Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

«Νωρίτερα η ανάπτυξη απ΄ ό,τι πολλοί πιστεύουν»

Η «τρόικα» των ελλήνων οικονομολόγων που απάντησε στις Κασσάνδρες μιλάει στο «Βήμα»
29.08.10
Greek Economists for Reform.com  http://greekeconomistsforreform.com/EL/
«Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ πέτυχε, ο ασθενής απέθανε». Η εβδομάδα ξεκίνησε με το φαρμακερό αυτό σχόλιο από το πρακτορείο Αssociated Ρress και ακολούθησαν προφητείες καταστροφής για την ελληνική οικονομία από διάσημους αναλυτές. Ο αντίλογος προς τις Κασσάνδρες ήλθε εντελώς αναπάντεχα από τρεις έλληνες οικονομολόγους, και μάλιστα στους «Financial Τimes»,
την πλέον «καχύποπτη» προς την Ελλάδα οικονομική εφημερίδα, που εκτιμά πλέον ανοιχτά ότι βουλιάζουμε σε ύφεση δίχως αύριο. Πρόκειται για τον κ. Κώστα Μεγήρ, καθηγητή Οικονομικών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Υale και στο UCL του Λονδίνου, τον κ. Δημήτρη Βαγιανό, καθηγητή Χρηματοοικονομικών στη βρετανική London School of Εconomics, και τον κ. Νίκο Βέττα, καθηγητή Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η «τρόικα» των ελλήνων οικονομολόγων υποστήριξε την περασμένη Τετάρτη ότι «η Ελλάδα
μπορεί να αποφύγει την πτώχευση παρ΄ ότι παρουσιάζεται από πολλούς ως δεδομένη»! Και ξεχώρισαν αμέσωςανάμεσα σε ύποπτες Κασσάνδρες και «χαρωπές Πολυάννες», οι οποίες, όπως σημειώνει γνωστός αρθρογράφος, «μας βεβαιώνουν ότι όλα πάνε καλά, αρκεί να συνεχίσουμε να παίρνουμε αδιαμαρτύρητα το πικρό μας φάρμακο».
«Το Βήμα» αναζήτησε τους τρεις πανεπιστημιακούς και ζήτησε την άποψή τους. Οπως και στους «Financial Τimes» επέλεξαν να συνυπογράψουν τις θέσεις τους. Αλλωστε, μέσω της ιστοσελίδας www. GreekΕconomistsforReform. com οι τρεις πανεπιστημιακοί προσκαλούν από κοινού οικονομολόγους από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διάλογο για την οικονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

- Βλέπετε η ύφεση να οδηγεί σε φαύλο κύκλο και νέα μέτρα;
«Δεν διερχόμαστε μια απλή κυκλική ύφεση, αλλά μια πραγματική κρίση, με την έννοια ότι το σύστημα δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει όπως πριν. Και μόνο το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι η δεύτερη χαμηλότερη μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα λέει όλα. Αν δεν προωθηθούν επειγόντως βαθιές τομές και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, πράγματι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος, αν όχι βεβαιότητα, ενός φαύλου κύκλου ύφεσης και μέτρων λιτότητας».

- Πώς θα επιτευχθεί αυτό; «Το νόημα της πρόσφατης παρέμβασής μας στους “Financial Τimes” ήταν ακριβώς ότι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας είναι όχι μόνον εφικτές αλλά και απολύτως απαραίτητες. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (μείωση διοικητικού κόστους και ουσιαστικό άνοιγμα αγορών, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εργασίας) και της λειτουργίας του δημόσιου τομέα (αποτελεσματικότερη και δικαιότερη συλλογή φόρων, κίνητρα απόδοσης, αναβάθμιση της εκπαίδευσης, έλεγχος δαπανών στις ΔΕΚΟ και στα νοσοκομεία)».

- Πώς κρίνετε τις προτάσεις της τρόικας; «Η ως τώρα εφαρμογή του μνημονίου κυρίως αφορά μέτρα, που είναι βραχυπρόθεσμα- η πρόκληση όμως τώρα είναι τα μεσοπρόθεσμα. Είναι κάπως παράδοξο αλλά, ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας είναι ιδιαίτερα επώδυνα, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή τους είναι ευκολότερη. Το αντίθετο ισχύει για τα μέτρα μεσοπρόθεσμης απόδοσης που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπου και ο σχεδιασμός απαιτείται να είναι περισσότερο λεπτομερής και η εφαρμογή στην πράξη θα αντιμετωπίσει δυσχέρειες καθώς θα ανατρέψει δομές και συμπεριφορές. Επίσης τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο πρέπει να περιβληθούν από ένα ευρύτερο και πιο φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσει την ελληνική οικονομία σε ορίζοντα δεκαετίας. Οι μεταρρυθμίσεις του μνημονίου έχουν έναν σχετικά άμεσο ορίζοντα εντός του οποίου πρέπει να αποδώσουν αποτελέσματα- και αυτό επειδή αφορούν την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της».

Related Posts with Thumbnails

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες