Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η θάλασσα και το αλάτι

Του Ηλία Κανέλλη , ΝΕΑ, 5.2.14
Από τη σκοπιά τους έχουν δίκιο η Μάνια Μπαρσέφσκι και ο Πάνος Λάμπρου, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που χθες (όπως τις προάλλες και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης) αντέδρασαν έντονα για την επιλογή του κόμματός τους να στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μεταξύ άλλων, τον δημοσιογράφο Θεόδωρο Καρυπίδη ως υποψήφιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξίσου δίκιο έχουν από ανάλογη σκοπιά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης που διαφώνησαν έντονα με τη συγκεκριμένη επιλογή, ο Παναγιώτης Τσιαρτσιανίδης, π.χ., ο οποίος τονίζει ότι «η αντιμνημονιακή ρητορεία χωρίς ταξικό πρόσημο δεν φτάνει». Ο Θεόδωρος Καρυπίδης, όντως, είναι «αντιμνημονιακός». Αντιμνημονιακοί ήταν και οι Αγανακτισμένοι του 2011, αντιμνημονιακοί ήταν και αυτοί που μπήκαν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου την ίδια χρονιά για να κυνηγήσουν «τους πολιτικούς του Μνημονίου που είχαν υπογράψει τον περιορισμό της εθνικής ανεξαρτησίας μας» (ανάμεσά τους και τον Οδυσσέα Βουδούρη στην Καλαμάτα). Η «αντιμνημονιακή ταυτότητα» ήταν αρκετή για να προβάλλει ως μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος το κόμμα της αρχαϊκής Δεξιάς της συνωμοσιολογίας που πολιτεύεται υπό το ψευδώνυμο Ανεξάρτητοι Ελληνες. Ή για να αποκτήσει πολιτική εκπροσώπηση και ευρύ κοινωνικό έρεισμα ο νεοναζιστικός λόγος της Χρυσής Αυγής. Τουλάχιστον αυτό το τελευταίο, οι αναλύσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα περίμενε κανείς να το έχουν υπολογίσει.

Δεν το υπολόγισαν. Αναζητώντας υψηλά ποσοστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (που παραμένει κόμμα της αγανάκτησης και της άρνησης) έκανε τους υπολογισμούς της, επιλέγοντας σε ορισμένες περιφέρειες να επενδύσει στη γενικώς και αορίστως αντιμνημονιακή ρητορική και στους εκπροσώπους της. Κάπως έτσι επελέγη και ο κ. Καρυπίδης - ένας δημοσιογράφος που έχει δώσει πάσες στη ρητορική του καλεσμένου του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, που κόπτεται στον λογαριασμό του στο facebook για τα νοσοκομεία που ανήκουν στους Ελληνες και όχι στους «λαθρομετανάστες» (μα είναι δυνατόν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιεί αυτή την ορολογία;) και θεωρεί ότι δεν έγινε και τίποτα «που η Χρυσή Αυγή μπήκε στη στενή», έτσι κι αλλιώς το πολίτευμά μας είναι η «δημ(ι)οκρατία». Γι' αυτό, σε άλλη ανάρτηση, σημειώνει: «Μέσα σ' αυτό το "χειροπιαστό σκοτάδι της πικρής σκλαβιάς" υπάρχουν Ελληνες που δεν είναι ραγιάδες. Σύντομα θα εκφραστούν και θα σας επιστρέψουν τις κατευθυνόμενες ιδεοληψίες».

Το πιθανότερο είναι, μετά τις αντιδράσεις, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καρυπίδης θα πάρουν διαζύγιο. Ο θόρυβος, ωστόσο, που ξεσήκωσε το μικρό αυτό επεισόδιο δείχνει ότι το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν μπορεί να συνεχίζει να πολιτεύεται ψαρεύοντας απλώς οπαδούς και ψηφοφόρους στον χυλό της καταγγελίας.

Δεν το είπε ο Ζίζεκ, αλλά ισχύει ότι όποιος κατουρά στη θάλασσα το βρίσκει στ' αλάτι.

1 σχόλιο:

Crisis and Critique είπε...

Ψεκασμοί εξ «αριστερών»;
«Όσο που να πάμε στην Κοζάνη,
το φορτίο θα το χουμε τρομπάρει...»
http://aftercrisisblog.blogspot.com/p/blog-page_15.html

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες