Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

«Βαλκανικές κουτοπονηριές του Βενιζέλου»

Συνέντευξη του Γεράσιμου Γεωργάτου στην Εφημερίδα των Συντακτών, 14.02.14
Αποδυνάμωση της πρωτοβουλίας της «Ελιάς» και αποστασιοποίηση στελεχών -μετά τον αιφνιδιασμό με την αλλαγή μοντέλου εκλογής ευρωβουλευτών- προβλέπει ο Γεράσιμος Γεωργάτος, εκ των πρωταγωνιστών της κίνησης των «58» και μέλος της συντονιστικής της γραμματείας. Ο κ. Γεωργάτος εξαπολύει επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, καταλογίζοντας «βαλκανικές κουτοπονηριές», ενώ παραδέχεται ότι η Κεντροαριστερά πληρώνει τα «βαρίδια» της. Εξηγεί τις ενστάσεις του με τη σταυροδοσία και τέλος δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την ανασυγκρότηση του χώρου, μέσα από τις τάξεις του κόμματός του, της ΔΗΜΑΡ, που όμως, ως γνωστόν, έχει απορρίψει τη συνεργασία με τους «58» και το ΠΑΣΟΚ.
 «Δεν είμαι βέβαιος ότι το εγχείρημα θα συνεχίσει να συγκινεί με την ίδια ένταση τους εχέφρονες πολίτες»
 «Η προσωπική και η στενή κομματική διάσωση συνεχίζουν να αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα»
• Ποιο το μέλλον της «Ελιάς» μετά τις τελευταίες εξελίξεις; Πριν φυτρώσει ξεραίνεται;
Ετσι κι αλλιώς η ιστορία δεν πορεύεται ευθύγραμμα. Οι εξελίξεις θα έλεγα δεν είναι ενθαρρυντικές για τη συνολική ανασυγκρότηση του χώρου μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο η άρνηση της ΔΗΜΑΡ να προσέλθει στον διάλογο, αλλά πολύ περισσότερο ο αιφνιδιασμός από το ΠΑΣΟΚ με τον σταυρό προτίμησης, αντί της λίστας στις ευρωεκλογές, αποδυναμώνουν σοβαρά το εγχείρημα. Το κοινωνικό αίτημα και η επιδιωκόμενη ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες χλομιάζει, προσδοκίες διαψεύδονται και δεν είμαι βέβαιος ότι το εγχείρημα θα συνεχίσει να συγκινεί με την ίδια ένταση τους εχέφρονες πολίτες. Μόνη ελπίδα είναι οι ευρωεκλογές να αποτελέσουν ένα επεισόδιο αρνητικά φορτισμένο στην πορεία της προσπάθειας και αυτή να συνεχιστεί.


• Εχει μερίδιο ευθύνης o Ευάγγελος Βενιζέλος; Κάποιοι λένε ότι «άδειασε» τους «58», κάποιοι πιστεύουν ότι σας εξαπάτησε προς όφελος του ΠΑΣΟΚ. Ποια η γνώμη σας;

Το σίγουρο είναι ότι τους αιφνιδίασε. Και δεν μπορείς να είσαι αξιόπιστος εταίρος σε οποιαδήποτε σύμπραξη, όταν προβαίνεις σε μονομερείς ενέργειες. Επρεπε στοιχειωδώς να έχει προηγηθεί ενημέρωση, διαβούλευση και συνεννόηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος εκατό ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Σκεφτείτε ότι για τις εθνικές εκλογές υπάρχει συνταγματική ασφαλιστική δικλίδα ώστε οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου να ισχύει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, ακριβώς για να αποφεύγονται οι αιφνιδιασμοί και να μην χρησιμοποιείται η εκλογική νομοθεσία για κομματικές τακτικές. Τέτοιες μεθοδεύσεις συμβάλλουν στην επιπλέον απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων. Η άσκηση της πολιτικής εκλαμβάνεται ως κόλπο όπου κερδίζει ο πιο «ξύπνιος». Βαλκανικές κουτοπονηριές …

• Δηλαδή η Κεντροαριστερά έχει «βαρίδια» και τα πληρώνει;

Αμφιβάλλετε; Είναι φανερό ότι η προσωπική και η στενή κομματική διάσωση συνεχίζουν να αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Το πολιτικό προσωπικό του χώρου δεν θέλει να αναλάβει τις γενναίες πρωτοβουλίες και να πραγματοποιήσει τις υπερβάσεις που απαιτούν οι ανάγκες των καιρών. Η τακτική «ο καθένας με τον πόλο του», με συνέπεια τον συνεχιζόμενο κατακερματισμό του κεντροαριστερού χώρου, ενισχύει εξ αντικειμένου τον δεξιό συντηρητισμό και τον αριστερό λαϊκισμό και μάλιστα, φοβάμαι, στην πιο ακραία εκδοχή τους.

• Μα είναι δυνατόν να διαφωνείτε με τον σταυρό, θα σκεφτεί κάνεις…

Το επιχείρημα περί «λαϊκής συμμετοχής» και «αμεσότερης δημοκρατίας» είναι αβάσιμο. Ολοι έχουμε κατακρίνει τη σχέση μεταξύ σταυρού προτίμησης, πολιτικής πελατείας και ευνοιοκρατίας. Η συγκεκριμένη απόφαση την ενισχύει και τη διευρύνει. Τα πράγματα δεν γίνονται εν κενώ, αλλά στις συγκεκριμένες συνθήκες της συγκεκριμένης χώρας. Δεν μπορείς να επικαλείσαι την ανανέωση της πολιτικής ζωής σε πρόσωπα και ιδέες με μεθόδους που αποπνέουν σκουριά από το παρελθόν και απέλπιδα προσπάθεια του παλιού να επιβιώσει. Γιατί με τη σταυροδοσία αυτό θα επικρατήσει. Ούτε αντιμάχεσαι έτσι τον αρχηγοκεντρισμό. Απλώς απαλλάσσεις τους αρχηγούς από έναν μπελά. Τις πιέσεις που δέχονται για την κατάταξη στη λίστα των ευρωεκλογών. Τον αρχηγοκεντρισμό τον αντιμάχεσαι με βήματα προς τα μπρος, όχι προς τα πίσω. Με τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου που θα υποχρεώνει τα κόμματα να τηρούν δημοκρατικές διαδικασίες. Ισχύει σε κάμποσες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι προς τιμήν της ΔΗΜΑΡ ότι έχει θεσπίσει από μόνη της, καθώς προβλέπεται από τις καταστατικές της αρχές, τη διενέργεια εσωκομματικής δημοκρατικής διαδικασίας σε περίπτωση κατάρτισης λίστας.

• Δεύτερη απορία: Πώς γίνεται να θέτουν οι «58» θέμα ισότιμης μεταχείρισης ή αναγνωρισιμότητας; Δεν έχετε ακούσει ότι σας καταλογίζουν ως κίνηση υπερπροβολή από τα ΜΜΕ;

Νομίζω ότι η όποια προβολή, και σε καμιά περίπτωση υπερπροβολή, οφείλεται στο γεγονός ότι η «Πρωτοβουλία των 58» ήταν μια νέα και σοβαρή πρόταση και παρουσίαζε συνεπώς ενδιαφέρον. Εξάλλου, στις πλείστες των περιπτώσεων, οι αναφορές από τα ΜΜΕ αφορούσαν γενικότερα στο εγχείρημα και όχι τόσο στην προβολή συγκεκριμένων στελεχών, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

• Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα θα επιμείνετε στην ενεργό εμπλοκή στο εγχείρημα;

Οπως ανέφερα ήδη, ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και η ελπίδα να συντηρηθεί και μετά τις ευρωεκλογές, με σκοπό πάντοτε την ενότητα και την κοινή δράση όλων των πολιτικών φορέων και των ενεργών πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέσα από τις τάξεις της ΔΗΜΑΡ όσοι πιστεύουμε σ’ αυτό το εγχείρημα, και είμαστε αρκετοί, επιχειρώντας να πείσουμε το κόμμα μας να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να επαναπροσδιορίσει τη στάση του.

• Σκέφτονται αρκετοί να αποχωρήσουν;

Το σίγουρο είναι ότι οι αιφνιδιαστικές εξελίξεις προκάλεσαν σε αρκετούς αρνητικά αντανακλαστικά, αμηχανία και πάγωμα. Κατά συνέπεια, κάποιοι είναι βέβαιο ότι θα αποστασιοποιηθούν αναμένοντας την επόμενη μέρα. Οψόμεθα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες