Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Θεσσαλονίκη: Άρχισαν τα όργανα...

ΟΙ ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ, Ελευθεροτυπία 23.08.10
Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για τις υποψηφιότητες στον Δήμο Θεσσαλονίκης και αρχίζουν τα όργανα κυριολεκτικά και μεταφορικά. Στη Ν.Δ. ο Κώστας Γκιουλέκας έλυσε το πρόβλημα της υποψηφιότητας, αλλά ο πονοκέφαλος είναι η συγκρότηση του ψηφοδελτίου, η αναλογία νέων-παλιών και η ισορροπία τρόμου με τα έργα και τις ημέρες των διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου.


Πονοκέφαλος για τον Κ. Γκιουλέκα, το ψηφοδέλτιο. Για τον Γ. Μπουτάρη, η... διαπαραταξιακή Πονοκέφαλος για τον Κ. Γκιουλέκα, το ψηφοδέλτιο. Για τον Γ. Μπουτάρη, η... διαπαραταξιακή Μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Γκιουλέκα και τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο την Πέμπτη στην Αθήνα, σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ενώ θα παρακολουθήσει και τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος. Η επίσκεψή του έχει να κάνει με την προετοιμασία της παρουσίας του προέδρου της Ν.Δ. στην 75η ΔΕΘ, αλλά θα συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν τη στήριξη των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Κανείς δεν γνωρίζει τις σκέψεις του και στελέχη του Κινήματος εκφράζουν διάφορες απόψεις, με επικρατέστερη τη στήριξη μιας ανεξάρτητης και όχι κομματικής υποψηφιότητας.

Συγκλίσεις

Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ περιμένουν οι Γιάννης Μπουτάρης, Νίκος Ευθυμιάδης, Τάσος Τζήκας, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Μπάμπης Μπαρμπουνάκης. Στην περίπτωση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δείξει» Μπουτάρη είναι πολύ πιθανό να συνταχθεί μαζί του ο Ευθυμιάδης, ίσως και ο Τζήκας. Συγκλίσεις δεν αποκλείονται και αν επιλέξει κάποιον άλλον από όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Εμπλοκή προέκυψε στις σχέσεις του Γιάννη Μπουτάρη με τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλο, με αφορμή τις εξελίξεις στη διαπαραταξιακή επιτροπή διαλόγου. Ενώ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαν στην παράταξη Μπουτάρη, τώρα ο Τρεμόπουλος και η νομαρχιακή παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη» συμμετέχουν στη διαπαραταξιακή επιτροπή από την οποία αποχώρησε ο Μπουτάρης. Η παράταξή του θεωρεί ότι η διαπαραταξιακή ολοκλήρωσε τον κύκλο της, δεν έχει πλέον να προσφέρει κάτι. Μοιάζει με «κλειστό κονκλάβιο», είναι μακριά από την κοινωνία των πολιτών και δεν μπορεί να υπηρετήσει το στόχο της αλλαγής στο δήμο από τα κάτω.

Ο Μ. Τρεμόπουλος έστειλε επιστολή στον Μπουτάρη και τον κάλεσε να καταθέσει την υποψηφιότητά του στη διαπαραταξιακή με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα ως προς την ανάδειξη υποψήφιου δημάρχου. Ο Μπουτάρης θα απαντήσει σήμερα στον Τρεμόπουλο και τη διαπαραταξιακή λέγοντας ότι έχει τελειώσει ο ρόλος της και αύριο θα συνέλθει η γραμματεία της παράταξης.

Συνεδριάσεις

Για αύριο στις 8 το βράδυ είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της διαπαραταξιακής, η οποία έχει προαναγγείλει ότι θα γίνει η τελική επιλογή υποψήφιου δημάρχου μεταξύ των τριών υποψηφιοτήτων που έχουν κατατεθεί και είναι: ο πρόεδρος της «Τεχνόπολης» Τάσος Τζήκας, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΣΥΝ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Η συμμετοχή της Χρύσας Αράπογλου στη διαπαραταξιακή δεν δεσμεύει το ΠΑΣΟΚ, αφού την απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος του Κινήματος. Σήμερα θα συνεδριάσει η δημοτική κίνηση του ΣΥΝ και η επιτροπή αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και είναι άγνωστο τι στάση θα κρατήσουν αν η απόφαση στη διαπαραταξιακή είναι για τον Τζήκα ή τον Τρεμόπουλο, καθώς το ζήτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης αφορά κεντρικές πολιτικές επιλογές του ΣΥΝ.

Την Τετάρτη θα γίνει ανοιχτή πολιτική συνέλευση της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη και η εισήγηση θα είναι υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας Μπουτάρη. Χθες ο Γ. Μπουτάρης είχε επικοινωνία με τον Φώτη Κουβέλη, στην οποία επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς θεωρεί τον Γ. Μπουτάρη ως ένα παράδειγμα υποψηφιότητας από την κοινωνία και προτείνει κάτι ανάλογο και για τον Δήμο Αθηναίων. Στη διαπαραταξιακή συμμετέχουν ακόμα οι κινήσεις πολιτών «Θεσσαλονίκη δημιουργική πόλη», «Αλλάζουμε την πόλη» και «Δώδεκα». 


Related Posts with Thumbnails

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες