Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

Δημοκρατική Αριστερά-Οικολογία

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ? ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ!
Για μια σαφή σηματοδότηση της Οικολογικής και Πράσινης φυσιογνωμίαςτης ΔΗΜ.ΑΡ*
Η Δημοκρατική Αριστερά είναι το κόμμα των ενεργών προοδευτικών πολιτών που εμφορούνται από μια ευρύτερη οικολογική αντίληψη και στοχεύουν στη συγκρότηση μιας εναλλακτικής, προοδευτικής και ρεαλιστικής απάντησης για διέξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση και την ύφεση, με προτάσεις ευθύνης που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και την αειφορία, καθώς και το σεβασμό όλων των δικαιωμάτων, ανθρώπινων και πλανητικών.
Οι πολιτικές θέσεις που παρουσιάζονται στο ιδρυτικό συνέδριο προβάλλουν με σαφήνεια το στίγμα: Δημοκρατία-Αριστερά-Οικολογία, τρίπτυχο που θα πρέπει να αποτυπώνεται αδιάλειπτα, με ένταση, φρεσκάδα λόγου και δυναμική. Η μέχρι σήμερα διαδρομή επιβεβαιώνει αυτό το τρίπτυχο, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογική διάσταση: οι βουλευτές μας έχουν καταθέσει δεκάδες ερωτήσεις στη Βουλή για ζωτικά θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διασφάλισης της αειφορίας, ενώ οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με την υποστήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ έχουν εργασθεί επί πολλά χρόνια για την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, οι δε νεοεκλεγμένοι εξελέγησαν προτείνοντας ολοκληρωμένα προγράμματα οικολογικής πολιτικής στην Τ.Α., τα οποία επεξεργάστηκαν κυρίως μέλη του πολιτικού μας χώρου.
Αλλά το σημαντικότερο, ίσως, είναι ότι όλα τα μέλη της ΔΗΜ.ΑΡ είναι ενεργοί πολίτες που έχουν δώσει, και συνεχίζουν να δίνουν, μάχες για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, το σεβασμό των δικαιωμάτων και την κατάργηση κάθε λογής διακρίσεων. Επίσης, ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας που εμπλουτίζεται συνεχώς με πολύτιμο δυναμικό από τον οικολογικό χώρο, εργάζεται συστηματικά για την ανάδειξη των σημαντικών περιβαλλοντικών ζητημάτων και την προστασία των ανθρώπινων και πλανητικών δικαιωμάτων.
Ωστόσο, η εμβάθυνση αυτής της οπτικής σε όλο το φάσμα των επεξεργασιών του κόμματος είναι πάντα μία διαρκής πρόκληση και ανάγκη. Η υπέρβαση κάποιων παραδοσιακών προσεγγίσεων και η οριζόντια διάχυση της οικολογικής οπτικής σε κάθε θεματική επεξεργασία, θα προσδώσει στον προγραμματικό λόγο του κόμματος τα χαρακτηριστικά της καθολικής αριστερής και πράσινης ταυτότητας. Απαιτείται δουλειά –και μάλιστα με πιο ταχείς, επείγοντες ρυθμούς– από όλο το κόμμα, την ηγεσία, τα στελέχη, τις οργανώσεις βάσης, για να επιτευχθεί αυτός ο φιλόδοξος και εκ “των ων ουκ άνευ” στόχος.
Σε επιβεβαίωση της βαρύτητας του οικολογικού προσανατολισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς, ζητάμε από το ιδρυτικό συνέδριο να ανοίξει τη συζήτηση και τον προβληματισμό για:
• Την κεντρική σήμανση της οικολογικής διάστασης στη δημόσια παρουσία του κόμματος, με πρώτο βήμα τη λήψη απόφασης για τη διεξαγωγή Θεματικού Συνεδρίου: Αριστερά και Οικολογία, για το οριζόντιο “πρασίνισμα” της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπου θα τεθούν σε δημόσιο εσωκομματικό διάλογο όλα τα σχετικά θέματα – το συντομότερο δυνατόν και με ταυτόχρονο άνοιγμα στις ευρύτερες οικολογικές δυνάμεις της χώρας.
Ιδίως μετά την τραγική πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, το κόμμα καλείται να γίνει ο πολιτικός χώρος που θα εργασθεί πολύπλευρα για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι και η φύση δεν είμαστε αναλώσιμοι στο βωμό του κέρδους.
Η Αριστερά σήμερα, εκτός από Δημοκρατική, δεν μπορεί παρά να είναι Πράσινη και Οικολογική!
Το παρόν κείμενο συνέταξαν οι:
Δημητρακόπουλος Θέμης – Κουρουζίδης Σάκης – Σακιώτης Γιάννης
Συνυπογράφουν: (οι υπογραφές είναι ενδεικτικές, το κείμενο είναι ανοιχτό σε όλα τα μέλη του κόμματος)
Ανηψητάκης Αντώνης
Ανδριοπούλου Σοφία
Αντωνιάδης Πρόδρομος
Αρσένη Κίττυ
Ασημακόπουλος Μάριος
Βακιρτζής Σταμάτης
Βαμβακά Έφη
Βελούτσος Δημήτρης
Βλαχοπουλιώτη Άννυ
Βοσκίδης Κώστας
Βουβώνη Τόνια
Γαλανοπούλου Νόρα
Γαλανόπουλος Νίκος
Γαροφαλίδου Ελπίδα
Δερματάς Δημήτρης
Ζαράνης Ηλίας
Ζαράνη Χαρά
Ζουμπουλίδου Παρθένα
Θεοφύλακτος Κωνσταντίνος
Κακαλέτρης Παναγιώτης
Καούνης Γιάννης
Κλαυδιανός Ανδρέας
Κοτζαμποπούλου Ελένη
Κουτσουρίδου Κατερίνα
Κουτσοπίνης Παναγιώτης
Κωτούλας Βαγγέλης
Μαρκάκης Μίμης
Μαγείρου Έλενα
Μαυρουδής Νότης
Μπάλιας Γιώργος
Μπασιάκος Γιάννης
Μπουλμπασάκος Γιώργος
Μπουρνόβα Ευγενία
Μυτιληναίος Βαγγέλης
Νικολάου Γιάννης
Νικολόπουλος Φίλιππος
Νιώτη Στέλλα
Ντόβολος Γιώργος
Παλαμίδης Αλέξης
Παπαθεοδωρόπουλος Τάκης
Παπασπυρόπουλος Γιώργος
Παραλίκας Απόστολος
Πετράκος Χρήστος
Πετροπουλάκης Δημήτρης
Πολυκαλά Χριστίνα
Ρεπούση Μαρία
Συμεωνίδης Νίκος
Σκλαβούνου Βάσω
Σωτηρόπουλος Σωτήρης
Τανταλίδης Σπύρος
Τσακνιάς Γιώργος
Τσιτήλου Σόνια
Τσουκνίδας Άρης
Φλέσσας Λυκούργος
Φωτεινός Θράσος
Φωτεινός Νίκος
Φωτίου Νίκος
Φωτόπουλος Ανδρέας
Χατζηγιαννάκη Άννα
Χατζοπούλου Ολυμπία
*ΨΗΦΙΣΜΑ εγκρίθηκε από το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, 2 Απριλίου 2011

1 σχόλιο:

mitsosms είπε...

Καλησπέρα,

δείτε εδώ μία ανάλυση με γράφημα για την επίδραση των αιολικών γεννητριών στους θανάτους των πουλιών. Θα τη βρείτε ενδιαφέρουσα.

http://center24.blogspot.com/2011/04/blog-post_12.html#axzz1JFzzHlPp

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget

Αναγνώστες