγελίες και δημοψηφίσματα, όχι.
Η ΔΗΜΑΡ σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Εμείς με το μέλλον του τόπου δεν παίζουμε.

Διεκδικείτε την τρίτη εντολή. Εάν την εξασφαλίσετε, σε ποιο κόμμα θα απευθυνθείτε πρώτα για συνεργασία;
Σε εκείνο που προγραμματικά θα εκτιμήσουμε ότι βρίσκεται εγγύτερα στις απόψεις μας και μπορεί να συνεννοηθεί μαζί μας προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας. Βεβαίως, όπως αντιλαμβάνεστε, οι συσχετισμοί θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Για ένα πράγμα να είστε βέβαιοι: θα χειριστούμε τη διερευνητική εντολή με σοβαρότητα και με διάθεση να τελεσφορήσει. Νομίζω ότι σε αυτό τον τομέα δώσαμε με επιτυχία εξετάσεις μετά την 6η Μαΐου.
 
Μετά τις εκλογές το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συμφωνηθούν μέτρα ύψους 11,5 και πλέον δισ. για τα έτη 2013-2014. Εάν δεν υπάρξει τέτοια συμφωνία, θα διακοπεί η χρηματοδότηση, όπως έχουν ξεκαθαρίσει εταίροι και δανειστές. Υπάρχουν περιθώρια διαφωνίας από την ελληνική πλευρά;


Τα πράγματα δεν είναι στατικά, το διεθνές περιβάλλον βελτιώνεται. Και βεβαίως οφείλουν και οι εταίροι μας να δώσουν στη νέα κυβέρνηση κάποια περιθώρια διορθώσεων ή και αλλαγών. 
Σε πρώτη φάση θα διεκδικήσουμε την επιμήκυνση, έως το 2017, του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, για να πάρει ο τόπος μια βαθιά ανάσα. Θα προτάξουμε την κατάργηση της νομοθεσίας για τη μείωση των κατώτατων μισθών, που συμπαρέσυρε όλες τις αμοιβές προς τα κάτω. Θα επιμείνουμε στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας. Θα διεκδικήσουμε την ύπαρξη και εφαρμογή ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, στηριγμένου στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε συνεργασία με χρήματα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να υπάρξουν και θέσεις εργασίας. Επιδιώκουμε να αντικαταστήσουμε τα ομόλογα του δικού μας χρέους με ευρωομόλογα, τώρα που η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη. Και βέβαια θα προχωρήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος ανεξαρτήτως μνημονίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ακύρωση του μνημονίου, είτε με καταγγελία της δανειακής σύμβασης είτε με νόμο. Πιστεύετε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ;
Δυσκολεύομαι –και δεν πρέπει να είμαι ο μόνος– να παρακολουθήσω τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τη μια μέρα μιλάνε για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, την άλλη λένε ότι θα την ακυρώσουν με νόμο, ενώ κάποιοι μιλάνε απλώς για πολιτική καταγγελία. Είναι προφανές ότι αν προχωρήσει η χώρα σε μονομερή καταγγελία, θα βρεθεί εκτός ευρώ. Δεν το θέλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας (πλην ελαχίστων περιπτώσεων), αλλά δεν μπλοφάρουν, όπως φαίνεται να πιστεύουν όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν την τύχη της χώρας κορόνα γράμματα.

Καρικατούρα δικομματισμού

Η αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ αφήνει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ηγετική δύναμη αυτή τη στιγμή στον συγκεκριμένο χώρο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όχι εσείς;

Η ΔΗΜΑΡ και εγώ προσωπικά δεν νοσταλγούμε καθόλου τη δεκαετία του ’80. Μια τέτοια κεντροαριστερά μακριά από εμάς. Ο χώρος που εκπροσωπώ διαχρονικά ήταν απέναντι στην παροχολογία, τις ψεύτικες υποσχέσεις, το πελατειακό-ρουσφετολογικό κράτος. Εύλογα αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι ένα κομμάτι του κρατικοδίαιτου βαθέος ΠΑΣΟΚ που γοητεύεται από τις επιλογές αυτές έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται άλλωστε από τη σειρά κατάταξης των βουλευτών του στη Β΄ Αθήνας και από τις πρόσφατες συνεργασίες που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. με την κ. Κατσέλη. Η ΔΗΜΑΡ θα συγκροτήσει τον τρίτο πόλο της μεταρρυθμιστικής, φιλοευρωπαϊκής, σύγχρονης σοσιαλιστικής Αριστεράς. Μαζί με δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και όσους άλλους θέλουν να συνδράμουν σε μια αναγεννητική προσπάθεια. Η καρικατούρα δικομματισμού που προσπαθούν να στήσουν δεν θα μακροημερεύσει. Πολύ σύντομα ο τρίτος πόλος των μεταρρυθμιστικών προοδευτικών δυνάμεων θα πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια του. Η επιτυχία της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι, πέραν των άλλων, και μια πρώτη επιτυχία αυτού του υπό διαμόρφωση τρίτου πόλου. Σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο στιγμή ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, να μας δώσουν Εντολή για Λύση, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Παρά την πόλωση, σας ακούω αισιόδοξο...


Όχι μόνο θα αντέξουμε, αλλά θα ανεβάσουμε τις δυνάμεις μας. Εμείς έχουμε ένα μεγάλο όπλο. Ότι είπαμε στο λαό την αλήθεια και ότι με 6,11% δεν μείναμε στη γωνία, αλλά σηκώσαμε μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μας αναλογούσε. Και τώρα όλοι έρχονται σιγά σιγά στα λόγια μας, στο δίπολο που πρώτοι και μόνοι θέσαμε: παραμονή στο ευρώ και σταδιακή απαγκίστρωση από τις δυσμενείς επιπτώσεις του μνημονίου. Το βλέπει και το αξιολογεί αυτό ο λαός. Και θα μας δώσει δύναμη να διαδραματίσουμε από ισχυρή θέση ρυθμιστικό ρόλο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιες είναι οι εθνικές κόκκινες γραμμές που προτείνει ο κ. Κουβέλης στην διαπραγμάτευση γιά την σταδιακή απαγκίστρωση του μνημονίου; Αυτες πρέπει να αναδείξει, με βάση αυτές να επιδιώξει κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες και αυτές να υπερασπίσει με κάθε τρόπο. Οι εθνικές γραμμές, δεν καθορίζονται από την άποψη αυτού ή του άλλου πολιτικού, αλλά από την στρατηγική αξία που η Ελλάδα έχει γιά την ΕΕ και διεθνώς. ΄Αν δεν μπορούν ο κ. Κουβέλης και οι άλλοι ΄Ελληνες πολιτικοί να αναδείξουν την στρατηγική αξία της Ελλάδας, τότε καλύτερα να πάνε σπίτια τους.

Ανώνυμος είπε...

γιατί (συνεχίζοντας το πιό πάνω σχόλιο), δεν είναι δυνατόν να μιλάμε γιά πολιτικές και διαπραγματεύσεις, στην βάση του φόβου και του πανικού, μπάς και μας διώξουν από το ευρώ, της κινδυνολογίας. Τα γράφω αυτά, ως κριτική και όχι ως πολεμική στον κ. Κουβέλη, από τον οποίο απλά περιμένω περισσότερα.

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες