Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Την πάτησε ο άθεος

 Του Μιχάλη Μητσού, ΝΕΑ
Στο Αγιον Ορος δεν έχω πάει. Ολη αυτή η ιστορία με το άβατο για τις γυναίκες με χαλάει. Αν πάντως πήγαινα ποτέ, θα το έκανα μόνος. Ή με έναν καλό φίλο. Αν θες να συγκεντρωθείς και να τα βρεις λίγο με τον εαυτό σου, οι μεγάλες παρέες δεν κάνουν καλό. Αλλά ο κ. Σαμαράς τα έχει πολύ καλά με τον εαυτό του. Κι έτσι πήρε μαζί του στο Ορος μια κουστωδία: δύο υπουργούς, τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, έναν υποψήφιο περιφερειάρχη, έναν υποψήφιο δήμαρχο και τον γενικό γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης, προφανώς για να συντονίζει το επικοινωνιακό κομμάτι της επίσκεψης. Και ο συντονισμός στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Μάθαμε έτσι ότι η υποδοχή του Πρωθυπουργού έγινε με το βυζαντινό τελετουργικό. Οτι ο κ. Σαμαράς είπε το «Πιστεύω» και το «Πάτερ Ημών». Οτι στο Αγιον Ορος συντελείται μια «επανάσταση εν ειρήνη» (αυτό δεν το κατάλαβα, αλλά με τη θρησκεία δεν τα έχω και πολύ καλά). Οτι «ρίγη συγκινήσεως διέτρεχαν τον ευλαβόντα επισκέπτη» (κάτι ξέφυγε εδώ από τον πρωθυπουργικό λογογράφο) καθώς προσκυνούσε τις εικόνες. Δεν μάθαμε τι έκαναν οι άνθρωποι που τον συνόδευαν, αλλά ο κ. Μπαλτάκος πρέπει να άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αφού η Ιερά Κοινότητα έκανε ειδική μνεία στην ουσιαστική συνεισφορά του για την ευόδωση της συνεργασίας της με την κυβέρνηση. Μάλλον ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης έκρινε ότι δεν πρέπει να ξέρουμε περισσότερα γι' αυτό το θέμα.
Το σημαντικότερο που μάθαμε όμως από το στόμα του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι ότι «στεκόμαστε όρθιοι με τη βοήθεια του Θεού». Και ότι η πνευματική ακτινοβολία της Μονής Σίμωνος Πέτρα στο εξωτερικό «συνεισφέρει στο να επανακτήσει η χώρα μας την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία ανάμεσα στους φίλους, αλλά και τον σεβασμό των εχθρών της». Νόμιζα ότι όλα αυτά τα οφείλουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά σίγουρα ο Πρωθυπουργός ξέρει κάτι παραπάνω. Οσο για τη συγκλονιστικότερη στιγμή της επίσκεψης, χάρις στο ΑΠΕ μαθαίνουμε πως είναι όταν πλησίασε τον Πρωθυπουργό ένας γέροντας στη Μονή Μεγίστης Λαύρας και του είπε με δάκρυα στα μάτια: «Πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός να σε αγκαλιάσει. Αυτό παρακαλάω, για να βγάλετε την Ελλάδα από την κρίση». Θυμίζει λίγο εκείνο τον ηλικιωμένο που είχε προτείνει στον Γιώργο Παπανδρέου να προσφέρει εθελοντικά τη σύνταξή του για τη σωτηρία της πατρίδας, αλλά χωρίς το οικονομικό κομμάτι.
Με λίγα λόγια, νομίζω πως του την έφερε ο κ. Σαμαράς του άθεου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν ακολουθήσει ο τελευταίος το παράδειγμα της Κεφαλονιάς, θα πρέπει να σπεύσει τις επόμενες ημέρες στο Ορος κουβαλώντας μαζί του όλους τους υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς τη Ρένα Δούρου φυσικά. Και να βρει κάτι να πει αντί για το «Πάτερ Ημών», οι μοναχοί θα δείξουν κατανόηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες