Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»

Ο Γιάννης Μπουτάρης φυσιολογική εξέλιξη και χρήσιμη πρόταση για το Δήμο Θεσσαλονίκης
02/08/2010
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και της Δημοτικής Κίνησης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Γιάννη Μπουτάρη. Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ τόνισε ότι το πολύμορφο ρεύμα αλλαγής στο Δήμο πρέπει να διαθέτει δήλωση υποψηφιότητας και χαρακτήρισε φυσιολογική εξέλιξη και χρήσιμη πρόταση την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Τόνισε ότι πρέπει να κρατηθεί το κεκτημένο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στο δήμο και να αναζητηθεί η άμιλλα αντί του ανταγωνισμού στο α΄ γύρο και η αλληλεγγύη, αντί της αδιαφορίας για το τελικό αποτέλεσμα, στο β΄ γύρο.
Η δήλωση του  Σάκη Παπαθανασίου, συντονιστή της  Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης έχει ως εξής :


Αντιπροσωπεία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Δημοτικής Κίνησης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Γιάννη Μπουτάρη.

Στην αντιπροσωπεία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ μετείχαν οι Σ. Παπαθανασίου, Β.Ζορκάδης και Γ. Μήλιας. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκαν συμπτώσεις σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε τα εξής:

1. Έχουμε ήδη διατυπώσει τη θέση ότι τα αυτοδιοικητικά υποκείμενα πρέπει να προχωρήσουν σε διαδικασίες σύγκλισης και τα κόμματα που αντιπαρατίθενται στο συντηρητικό κατεστημένο του Δήμου Θεσσαλονίκης να στηρίξουν αυτή τη διαδικασία, χωρίς μεταξύ τους εκ των προτέρων αποκλεισμούς. Αυτό απαιτεί από όλους την ανοικτή δήλωση απόψεων και προθέσεων. Κάθε Δημοτική Κίνηση δικαιούται να δηλώσει την τοποθέτηση της, πολύ περισσότερο όταν τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, καθυστερούν.

2. Οι διαδικασίες διαλόγου των δυνάμεων της αντιπολίτευσης του Δήμου, έχουν προσφέρει σημαντικά πράγματα στο επίπεδο της προγραμματικής σύγκλισης και της διαμόρφωσης ενιαίας αντίληψης για ένα δημοκρατικό μοντέλο αυτοδιοίκησης. Δεν στάθηκε όμως δυνατή η επιλογή ενός κοινού υποψηφίου, που πράγματι θα προσέδιδε μια δυναμική στη διαδικασία αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση – ακόμη και να μην προκύψει κοινός υποψήφιος – πρέπει να κρατηθεί το κεκτημένο και να αναζητηθεί η άμιλλα αντί του ανταγωνισμού στο α΄ γύρο και η αλληλεγγύη αντί της αδιαφορίας για το τελικό αποτέλεσμα στο β΄γύρο.

3. Έχουμε αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτή η διαδικασία ανάδειξης κοινού υποψήφιου από ένα διαπαραταξιακό στο οποίο συμμετέχουν αυτοδιοικητικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, σχήματα που λένε όχι σε αυτή τη συμμετοχή και τρίτα σχήματα ή πρόσωπα που όχι μόνο τη επιθυμούν αλλά εξαρτούν σε μεγάλο βαθμό τη στάση τους από την τελική τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την έννοια η προϋπόθεση που τίθεται στο διαπαραταξιακό ότι κάθε ενδιαφερόμενος για υποψήφιος δήμαρχος θα αποδεχθεί τις διαδικασίες επιλογής και το τελικό αποτέλεσμα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – ανεξαρτήτως προθέσεων - αφού ορισμένοι από τους συμμετέχοντες δεν μπορούν να κάνουν κάτι αν τα κόμματα τους λάβουν διαφορετική πολιτική απόφαση.

4.Επιθυμούμε το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι –Πράσινοι και το ΚΚΕ, να συμβάλουν με τις τελικές τοποθετήσεις τους στη συγκρότηση μιας εναλλακτικής προοδευτικής αυτοδιοικητικής πλειοψηφίας που θα αλλάξει σελίδα στο Δήμο. Θεωρούμε όμως ότι σε κάθε περίπτωση το πολύμορφο ρεύμα αλλαγής στο Δήμο πρέπει να διαθέτει δήλωση υποψηφιότητας ή και υποψηφιοτήτων που να αντιπαρατίθενται νικηφόρα απέναντι στον υποψήφιο του συντηρητικού κατεστημένου. Έτσι θεωρούμε φυσιολογική εξέλιξη και χρήσιμη πρόταση την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη για το Δήμο Θεσσαλονίκης,

5. Πιστεύουμε ότι η Πρωτοβουλία και ο Γ. Μπουτάρης πρέπει να δεσμευτούν ότι ιδιαίτερα μετά την αποσαφήνιση του τοπίου:

• Θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την ανάδειξη κοινού υποψηφίου ή και για τη λήψη κοινής δέσμευσης αλληλεγγύης για το β΄ γύρο

• Θα αναλάβουν πρωτοβουλίες αυτοδιοικητικής επανεκκίνησης – επανίδρυσης , με ισότιμη συμμετοχή όλων των Δημοτικών Κινήσεων και κινήσεων πολιτών που μπορούν να προχωρήσουν μαζί

• Θα ενσωματωθούν στις δεσμεύσεις όσα κατακτήθηκαν μέσα από τη διαδικασία διαλόγου και αφορούν στο πρόγραμμα για την πόλη αλλά και στην αντίληψη για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ο Δήμος.

• Θα θέσουν την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης ως βασικό άξονα του προγράμματος

• Θα εργαστούν για την έμπρακτη υπέρβαση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και την εμπέδωση ενός νέου τρόπου λειτουργίας που θα καθιερώνει μια συλλογική ηγεσία και ουσιαστικές συμμετοχικές διαδικασίες για τους πολίτες.

6. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση με το Συνασπισμό και τους Οικολόγους Πράσινους, ενώ στη συνέχεια προτίθεται να ζητήσει συνάντηση και με τις άλλες αυτοδιοικητικές κινήσεις που συμμετέχουν στο διαπαραταξιακό. Ολοκληρώνοντας αυτές τις συναντήσεις θα πραγματοποιήσει - το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου - συνέλευση των μελών της για τη λήψη της τελικής απόφασης για τη στήριξη που θα παράσχει, με σεβασμό βεβαίως στην αυτονομία των αυτοδιοικητικών σχημάτων αλλά και την ατομική βούληση του κάθε μέλους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες