Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ο διάχυτος αντισημιτισμός

Της Ξένιας Κουναλάκη, Καθημερινή, 6.2.14
Στο επετειακό βίντεο που έστειλε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, στον Θεόδωρο Καρυπίδη, υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ (μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο), για να του θυμίσει στιγμιότυπα από τη δραστηριότητά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα περιλαμβάνονται: φωτογραφίες από τις μεγάλες δημοσιογραφικές του επιτυχίες, π.χ. τη συνέντευξη-ποταμό με τον Ηλία Κασιδιάρη στο flashtv-kozani αλλά και τα δημοφιλέστερα status updates του. Οπως αυτό: «Η Νέα Ελληνική Τηλεόραση της Ελλάδας, θα λέγεται ΝΕΡΙΤ, που είναι το Εβραϊκό όνομα για κορίτσια και σημαίνει στα εβραϊκά κερί. Προέρχεται από το Εβραϊκό Nera και δίνεται σε κορίτσια που γεννήθηκαν κατά τη Χάνουκα (κερί της Ανθελληνικής γιορτής Χάνουκα δηλαδή…)». Ακολουθεί ένα συνονθύλευμα αντισημιτικών μύθων, αντικυβερνητικής προπαγάνδας και συνωμοσιολογίας, που εμπλέκει τους -κατά μητροπολίτη Αμβρόσιο- «αυτοκαταραμένους» Εβραίους, που ζήτησαν την καταδίκη του Χριστού από τον Πιλάτο, τη λέσχη Μπίλντεμπεργκ, τον Σαμαρά και το μνημόνιο. Παρεμπιπτόντως, ο κ. Καρυπίδης φρόντισε χθες να αποκαθηλώσει την επίμαχη ανάρτηση που ίσως του στοιχίσει μία μακρά πολιτική σταδιοδρομία στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την Αριστερά τουλάχιστον. Είναι σαφές ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ήταν γκάφα, έστω εγκληματική αμέλεια.
Το ζήτημα είναι άλλο: πόσο έχουν διεισδύσει τέτοιου είδους αντισημιτικές απόψεις, εκ πρώτης όψεως περιθωριακές και παρανοϊκές, σε ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, συσπειρώνοντας το αριστερό και το ακροδεξιό ακροατήριο, φανατικούς Χριστιανούς Ορθόδοξους και άθεους ορκισμένους «αντισιωνιστές», εθνικιστές και χαριτωμένους διεθνιστές τροβαδούρους. «Οι Εβραίοι» ως ένα ενιαίο έθνος, λαός, θρήσκευμα-αντιμέτωποι με τους πάντες. Από τον Θεόδωρο Καρυπίδη και τους Μητροπολίτες Αμβρόσιο και Πειραιώς («Οι Εβραίοι είναι το κράτος στην Ελλάδα; Ολοι οι άλλοι είναι απλώς μαριονέτες;») μέχρι τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Τζίμη Πανούση.
Η «Ελεύθερη Ωρα» φιλοξενεί καθημερινά πρωτοσέλιδα με διάφορες προφητείες και παλαβομάρες. Συχνά βλέπει κανείς σοκαριστικά ρεπορτάζ με θέμα «Γιατί οι Εβραίοι δεν κολλάνε καρκίνο;». Η αποκήρυξη όλων όσων υιοθετούν αυτήν τη μυθολογία με τον υποτιμητικό όρο «ψεκασμένοι» δεν είναι πλέον ικανοποιητική εξήγηση. Είναι υπερβολικά πολλοί για να μπορούμε να τους αγνοήσουμε. Κι η διάχυση αυτής της κουλτούρας μίσους έναντι Εβραίων και εκείνων που θέλουν να μας μετατρέψουν σε «αποικία του τρίτου κόσμου με φυλάρχους και συνεργαζόμενους διανοούμενους στις αυλές» (κατά την καρυπίδειο αργκό) αποτελεί την απάντηση για την άνοδο της ΧΑ. Η νομιμοποίηση αυτών των αντιλήψεων από το εκπαιδευτικό σύστημα, ορισμένα ΜΜΕ, μερίδα της Εκκλησίας, πολλά κόμματα (ακόμη και -εν τη αγνοία του;- τον ΣΥΡΙΖΑ) ερμηνεύει, τέλος, με τον καλύτερο τρόπο την αντοχή των ποσοστών της ΧΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες