Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Σαν δούλοι

Του Κώστα Κάρη, Αυγή, 16.4.11
Ειναι δυνατόν να γίνονται όσα αποκαλύφθηκαν για φραουλοχώραφα κοντά στην Ανδραβίδα; Η ασφάλεια έκανε σωστά τη δουλειά της. Οι τοπικές αρχές τι έκαναν; Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ένας Έλληνας κρατά Ρουμάνους, τους εξαναγκάζει να εργάζονται στη συγκομιδή φράουλας και να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε πρόχειρα νάυλον παραπήγματα που είχε φτιάξει. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής -προέσεξτε, όχι της περιοχής- διαπίστωσαν ότι οι καταγγελίες ήταν πέρα για πέρα αληθινές. Απελευθέρωσαν 10 υπηκόους Ρουμανίας που εργάζονταν σε θερμοκήπια με φράουλες υπό την επίβλεψη των δραστών, ενώ ζούσαν σε παραπήγματα από χαρτόνι και πλαστικό. Εκεί δούλευαν και άλλοι 25 Ρουμάνοι που φοβισμένοι αρνήθηκαν να καταθέσουν.

Καθημερινά εργάζονταν από τις 7 έως τις 4 το απόγευμα. Όταν κάποια από τα θύματα διαμαρτύρονταν, ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος τους ξυλοφόρτωναν άγρια και τους υποχρέωναν να εργάζονται. Ο “δικός” μας γυρνούσε με ένα κυνηγετικό όπλο και πυροβολούσε στον αέρα κατά διαστήματα, προκειμένου να τους εκφοβίσει.
Και όμως, αυτά γίνονται στη σημερινή Ελλάδα. Σαν να ζούμε στον αμερικανικό νότο επί δουλείας. Περιμένουμε να μάθουμε ποιες θα είναι οι ποινές για κείνους που σιώπησαν ή συγκάλυψαν όλη αυτή την αθλιότητα. Αν δεν επιβληθούν ποινές δοικητικές και ίσως ποινικές στο ευρύτερο σύστημα που έχει στηθεί στα φραουλοχώραφα, θα ξαναγίνουν τα ίδια και χειρότερα. Η ανοχή απέναντι στους εκβιαστές και τους χωρίς ηθικούς φραγμούς είναι επικίνδυνη και πρέπει να σταματήσει με αποφασιστική επέμβαση του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες