Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Πόσο μετράει η Ελλάδα;

 Του Θοδωρή Γεωργακόπουλου, Καθημερινή, 21.02.14
Μερικά πράγματα είναι οφθαλμοφανή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ας πούμε, η Ελλάδα είναι μια χώρα με θαυμάσιο κλίμα, και τον Φεβρουάριο αυτοκίνητα κυκλοφορούν με το air condition αναμμένο. Επίσης, είναι μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πρακτικά πτώχευσε, περίπτωση μοναδική στα χρονικά. Αυτά είναι προφανή. Αλλά στα υπόλοιπα σημαντικά κριτήρια που χαρακτηρίζουν ένα κράτος και μια κοινωνία, πώς τα πάμε; Πώς συγκρινόμαστε σε σχέση με τους άλλους; Είμαστε στ’ αλήθεια χειρότεροι σε κάτι; Γι’ αυτό πτωχεύσαμε; Ή μήπως είμαστε μια χαρά, στην ελίτ των χωρών του κόσμου, και κακώς αγχωνόμαστε και χαλάμε τις καρδιές μας; Υπάρχουν στη Γη κάποιοι οργανισμοί, ανεξάρτητοι κατά κύριο λόγο, που μελετάνε τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας και εκδίδουν τα αποτελέσματά τους προσφέροντας μια εικόνα για το πώς είναι ο κόσμος και πώς κατατάσσονται οι χώρες της Γης ανάλογα με συγκεκριμένα κριτήρια. Κάθε ξεχωριστή μέτρηση έχει ενδιαφέρον, αλλά αν μαζέψουμε πολλές μαζί και τις δούμε δίπλα δίπλα, ποιος ξέρει, μπορεί να μας πουν κάτι σημαντικό για μια συγκεκριμένη χώρα. Αυτό θα κάνουμε τώρα εδώ. Σύμφωνα με τη λίστα του ΔΝΤ που μετρά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Ελλάδα είναι η 36η πλουσιότερη από τις 180 χώρες του κόσμου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το κόστος της ζωής -και άρα την αγοραστική δύναμη-, η Ελλάδα πέφτει στην 42η θέση, αλλά παραμένει μόνο λίγο κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Transparency International που μετρά την αντίληψη της διαφθοράς του κράτους, η Ελλάδα έχει τον πιο διεφθαρμένο δημόσιο τομέα στην Ευρώπη, και βρίσκεται στην 80ή θέση ανάμεσα σε 177 χώρες του κόσμου, πιο κάτω από την Τυνησία, τη Σενεγάλη, τη Ναμίμπια και την Γκάνα. Σύμφωνα με την έρευνα του Heritage Foundation, που μετρά το πόσο ελεύθερη είναι η οικονομία μιας χώρας (και άρα πόσο «φιλελεύθερη» είναι η χώρα), η Ελλάδα βρίσκεται στην 119η θέση ανάμεσα σε 178 χώρες, πιο χαμηλά από την Μπουρκίνα Φάσο, τη Μογγολία, την Τανζανία, το Τζιμπουτί και, φυσικά, όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι η λιγότερο φιλελεύθερη χώρα της περιοχής, και μια από τις λιγότερο φιλελεύθερες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τον δείκτη GPI του Institute for Economics and Peace που μετράει την κοινωνική ειρήνη και τη βία σε 168 χώρες του κόσμου, η Ελλάδα είναι 68η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο. Είναι 7η από το τέλος στην Ευρώπη, πιο ήσυχη από την Αλβανία, την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και τη FYROM.

Σύμφωνα με την κατάταξη του Fund For Peace που μετράει την «υγεία» των κρατών, και την ικανότητά τους να λειτουργήσουν αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών τους, η Ελλάδα είναι η 138η πιο «αποτυχημένη» χώρα από τις 178 της λίστας. Αυτό σημαίνει ότι είναι η 41η «λιγότερο αποτυχημένη» (είναι μια λίστα που στην κορυφή έχει τις χειρότερες· στην πρώτη θέση της κατάταξης, φέτος είναι η Σομαλία).
Σύμφωνα με την έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», που μετράει πόσο ελεύθερος είναι ο Τύπος σε 170 χώρες του κόσμου, η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση, πιο χαμηλά από την Κένυα, τη Μαδαγασκάρη, το Κόσοβο και το Μαλάουι.

Σύμφωνα με την έκθεση «Freedom in the World 2014» του Freedom House, τέλος, η οποία βαθμολογεί τις χώρες του κόσμου ως προς την ελευθερία των πολιτικών δικαιωμάτων και τη γενικότερη κοινωνική ελευθερία, η Ελλάδα είναι μία από τις 88 «ελεύθερες» χώρες του κόσμου, παίρνοντας βαθμό 2 και στις δύο μετρήσεις (το άριστα είναι το 1).

Από αυτές τις εκθέσεις και τις έρευνες, λοιπόν, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σχετικά πλούσια, αρκετά ελεύθερη, κάπως ειρηνική, εξαιρετικά διεφθαρμένη, με στρεβλή και ανελεύθερη οικονομία και με περιορισμένη ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης. Δεν είναι η χειρότερη χώρα του κόσμου από καμία άποψη, αλλά απέχει πολύ από τις καλύτερες χώρες του κόσμου στα περισσότερα σημαντικά πράγματα. Η υγεία της δημοκρατίας της κρίνεται καλή, αλλά το μέλλον της, δεδομένης και της ανελευθερίας της οικονομίας και της δημοσιογραφίας της, δεν μοιάζει καθόλου εξασφαλισμένο. Βεβαίως, αυτό το συμπέρασμα προϋποθέτει ότι όλες αυτές οι μετρήσεις είναι αξιόπιστες και απεικονίζουν την πραγματικότητα με ακρίβεια. Υποθέτω ότι για πολλούς συμπολίτες μας όλοι αυτοί οι οργανισμοί που κάνουν τέτοιες μετρήσεις είναι όργανα νεοταξικών συνωμοσιών (33% των Ελλήνων πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν) και όταν θα έρθουν οι Ελ από τα έγκατα της Γης ή με τα διαστημόπλοιά τους (ό,τι ισχύει) θα μας ξαναφέρουν στην κορυφή όλων των λιστών, ως η καλύτερη χώρα του κόσμου, στη θέση που αξίζει ένα μέρος όπου τον Φεβρουάριο ο ήλιος λάμπει τόσο που να πρέπει να ανάψεις το air condition στο αυτοκίνητο.

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες