Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

«Στο σφυρί» η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης

Aγγελιοφόρος 31.08.10 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
Σε απέραντο... ουζερί πάνε να μετατρέψουν τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης! Η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) σκοπεύει να τη βγάλει στο... σφυρί, παραχωρώντας την σε ιδιώτες για τα επόμενα 50 χρόνια. Οι ιδιώτες θα αναλάβουν την εκμετάλλευση χώρου έκτασης τουλάχιστον 4 στρεμμάτων (!) στην καρδιά της πόλης, φτιάχνοντας αναψυκτήριο 1.500 τ.μ. και εστιατόριο 2.500 τ.μ.

Επιπλέον, σε όλη τη Νέα Παραλία προβλέπονται «πάρκα εγκαταστάσεων αναψυχής». Αυτό ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες να προχωρήσουν στη δημιουργία διάφορων υποδομών, οι οποίες θα τους αποφέρουν χρήμα. Και βέβαια η ΚΕΔ θα λάβει τα ανάλογα ανταλλάγματα για την ενοικίαση του χώρου.
Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι άσχετες με τα σχέδια του κεντρικού δήμου, ο οποίος προωθεί την κατασκευή στην περιοχή τριών συν μίας μαρίνας, οι οποίες απαιτούν και χερσαίες εγκαταστάσεις. Ετσι, ο μοναδικός πνεύμονας της Θεσσαλονίκης, το παραλιακό της μέτωπο, κινδυνεύει να μετατραπεί από όαση των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης σε χώρο... αδιάκοπης διασκέδασης. Με τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους περιπατητές να απειλούνται με έξωση από τον τελευταίο ίσως μεγάλο ελεύθερο χώρο στο κέντρο της πόλης.
Ο κίνδυνος τα... τραπεζάκια να κυριαρχήσουν ακόμη και στο χώρο αυτόν είναι ορατός και προβλέψιμος, όπως, άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της πόλης. Αν συνυπολογίσουμε τις αυθαίρετες κατασκευές που ήδη υπάρχουν στο παραλιακό μέτωπο, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το... έγκλημα θα είναι ολοκληρωτικό.
Αξιοποίηση
Την... αξιοποίηση της Νέας Παραλίας επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στον «Α» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης, Εκμετάλλευσης και Αξιοποίησης Ακινήτων της ΚΕΔ, Γιώργος Μητρόπουλος. «Η Παραλία της Θεσσαλονίκης είναι δημόσιο και όχι δημοτικό ακίνητο. Υπάρχει προγραμματική συμφωνία, η οποία υπογράφηκε προ τετραετίας, μεταξύ της ΚΕΔ και του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο μνημόνιο αυτό προβλεπόταν και τα πάρκα που έφτιαξε ο δήμος. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε ευρύτερα το παραλιακό μέτωπο», σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, η προγραμματική συμφωνία προέβλεπε την παραχώρηση της Νέας Παραλίας προς χρήση στο δήμο για 49 χρόνια, προκειμένου να προχωρήσει στην ανάπλασή της και όχι την είσοδο ιδιωτών σε αυτήν...
Ο δήμαρχος
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εξηγεί ότι η Παραλία, όπου υπάρχει πράσινο, ανήκει στην ΚΕΔ, ενώ ο χώρος όπου υπάρχει πλακόστρωτο ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΚΥΔ). «Οι χώροι παραχωρήθηκαν στο δήμο και εμείς προχωρήσαμε στην εκπόνηση μελετών για την ανάπλασή τους. Η μελέτη μας περιλαμβάνει και τρία μικρά αναψυκτήρια, τα οποία έχει ήδη κατασκευάσει ο δήμος και θα τα αξιοποιήσει, χωρίς να προσβλέπει όμως σε κέρδη, καθώς στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση των διερχομένων και όχι η δημιουργία εστιατορίων και μπαρ που αποφέρουν χρήματα», υπογραμμίζει ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Ο ίδιος προσθέτει ότι θα ήταν ευχής έργον αν επιτέλους τα αρμόδια υπουργεία κινητοποιηθούν και αποδεχτούν τις προτάσεις και τις προμελέτες του δήμου Θεσσαλονίκης για να δημιουργηθούν μαρίνες στο Θερμαϊκό. “Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της αξιοποίησης της Νέας Παραλίας και όχι η δημιουργία μπαρ. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί... άσκηση επί χάρτου για την οποία εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση», τονίζει.
Το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης, για το οποίο έχει γίνει προμελέτη, προβλέπει μία μαρίνα στο λιμάνι, άλλη μία στην περιοχή του Ποσειδωνίου, την τρίτη στους κήπους της Νέας Παραλίας και την τελευταία στην περιοχή των ναυταθλητικών ομίλων. Η λειτουργία της κάθε μαρίνας απαιτεί την κατασκευή κτιρίων διοίκησης, χώρων υγιεινής, σταθμών ανεφοδιασμού καυσίμων και άλλων, τα οποία θα λειτουργούν ανταποδοτικά για το διαχειριστή της κάθε μαρίνας.
Οι παρατάξεις
«Η αξιοποίηση τμήματος της Παραλίας, πολύ περισσότερο ολόκληρης, πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με το δήμο Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού, την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και το πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί ένας φορέας από την Αθήνα να αποφασίζει ερήμην της πόλης. Το ωραιότερο κομμάτι της Θεσσαλονίκης, που είναι η Παραλία της, ανήκει στους ίδιους τους πολίτες», υπογραμμίζει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.
«Οτιδήποτε γίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, πρέπει να είναι ενταγμένο σε ένα γενικότερο στρατηγικό σχέδιο. Καταρχήν δεν είμαι αντίθετος στο να δοθούν δημόσιες εκτάσεις προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες, διότι το δημόσιο δεν έχει λεφτά. Ωστόσο δεν νοείται η παραχώρηση έκτασης, όπως η Νέα Παραλία, χωρίς να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση. Η ΚΕΔ δεν μπορεί να αποφασίζει ότι 4 στρέμματα στην καρδιά της πόλης θα γίνουν μπαρ και εστιατόριο. Δεν είναι αποδεκτό. Για να δημιουργηθούν μαρίνες, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Για μπαρ όχι”, τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Δίσκοι... γαλακτοκομικών
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΛΑΟΣ Θεσσαλονίκης», Γιάννης Κουριαννίδης, επισημαίνει ότι ο δημόσιος πλούτος ανήκει στον Ελληνα πολίτη. «Οσοι τον εκχωρούν έχουν μεγάλη ευθύνη. Σε αυτήν την κατάσταση μας οδήγησαν συνολικά οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Ο,τι γίνει πρέπει να γίνει με γνώμονα το τι σημαίνει για τον Θεσσαλονικιό η Παραλία του και με σεβασμό όλων των περιβαλλοντικών προϋποθέσεων. Επίσης, πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο όποιος ιδιώτης δε θα προχωρήσει σε μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις».
«Πάρτε, κόσμε, πάρτε, κόσμε. Και άλλα πρέπει να δώσουν. Οχι μόνο την Παραλία, αλλά και το Λευκό Πύργο και το Μαξίμου», λέει σκωπτικά ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», Αγάπιος Σαχίνης, ο οποίος τονίζει ότι... «έχει χαθεί η μπάλα και πάμε στη λογική της καντίνας και του χοροπηδηχτάδικου. Δε μας φτάνουν οι καφετερίες σε όλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά θέλουμε περισσότερη... ανάπτυξη. Οσοι θέλουν ανάπτυξη, θα πάρουν την απάντησή τους στις εκλογές. Τότε θα κυκλοφορούν με ομπρέλες, διότι θα έχουμε ιπτάμενους δίσκους γαλακτοκομικών».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, δηλώνει ότι στο ενδεχόμενο «αξιοποίησης» της Νέας Παραλίας «θα έχουμε πόλεμο, όπως και με την υποθαλάσσια. Τώρα έχουμε εκποίηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης που είναι η ζωή της. Θα καλέσουμε το λαό της Θεσσαλονίκης να αντιδράσει με όλες του τις δυνάμεις».

Related Posts with Thumbnails

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες