Της Π. Μπίτσικα, ΒΗΜΑ, 09.11.10
Δύσκολη αναμένεται η επόμενη ημέρα των περιφερειακών και τοπικών εκλογών για τον ΣΥΝ αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έδωσε τη μάχη με κατακερματισμένες δυνάμεις. Προβληματισμός επικρατεί στην Κουμουνδούρου, κυρίως για το χαμηλότερο από τις προσδοκίες της ηγεσίας της αποτέλεσμα της υποψηφιότητας του κ. Αλ. Μητρόπουλου . Ωστόσο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στον δρόμο που άνοιξαν για τη συνάντηση των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με τους «πασοκογενείς» οι οποίοι αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική. Το 6,2% του κ. Μητρόπουλου αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, αξιοπρεπές αποτέλεσμα, το οποίο όμως «δεν δίνει φτερά».
Το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ήταν 6,7%, ενώ πανελλαδικά είχε λάβει 4,6% (περίπου 4,5% στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές). Από τις 13 περιφέρειες σε οκτώ (Ανατολική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Στερεά και Πελοπόννησος) οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΝ πήραν πάνω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών και σε πέντε πιο κάτω (Αττική, Βόρειο Αιγαίο, Ηπειρος, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία). Συγκριτικά η πιο μεγάλη αύξηση εμφανίζεται στην Κρήτη (από 3,9% σε 5%) και στο Νότιο Αιγαίο (από 3,5% σε 5,2%), ενώ η μεγαλύτερη πτώση στην Ηπειρο (από 4,5% σε 3,6%). Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ, η αποχή, η πολυδιάσπαση και οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί στον χώρο του έπληξαν τον Συνασπισμό. Θεωρούν ότι δεν τίθεται θέμα «γραμμής». Αντιθέτως, το βλέμμα της Κουμουνδούρου είναι στραμμένο προς τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑεκτός εκείνων που στηρίζουν το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής του κ. Αλ. Αλαβάνου - με στόχο την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση.Στελέχη του Αριστερού Ρεύματος έλεγαν χθες ότι ο ΣΥΝ στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εξετάσει το ζήτημα του πολιτικού προσανατολισμού του, ενώ εκτιμούν πως από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι αποδοκιμάστηκαν οι επιλογές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίο στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος κ. Π. Λαφαζάνης με άρθρο του στην ιστοσελίδα «iskra» σημειώνει ότι το μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες της Κυριακής είναι «η ανάγκη της πιο ευρείας συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς».
Από τους υποψήφιους δημάρχους που επίσημα στήριξε ο ΣΥΝ κέρδισαν από τον πρώτο γύρο ο κ. Π. Φιλίππου στον Δήμο Σαρωνικού και ο κ. Δ. Φωκιανός στον Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης, ενώ δέκα πέρασαν στον δεύτερο γύρο (Αργυρούπολης- Ελληνικού κ. Χρ. Κορτζίδης, Καισαριανής κ. Θ. Τζόκας, Πετρούπολης κ. Στ. Βλάχος , όπως επίσης σε Νέα Ιωνία, Ελευσίνα, Φιλοθέη- Ψυχικό, Κερατσίνι, Πάτρα, Βόλβη- Θεσσαλονίκη, Ικαρία).
Απτόητος ο Αλαβάνος
Ανοδο παρουσίασαν τα ποσοστά της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), με βάση τη σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2009, στις οποίες έλαβε πανελλαδικά 0,36% (24.667 ψήφους). Οπως επισημαίνουν στελέχη της, υπήρξε τετραπλασιασμός των δυνάμεών της σε απόλυτο αριθμό (πάνω από τις 95.000 ψήφους). Κάθε άλλο παρά θετικό ήταν το 2,1% που έλαβε στην Αττική ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος πάντως έχει δηλώσει ότι το Μέτωπο θα συνεχίσει την πορεία του.
«Καλή αρχή» λέει η Δημοκρατική Αριστερά
Ποσοστό 2,5% πανελλαδικά «δίνει» στη Δημοκρατική Αριστερά η αναγωγή των αποτελεσμάτων στις περιφέρειες. Με δεδομένο ότι σε τέσσερις από αυτές δεν κατήλθαν υποψήφιοί της, το συμπέρασμα είναι, σύμφωνα με το στέλεχός της κ. Στ. Μπαγεώργο , ότι «αν γίνονταν αύριο εθνικές εκλογές,θα καταφέρναμε να έχουμε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση» , σημειώνοντας ότι για ένα κόμμα τεσσάρων μηνώναυτό σημαίνει μια «μικρή νίκη».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης, ο οποίος είχε ψέξει το ΠαΣοΚ για τη στροφή του να προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα στις τοπικές εκλογές, δήλωσε εμφατικά ότι «τώρα συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στη μάχη του δεύτερου γύρου. Επιτέλους ήρθε η ώραοι δύο μεγάλες πόλεις, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, να αλλάξουν σελίδα», με τους κκ. Γ. Καμίνη και Ι. Μπουτάρη. Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς με θέμα και τη στάση της στον β΄ γύρο στις περιοχές όπου δεν εξελέγησαν δικοί της υποψήφιοι (33 υποψήφιοι τους οποίους υποστήριξε πέρασαν στον β΄ γύρο), με εισήγηση που θα καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια (φερεγγυότητα προσώπων και προγράμματος, όπως και ικανότητα υποψηφίου).
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=365784&dt=09/11/2010#ixzz14m7ie9eq
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου