Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Σάλος από δηλώσεις του Κ. Τσόκλη για τους βιαστές

«Δεν 
είναι ωραίο πράγμα στο κάτω κάτω, βρε παιδί μου, η επίθεση;», 
αναρωτιέται στην εκπομπή ο Τσόκλης. «Να γευτείς αυτό που η φύση έπλασε 
προκλητικά, να το χαρείς;». Αναφέρεται, φυσικά, στις γυναίκες Ελευθεροτυπία, 31.08.2010
Τη συμπάθειά του για τους άνδρες που «βιάζουν τις κοπέλες που προκαλούν βγάζοντας τα βυζιά τους έξω» την είχε εκφράσει σε εκπομπή του 2000. Δυστυχώς γι' αυτόν, επαναλήφθηκε τον Δεκαπενταύγουστο και οι Οικολόγοι Πράσινοι την είδαν και τον καταγγέλλουν. Ο ζωγράφος δεν παίρνει πίσω τις απόψεις του.
«Δεν είναι ωραίο πράγμα στο κάτω κάτω, βρε παιδί μου, η επίθεση;», αναρωτιέται στην εκπομπή ο Τσόκλης. «Να γευτείς αυτό που η φύση έπλασε προκλητικά, να το χαρείς;». Αναφέρεται, φυσικά, στις γυναίκες.
 «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός άνθρωπος από την κοπέλα που βγάζει τα βυζιά της έξω και προκαλεί. Τη βία τη ζητάει η ίδια, θέλει να τη βιάσουν», λέει στην κάμερα της εκπομπής «Ο Τσόκλης στην Ιταλία» ο 80χρονος σήμερα δημιουργός. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η αστυνομία πιάνει τον άνθρωπο που τη βίασε και δεν πιάνει αυτή την ίδια που τον προκαλεί, αφού η φύση τον σπρώχνει να το κάνει αυτό. Εχω άλλες απόψεις για τα πράγματα...».
Η εκπομπή προβλήθηκε (σε επανάληψη) από τη ΝΕΤ ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στις 4 το μεσημέρι. Ωστόσο, το ολιγόλεπτο βίντεο (μόλις 1,5 λεπτά) με τις ακραίες απόψεις του Τσόκλη κυκλοφορεί εδώ και μέρες στο Ιντερνετ σοκάροντας τους χρήστες, που μόνο απαθείς δεν μένουν. Το ωριαίο ντοκιμαντέρ πρωτοπροβλήθηκε στο ίδιο κανάλι το 2000, όταν ο ζωγράφος παρουσίαζε αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πράτο» της Φλωρεντίας. Τη δημοσιογραφική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Δεληολάνης.
«Πού το θυμήθηκαν;», ήταν η πρώτη αντίδραση του καλλιτέχνη που πληροφορήθηκε από την «Ε» το θέμα. «Δεν παίρνω ως δεδομένο την αθωότητα του δράστη. Αλλά θέλω να ξέρω προτού καταδικάσω τον βιαστή...», επιμένει και σήμερα. Αλλωστε και στο συγκεκριμένο απόσπασμα της εν λόγω εκπομπής, που μας ζήτησε να αναδημοσιεύσουμε ολόκληρο, τον ακούμε να λέει: «Θα ήθελα κάθε φορά που γίνεται ένας βιασμός να ξέρω ποιος έφταιξε από τους δυο». Ο Κ. Τσόκλης, δηλαδή, θα μπορούσε να βρει ελαφρυντικά για τον δράστη...
«Είναι η βία έργο τέχνης;»
Το θέμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Οικολόγων Πράσινων. Το κόμμα της Ευρωβουλής με χθεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει και τον καλλιτέχνη και το κανάλι. «Είναι η βία κατά των γυναικών έργο τέχνης;», αναρωτιούνται τα μέλη της ομάδας του κόμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τονίζουν:
«Ο βιασμός αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο από την αρχαιότητα ώς σήμερα ως μία από τις ειδεχθέστερες μορφές βίας κατά των γυναικών. Παρ' όλα αυτά στη χώρα μας φιλοξενούνται, και μάλιστα στην κρατική τηλεόραση, απόψεις οι οποίες νομιμοποιούν ηθικά το έγκλημα του βιασμού, ταυτίζουν θύτη και θύμα ή ακόμη χειρότερα αντιστρέφουν τους ρόλους και, τέλος, προτρέπουν ανοιχτά σε τέλεση αυτού του εγκλήματος εξαίροντάς το ως "ένδειξη ζωντάνιας των ανδρών και έκφραση πάθους"(!). Ολα αυτά μάλιστα, σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από τις επιθέσεις βιασμού τόσο σε ενήλικες γυναίκες (Κέρκυρα και Προσκυνητές Κομοτηνής) αλλά και σε 11χρονο κορίτσι (Αρκαδία), που δολοφονήθηκε μετά τον βιασμό της».
«Ωραίο πράγμα η επίθεση»
Βέβαια, οι δηλώσεις του Κώστα Τσόκλη δεν είναι τωρινές. Εγιναν 10 χρόνια πριν. «Ποιος είναι αλήθεια ο πιο ζωντανός άνθρωπος; Ο γερο-ηλίθιος που κάθεται στο σπίτι του και δεν έχει κανέναν ερωτισμό μέσα του ή εκείνος ο οποίος ρισκάροντας τη ζωή του και την ελευθερία του επιτίθεται σε ένα πλάσμα σεξουαλικό και θέλει να το φιλήσει, να το αγκαλιάσει, να το σφίξει;», αναρωτιέται ο καλλιτέχνης. «Πώς η ζωή θα γινόταν πιο ενδιαφέρουσα, με εκείνους τους ανέραστους, που δεν συγκινούνται μπροστά στο φαινόμενο, ή με εκείνους που το πάθος ξεχειλίζοντας τους κάνει να επιτεθούν; Και δεν είναι ωραίο πράγμα στο κάτω κάτω, βρε παιδί μου, η επίθεση; Να γευτείς αυτό που η φύση έπλασε προκλητικό, να το χαρείς;», καταλήγει.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν ιδιαίτερα την προβολή τέτοιων δηλώσεων μέσω της κρατικής τηλεόρασης. «Η τελευταία μετατρέπεται έτσι σε όχημα διάδοσης των απεχθέστερων σεξιστικών ιδεών, προσδίδοντάς τους και κύρος "γνώμης πνευματικού ανθρώπου"», τονίζουν. Και ζητούν από το Εθνικό Συμβούλιο Τηλεόρασης να καλέσει άμεσα σε απολογία τους υπευθύνους της κρατικής τηλεόρασης. «Επισημαίνουμε», υποστηρίζουν, «ότι το τελευταίο μέρος της συνέντευξης του Τσόκλη συνιστά δημόσια προτροπή σε κακούργημα, πράξη η οποία είναι ποινικά κολάσιμη, σύμφωνα με το άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα, και τιμωρείται με φυλάκιση έως τριών ετών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες