Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Χρονοδιάγραμμα στα δικαιώματα;

Tης Δωρας Αντωνιου
Καθημερινή 21.08.10
Υπάρχει, άραγε, ζυγαριά για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Κι αν ναι, ποια είναι τα κριτήρια που καθορίζουν το ποσοστό ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καθείς εξ ημών μπορεί να απολαμβάνει; Στη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα χωράει η διάκριση του χρόνου; Κάποιος, δηλαδή, που βρίσκεται σε μια περιοχή περισσότερο χρόνο από κάποιον άλλον, έχει περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα; Κατά τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, κ. Κωστή Αϊβαλιώτη,
φαίνεται ότι ο παράγων χρόνος είναι καθοριστικός. Σε δύο δηλώσεις του για τα βίαια περιστατικά με θύματα Ελληνες ομογενείς στην Αλβανία, κάνει αναφορά στην μακραίωνη παρουσία ελληνικού στοιχείου εκεί, σε αντιδιαστολή με την ολιγοετή παρουσία Αλβανών στην Ελλάδα.
«Η αλβανική κυβέρνηση όσο δεν λαμβάνει δραστικά μέτρα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών που ζουν επί 3.000 χρόνια στην περιοχή, τόσο θα βάζει σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη μεταξύ των Αλβανών (που βρίσκονται στην Ελλάδα για 20 χρόνια) και του (ευαίσθητου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων) ελληνικού λαού», δήλωσε μόλις προχθές ο κ. Αϊβαλιώτης, κάνοντας έμμεση αναφορά σε αντιδράσεις τύπου «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Είχε προηγηθεί άλλη δήλωσή του, στην οποία ανέφερε ότι: «Εάν εμείς σκοτώναμε τον καθέναν που μιλάει αλβανικά στην Ελλάδα θα είχαμε μετατρέψει τον τόπο σ’ ένα απέραντο νεκροταφείο...».
Και έπειτα από αυτές τις... μετριοπαθείς αναφορές, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ προσέθεσε: «Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην ξεκινήσει μια βεντέτα με απρόβλεπτες εξελίξεις». Βασική προϋπόθεση να μην ξεκινήσει μια βεντέτα με απρόβλεπτες εξελίξεις είναι η ψύχραιμη θεώρηση και αντιμετώπιση των ακραίων καταστάσεων και περιστατικών. Οταν, ακόμα και έμμεσα, υποδαυλίζεις τη βία, το να απεύχεσαι την εκδήλωσή της είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Κι όταν απαντάς «στην μάχαιρα με μάχαιρα», χάνεις το δίκαιο να εγκαλέσεις αυτόν που σε αδίκησε. Ο κ. Αϊβαλιώτης χαρακτηρίζει τον ελληνικό λαό «ευαίσθητο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Με τη φρασεολογία που επιλέγει να χρησιμοποιήσει, πέραν όλων των άλλων, προσβάλλει βάναυσα αυτή την ευαισθησία.




Related Posts with Thumbnails

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες