Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Το Κουτί της Πανδώρας


Του Βασίλη Πεσμαζόγλου, www.protagon.gr
«Αποφάσισαν χωρίς εμάς. Προχωράμε χωρίς αυτούς». Με τα λόγια αυτά, χαμηλόφωνα, ηγέτες της Ευρωζώνης ίσως αποφασίσουν προσεχώς να διακόψουν τη χρηματοδότηση, οδηγώντας την οικονομία μας σε ασφυξία. Εξωθώντας μας έτσι εκτός Ευρωζώνης, θα διαψεύδουν τους βαρύγδουπους νομικισμούς περί αδυναμίας αποβολής. Η εξέλιξη αυτή δεν θα αποτελεί εκδήλωση «ανθελληνισμού» αλλά προϊόν σύνθετου υπολογισμού κόστους-οφέλους, με απρόβλεπτες παραμέτρους για τις οποίες θα έχουν κάπως προετοιμαστεί. Θεωρία παιγνίων, «chicken game»: δύο αυτοκίνητα οδεύουν προς μετωπική σύγκρουση. Ποιος θα παραμερίσει; Ποιος έχει αερόσακους; Η Ελλάδα δεν διαθέτει. Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κρίση αποτελεσματικά και δίκαια. Ορισμένοι αποδέχθηκαν αδιαπραγμάτευτα και εφάρμοσαν άγαρμπα το διαβόητο Μνημόνιο, άλλοι το καταγγέλλουν ανέξοδα. Με τέτοιο πολιτικό σκηνικό, η διαχείριση τυχόν Ευρωεξόδου («Grexit») θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Όσοι πρεσβεύουν τη συγκρουσιακή στρατηγική επικαλούνται την εθνική κυριαρχία-δημοκρατία. Ευλόγως. Όμως, δεν είναι επίσης αντιδημοκρατικό το 3% της ΟΝΕ να βαστάει σε οιονεί ομηρία τους υπολοίπους, εξ ων άλλοι αδύναμοι που υφίστανται τα απόνερα;
(Βλ. πρόσφατη φυγή κεφαλαίων από Πορτογαλία). Οι εταίροι, με τις δικές τους δημοκρατικές διαδικασίες, διαχειρίζονται την κρίση με τον τρόπο τους. Τους εμπνέουμε; Μάλλον τους απορυθμίζουμε-αποξενώνουμε.

Θεωρία χάους: ένα πέταγμα πεταλούδας προκαλεί τυφώνα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Τηρουμένων των αναλογιών, μια ολιγάριθμη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθεί να παγιδεύει ολόκληρη την Ευρωζώνη. Μαθημένοι στην κουλτούρα της συνεχούς διαπραγμάτευσης, οι εταίροι μας απεχθάνονται τη μονομέρεια. Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο καλοδεχούμενο ταρακούνημα (που υπενθυμίζει την κοινωνική ασφυξία) και στον ωμό εκβιασμό είναι δυσδιάκριτη αλλά κρίσιμη.

Στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, μας πιάνει ένα είδος νοσηρής υπερηφάνειας. Είμαστε περιούσιος λαός που ανοίγει τον δρόμο; Καβαλώντας τέτοιο καλάμι, μπορεί να καταλήξουμε κράτος-παρίας, όπου ο «σοσιαλισμός σε μια χώρα» θα συναντά την εθνικιστική διεκδίκηση πετρελαίων (ΑΟΖ). Θα έχουν προχωρήσει χωρίς εμάς. Η Ευρώπη, με βραδείς ρυθμούς, θα αλλάζει ρότα. Χάρη και σε μας. Αλλά όχι για χάρη μας.

*Ο Βασίλης Πεσμαζόγλου είναι επίκουρος καθηγητής οικονομικών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

1 σχόλιο:

manousos είπε...

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ; ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Όταν η πραγματικότητα δεν μας αρέσει διαστρεβλώνουμε την αλήθεια της. Μ.Δ «Ο Λαός - βάσει δημοσκοπήσεων - θέλει να δώσει μία ευκαιρία σε κυβέρνηση Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς ο Λαός μέχρι τώρα - ο Σάββας Καλεντερίδης το έχει ευστόχως επισημάνει - ψηφίζει με βάσει το θυμικό του και τις λαϊκίστικες κορώνες - και όχι με ρεαλιστικά και γεωπολιτικά κριτήρια.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Το εν λόγω κόμμα αποτελεί μία πανσπερμία ακρο-αριστερών οργανώσεων τα οποία έχουν κοινή συνισταμένη την αντι-ευρωπαϊκη πολιτική, τον αντι-παραγωγικό κρατισμό και έναν εθνομηδενικό διεθνισμό. Αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας της Αριστεράς η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε μία Βαλκανική χώρα απομονωμένη από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις με έντονη κοινωνική πόλωση ρεβανσισμού και τάσεις εθνικής αποσύνθεσης.»
ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ Συγγραφέας του βιβλίου¨»{Τα έγγραφα του Γουίκιλήκς για την Τουρκία.} ΑΠΟ ΤΙΣ «ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ ΕΤ 3» Σημείωση Μανούσου Γ. Δασκαλάκη. Δεν μας πρόβλεψε ο Κώστας Πικραμένος αν γίνει κανένας μεγάλος και καταστροφικός σεισμός, σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και αν η Ελλάδα εξαφανισθεί σαν την χαμένη Ατλαντίδα. Ο λαός κατά την δική μου άποψη δεν απέκτησε ξαφνικά αριστερή συνείδηση, και ψήφισε ή θα ψηφίσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις με ανεβασμένα ποσοστά τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς απελπίστηκε από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα που τον έφεραν σε εξαθλίωση. Εγώ δεν λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μερικές θέσεις εκτός πραγματικότητας και ανεδαφικές. Ότι δεν έχει και ακραίες συνιστώσες. Όλα τα κόμματα όμως έχουν διάφορες τάσεις και ρεύματα. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα δεν είχε στις τάξεις του για ορισμένο χρόνο και τον εκτελεστή της 17 Ν. Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ; Η Ν.Δ δεν έχει στο κόμμα και ακροδεξιούς; Σημασία έχει η άσκηση κεντρικής πολιτικής γραμμής που θα χαράξει η πλειοψηφία του κόμματος. Σιωπή υπάρχει μονάχα στα νεκροταφεία. Να σας θυμίσω τι έλεγε και τι έκανε το ΠΑΣΟΚ του ΑΝΔΡΕΑ το 1981; Όχι δεν πρέπει να επαναληφθεί το ίδιο πείραμα γιατί είναι διαφορετική εποχή και διαφορετικοί συσχετισμοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεωθεί από την θέση, που θα του δώσει ο λαός στην πολιτική σκηνή να πάρει θέσεις πραγματιστικές. Φιλολαϊκές και ρεαλιστικά πραγματοποιήσιμες. Η τραγική κατάσταση της χώρας θέλει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κανείς σοβαρός αναλυτής και πολίτης δεν εύχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να θυμίσει τις κακές πλευρές- γιατί είχε και καλές -του ΠΑΣΟΚ του 1981.Τα παλιά πλέον κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ ξεπούλησαν στο πολιτικό χριματιστήριο τα όνειρα των νέων ,και την ασφάλεια των ηλικιωμένων.Ήρθε η ώρα της κυβερνώσας Αριστεράς.

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες