Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

«Θα τιµώ τις γυναίκες»

 NEA, 3.1.11
Και οι δύο δεν µπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Ούτεο «ευσυγκίνητος» Λούλα ντα Σίλβα, που αποχώρησε έπειτα από οκτώ έτη στην προεδρία µε ποσοστό δηµοτικότητας 87%, ούτε και η «σκληρή» Ντίλµα Ρουσέφ, η οποία έγινε το Σάββατο και επισήµως η πρώτη γυναίκα που αναλαµβάνει τα ηνία της Βραζιλίας.  Η τελετή ήταν άψογα οργανωµένη ώστε να στέλνει το µήνυµα της συνέχειας, ο Λούλα φίλησε θερµά την 63χρονη πρώην προσωπάρχη του πριν της παραδώσει την προεδρική κορδέλα µε τα χρώµατα της Βραζιλίας, η Ρουσέφ δήλωσε συγκινηµένη που διαδέχεται «τον µεγαλύτερο ηγέτη στηνιστορία της χώρας»και δεσµεύτηκε να «ενισχύσει το µεταρρυθµιστικό του έργο». Κοντά της στην τελετή ορκωµοσίας ήταν 11 συγκρατούµενές της την εποχή της στρατιωτικήςδικτατορίας, τότε που η συµµετοχή της σε µια ακροαριστερή οµάδα τής είχεστοιχίσει τρία χρόνια και φριχτάβασανιστήρια στιςφυλακές Τιραντέντες του Σάο Πάολο.
∆εξιά και αριστερά της, ενώ µετέβαινεµε µια ανοιχτή Rolls Royce του 1953, µαζί µε τη µοναχοκόρη της Πάουλα, από το Κογκρέσο στο προεδρικό µέγαρο έτρεχαν φρουροί ασφαλείας, µεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες. Στη νέα της κυβέρνηση, οι εννέα από τους 37 υπουργούς θα είναι γυναίκες – αριθµός ρεκόρ για τη Βραζιλία. «Υπόσχοµαι να τιµώ τις γυναίκες, να προστατεύω τουςπιο ευάλωτους, να είµαι η πρόεδρος όλων των Βραζιλιάνων», δήλωσε η Ντίλµα Ρουσέφ.

Η νέα πρόεδρος της Βραζιλίας υποσχέθηκε να συνεχίσει τη µάχη κατά τηςφτώχειας – 24 εκατοµµύρια Βραζιλιάνοι βγήκαν από τη φτώχεια επί Λούλα, χάρη σταγενναιόδωρα προγράµµατα κοινωνικής πρόνοιας που αυτός εφάρµοσε, 18 εκατοµµύρια όµως παραµένουν βυθισµένοι σε αυτήν – να µεταρρυθµίσει το δυσβάσταχτο και περίπλοκο φορολογικό σύστηµα της χώρας, να πατάξει τη «µάστιγα» του πληθωρισµού. Παραλαµβάνει από τον Λούλα µια ανθηρή οικονοµία που έκλεισε το2010 µε ρυθµό ανάπτυξης 7,6%, αντιµετωπίζει όµως αρκετές απειλές – το υπερτιµηµένο νόµισµα, τις υψηλές κυβερνητικές δαπάνες, τη διαβόητη γραφειοκρατία. Παραλαµβάνει επίσης, περιέργως, µια διπλωµατική κρίση µεµία φίλη ευρωπαϊκή χώρα, την Ιταλία.

Η υπόθεση Μπατίστι
Ηταν ίσως το τελευταίο πράγµα που έκανε ο Λούλα ως πρόεδρος, πριν παραδώσει τα ηνία στην επί µακρόν συνεργάτιδά του και αποσυρθεί στο σπίτι του έξω από το Σάο Πάολο: αρνήθηκε να εκδώσει στην Ιταλία τον Τσεζάρε Μπατίστι, έναν πρώην αριστεριστή που καταδικάστηκε ερήµην από ιταλικό δικαστήριο το 1993 σε ισόβια κάθειρξη για τέσσερις φόνους και συνέργεια σε φόνους που διαπράχθηκαν το 1978 και το 1979. Ο Μπατίστι δραπέτευσε από µια ιταλική φυλακή το 1981 και έζησε χρόνια στη Γαλλία προτού καταφύγει στη Βραζιλία. Το 2009, ο Λούλα του χορήγησε άσυλο. Το 2010, το Ανώτατο ∆ικαστήριο της Βραζιλίας αποφάνθηκε υπέρ της έκδοσής του στην Ιταλία – η τελική απόφαση όµως ανήκε στον Λούλα και αυτή που έλαβε εξόργισε την Ιταλία. «Θα κάνουµε τα πάντα. Σκεφτόµαστε να προσφύγουµε στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο της Χάγης», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. Νωρίτερα, πάντως, ενδεχοµένως τον Φεβρουάριο, αναµένεται νέα συνεδρίαση τουΑνωτάτου ∆ικαστηρίου της Βραζιλίας, που θακρίνει την απόφαση του Λούλα.


ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ
Η νέα πρόεδρος θα συνεχίσει την πολιτική του Λούλα στον τοµέα της κοινωνικής πρόνοιας

Χαµόγελα από Χίλαρι και Τσάβες

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ τόσες και τόσες χειραψίες που αντάλλαξαν οι προσκεκληµένοι στην τελετή ορκωµοσίας της Ντίλµα Ρουσέφ, καµία δεν προκάλεσε περισσότερο ενδιαφέρον από τη χειραψία και την πεντάλεπτη συνοµιλία που είχαν, σε φαινοµενικά εγκάρδιο κλίµα, η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο βενεζουελανός πρόεδρος Ούγκο Τσάβες. Οι σχέσεις ανάµεσα στις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα είναι τελευταία – πέραν του συνηθισµένου – τεταµένες, ο Τσάβες αρνήθηκε την περασµένη εβδοµάδα να δεχθεί τον νέο αµερικανό πρεσβευτή που επελέγη για το Καράκας, τον Λάρι Πάλµερ, λόγω παλαιότερων δηλώσεών του ότι το ηθικό του βενεζουελανού στρατού είναι χαµηλό και ότι κολοµβιανοί αντάρτες βρίσκουν καταφύγιο στη Βενεζουέλα·η Ουάσιγκτον απάντησε ανακαλώντας τη βίζα του βενεζουελανού πρεσβευτή Μπερνάρντο Αλβαρες.

Ο Τσάβες πάντως χαρακτήρισε «ευχάριστη» τη συζήτηση που είχε µε τη Χίλαρι στην Μπραζίλια. «Χαιρετηθήκαµε», δήλωσε στους δηµοσιογράφους. «Χαµογέλασε πολύ αυθόρµητα και τη χαιρέτησα µε την ίδια διαχυτικότητα». Από την πλευρά της, η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών προτίµησε να µη σχολιάσει το τετατέτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες