Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ναυάγησε η συνεργασία στη Θεσσαλονίκη


Φωτεινή Στεφανοπούλου, ΝΕΑ 26.08.10
ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ κατέληξε η προσπάθεια ανάδειξης κοινού υποψηφίου των προοδευτικών δυνάμεων για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επειτα από μαραθώνια συνεδρίαση η διαπαραταξιακή επιτροπή διαλόγου κατέληξε στον πρόεδρο της Τεχνόπολης επιχειρηματία Τάσο Τζήκα, από τη διαδικασία όμως αποχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος του Συνασπισμού Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ σε ρόλο παρατηρητή περιορίστηκαν τα στελέχη της δημοτικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Είχε προηγηθεί και η ρήξη με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη που αρχικά συμμετείχε στην επιτροπή, αλλά διαφώνησε με τον τρόπο επιλογής του κοινού υποψηφίου.


Η επιτροπή που συγκρότησαν δύο δημοτικές παρατάξεις- του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ- και τέσσερις κινήσεις πολιτών είχε να αποφασίσει μεταξύ τριών ονομάτων, του Τάσου Τζήκα, του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, ο οποίος συμμετείχε ως μέλος της οργάνωσης Οικολογία Αλληλεγγύη. Στη διάρκεια της σύσκεψης η παράταξη Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας διαφώνησε με την επιλογή της υποψηφιότητας του Τάσου Τζήκα, με το αιτιολογικό πως δεν δεσμεύτηκε σε πολιτικό πλαίσιο για τη ριζική αλλαγή, η οποία, όπως εκτιμά, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε αντιπαράθεση προς το Μνημόνιο, τον «Καλλικράτη» και την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Και ενώ η ψηφοφορία ήταν οριακή μεταξύ των άλλων δύο υποψηφίων, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος τελικά αποφάσισε να παραιτηθεί υπέρ του κ. Τζήκα δηλώνοντας ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η παράταξη Θεσσαλονίκη- Πρωταγωνίστρια της Χρύσας Αράπογλου που εκπροσωπήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Λευτέρη Παπαδόπουλο, συμμετείχε χωρίς να καταθέσει υποψηφιότητα και χωρίς να τοποθετηθεί επί της κοινής υποψηφιότητας. Βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την υποψηφιότητα Τζήκα εφόσον το ΠΑΣΟΚ επιλέξει άλλον υποψήφιο.

Αντιπαραθέσεις
Στο μεταξύ, άρχισαν οι αντιπαραθέσεις και οι υπαινιγμοί μεταξύ των υποψηφίων που ερίζουν για τη θέση του δημάρχου. Απογοητευτική χαρακτήρισε την κατάληξη της διαπαραταξιακής επιτροπής ο επικεφαλής του συνδυασμού Θεσσαλονίκη, η Πόλη Μπροστά επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, ο οποίος- σημειωτέον- δεν κλήθηκε στις συνεδριάσεις. Οπως είπε, ο Τάσος Τζήκας είναι αξιόλογος, αλλά δεν κατάφερε να συσπειρώσει τις δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Ο Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε την έκκληση σε όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Δήμο Θεσσαλονίκης να συμπαραταχθούν με την Πρωτοβουλία.

«Το να βγω εγώ δήμαρχος δεν είναι αυτοσκοπός. Είμαι όμως μια προσωπικότητα που κατά γενική ομολογία και κατά γενική μέτρηση ενώνει και κερδίζει». Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μπουτάρης δήλωσε ότι περιμένει τη στήριξή του, αλλά φυσικά δεν μπορεί να εμπλακεί με κανέναν τρόπο στις εσωτερικές διαδικασίες ενός κόμματος που κυβερνά τον τόπο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του, ο άλλος ανεξάρτητος υποψήφιος Σάκης Τζακόπουλος τον χαρακτήρισε ειρωνικά «νέο Καίσαρα της Θεσσαλονίκης» και κάλεσε τους συνεργάτες του «να αποκαταστήσουν την επαφή του με την πραγματικότητα και να του υπενθυμίσουν πως η έπαρση και η αλαζονεία είναι κακοί σύμβουλοι».

Related Posts with Thumbnails

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες