Του Κώστα Κάρη, Αυγή, 29.1.11
Η είδηση είναι από την Τουρκία. Ριζικές αλλαγές στο µάθηµα της Σύγχρονης Ιστορίας στην Τουρκία ετοιµάζει το υπουργείο Παιδείας της γείτονος, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της "Σαµπάχ", όπως έγραψαν χθες "Τα Νέα". Αντιγράφουμε τα βασικά της είδησης.Το υπουργείο Παιδείας θα εισαγάγει νέο µάθηµα, στο οποίο οι µαθητές δεν θα διδάσκονται µόνο τις τουρκικές θέσεις, αλλά και τις θέσεις άλλων χωρών για διάφορα ζητήµατα. Μάλιστα το δηµοσίευµα αναφέρει ως παράδειγµα της νέας πρακτικής το γεγονός ότι οι µαθητές θα διδάσκονται και τις θέσεις της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα.
Ακόµη ιθύνοντες του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν ότι το ίδιο θα ισχύει και για το Κυπριακό, δηλαδή θα υπάρχουν αναφορές και για όσα υποστηρίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Τα τουρκικά βιβλία Ιστορίας (έχουν γραφεί µετά το πραξικόπηµα του 1980) διδάσκουν «πατριδογνωσία» στη βάση της αντίληψης ότι η χώρα βρίσκεται υπό διαρκή απειλή από γείτονες και εχθρούς.
Όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για προπαγάνδα. Και είναι προφανές για κάθε λογικό πολίτη και στην Τουρκία και στην Ελλάδα ότι θα είναι μια θετική εξέλιξη. Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα σχέδια αυτά θα υλοποιηθούν τελικά. Το δημοσίευμα μας υπενθυμίζει ότι από τη «Σαµπάχ» είχε διαρρεύσει για πρώτη φορά το θέµα περί αλλαγής του χαρακτηρισµού της Ελλάδας ως “εξωτερικής απειλής” και της απάλειψης του casus belli. Το πρώτο έγινε, όµως η απάλειψη κόπηκε από το στρατό.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συνδράμουν και από 'δώ δυνάμεις στην αποτυχία της πρότασης. Ξέρετε, τα κέντρα που καλλιεργούν την ένταση και τον φανατισμό, που θέλουν το κλίμα ψυχρού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες. Που έχουν εμποδίσει πολλαπλά κάθε τέτοια κίνηση στη χώρα μας.
Έστω και που γίνεται η συζήτηση, η προοπτική της ειρηνικής συμβίωσης δυναμώνει. Και αν μπορέσουμε μερικά τέτοια μέτρα να εφαρμοστούν και στα τουρκικά και στα ελληνικά σχολεία οι λαοί και οι νέοι των δύο χωρών θα βγούν κερδισμένοι. Γιατί, χωρίς να στερούνται τη διήγηση του δικού τους κράτους, θα την κατανοούν στο ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ζήσουν στο σημερινό κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου