Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Στην «αντεπίθεση» ΔΗΜΑΡ και Μανιτάκης για την κινητικότητα στο Δημόσιο


Έντονη κριτική στην τρόικα για την επιμονή της σε άμεσες απολύσεις από το Δημόσιο αλλά και σε όσους εντός της κυβέρνησης διάκεινται θετικά σε αυτή τη θέση, ασκεί η ΔΗΜΑΡ, στηρίζοντας τον Αντώνη Μανιτάκη. Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπερασπίζονταν το «τεράστιο έργο που συντελείται», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν γίνει τους τελευταίους έξι μήνες όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία έξι χρόνια». Σε ενημερωτικό σημείωμα που απευθύνεται στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, η ΔΗΜΑΡ επικρίνει την τακτική των δανειστών καθώς, όπως αναφέρεται: «Το να συνδέει η τρόικα όλο αυτό το τεράστιο εγχείρημα μόνο με τις απολύσεις λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και αντιμεταρρυθμιστικά. Φοβίζει και αποθαρρύνει τους καλούς δημοσίους υπαλλήλους και δίνει προσχήματα κάλυψης σε όσους δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους». Η ΔΗΜΑΡ απαντάει ότι «οι αναγκαστικές έξοδοι πρέπει να στηριχθούν στο σύνταγμα, τους νόμους και τις διαφανείς διαδικασίες. Το να ζητάει η τρόικα σχέδιο απομακρύνσεων ανά τετράμηνο με συγκεκριμένο αριθμό εξόδων στην ουσία σημαίνει ότι ζητάει τη μη εφαρμογή των νόμων και την κατάργηση του κράτους δικαίου». Παράλληλα, υπερασπίζεται και στηρίζει το έργο και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Αντώνης Μανιτάκης αφού, όπως σημειώνεται: «Δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα του έλεγχου και των αποφάσεων για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις των υπαλλήλων και έτσι δεν μπορεί να δώσει αυθαίρετα αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που θα οδηγηθούν σε αναγκαστική έξοδο. Μπορεί και αυτό έκανε να περιγράψει τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα ελέγχου αυτών των ομάδων δημοσίων υπαλλήλων».
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, η επιμονή της τρόικας σε άμεσες και οριζόντιες απομακρύνσεις δημόσιων υπαλλήλων «δεν έχει σχέση με την αναγκαία αντικατάσταση του μοντέλου διοίκησης και ανάπτυξης της χώρας. Ο δημόσιος τομέας δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη με αποθαρρημένους, φοβισμένους και υποτιμημένους δημοσίους υπαλλήλους. Θα συμβάλλει μέσα από την αναβάθμιση των διαδικασιών, της οργάνωσης και της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, παράμετροι που συνδέονται ευθέως με την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης».
Στο σημείωμα προς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος τονίζεται επίσης ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κυβέρνησης και οι υπουργοί να αναλάβουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που τους αναλογούν». Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται, «η υπογραφή μνημονίων μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των άλλων υπουργείων για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν σε σχέση με τη μεταρρύθμιση στο χώρο ευθύνης του, θα έχει θετική επίδραση».
Επικρίσεις εκφράζει η ΔΗΜΑΡ και για την κριτική που ασκείται στον κ. Μανιτάκη από δυνάμεις που, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο σημείωμα «εντός της κυβέρνησης υποστηρίζουν τις απολύσεις, ενώ επίσης μέρος των ΜΜΕ ασκεί μια κακόβουλη κριτική που δεν λαμβάνει υπόψη το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης και παρουσιάζει τη Δημοκρατική Αριστερά ως συντηρητική δύναμη που δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών. Επίσης γίνεται μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εξώθησης του σε παραίτηση».
Μάλιστα, υπογραμμίζεται: «Η κυβέρνηση πρέπει να εκφραστεί ενιαία, υπερασπίζοντας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί στους κόλπους της. Συνειδητές προσπάθειες ή αμέλειες που οδηγούν στην υπονόμευση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην ουσία υπονομεύουν τη συνεισφορά της Δημοκρατικής Αριστεράς στο κυβερνητικό έργο και δημιουργούν προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή».
Και καταλήγει στο σημείωμά της η ΔΗΜΑΡ λέγοντας: «Η ΔΗΜΑΡ δεν θα αποδεχθεί την απαξίωση των ιδεών, του ρόλου και της συμβολής της. Για μας είναι σαφές ότι τέτοιες εμπλοκές μόνο κακό κάνουν στο ίδιο το πρόγραμμα προσαρμογής και σταθεροποίησης. Γι’ αυτό όλοι πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».
«Τεράστιο έργο»

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμαιναν το τεράστιο έργο που συντελείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Αντώνης Μανιτάκης, προκειμένου να αναστηλωθεί η δημόσια διοίκηση.

Δεν είναι τυχαίο -τόνιζαν- ότι η κατ' αρχήν συμφωνία κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των δανειστών της χώρας, για μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση επίορκου ή ακατάλληλου υπαλλήλου, αποτελεί μία από τις πρώτες προτάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς την τρόικα, που έγινε γνωστή πριν λίγους μήνες ως συμφωνία της τρόικας για την ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού. 

Και αυτό, καθώς όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως ο κ. Μανιτάκης, η ραγδαία αύξηση των αποχωρήσεων-συνταξιοδοτήσεων από το δημόσιο, έχει στερήσει τις υπηρεσίες από άξιους υπαλλήλους και έχει αποδιοργανώσει τη διοίκηση. Μάλιστα, οι αποχωρήσεις, που μπορεί να ξεπεράσουν και τις 180.000 μέχρι το 2015, είναι βέβαιο κατά τον κ. Μανιτάκη ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου.
Συνεργάτες, του υπουργού τονίζουν ότι το τελευταίο διάστημα, από πλευράς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν γίνει τους τελευταίους έξι μήνες όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία έξι χρόνια. Εν τάχει έχει ολοκληρωθεί η πολύπλοκη διαδικασία αξιολόγησης δομών των υπουργείων, η οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (αναμένεται η έγκριση των τελευταίων τριών υπουργείων από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης), βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης το σχέδιο κινητικότητας των πρώτων 2.000 διοικητικών υπαλλήλων και ζητήθηκε απ' όλα τα υπουργεία αλλά και τους φορείς που βρίσκονται κάτω από τη Γενική Κυβέρνηση η εφαρμογή της στοχοθεσίας, για το 2013 και η επικαιροποίηση των Δεικτών Μέτρησης Αποτελεσματικότητας και Αποδοτικότητας (και αυτό για πρώτη φορά στο ελληνικό δημόσιο).
Επίσης, συγκροτήθηκαν τα πειθαρχικά συμβούλια μέσα σε δυο μήνες, που για χρόνια είχαν ουσιαστικά αναστείλει το έργο τους και παρά την αντίδραση ορισμένων δικαστικών, προχωρά η μεθοδολογία αξιολόγησης των υπαλλήλων, προκειμένου με την αξιολόγηση να εντοπιστούν οι ακατάλληλοι, οι κοπανατζήδες και όσοι έχουν δηλώσει πλαστά στοιχεία, αλλά και μία σειρά ακόμη ρυθμίσεων, που απαιτούνται για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στο δημόσιο και εν τέλει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, σύμφωνα με όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Μάλιστα, συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους από την απροθυμία ορισμένων υπουργείων να συνεργαστούν με το υπουργείο, όπως στην αποστολή στοιχείων κατά τη διαδικασία της διαθεσιμότητας των 2.000 υπαλλήλων, αλλά και στο πειθαρχικό τομέα. 

Σημειώνουν δε ότι δεν μπορεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχει επιτελική ευθύνη, να βρει λόγου χάρη τους καθηγητές που προφασίζονται ψυχολογικά προβλήματα και να μην προσέρχονται στα σχολεία, τους επίορκους εφοριακούς ή υπαλλήλους στην πολεοδομία κλπ. Αν κάθε αρμόδιο υπουργείο δεν εντοπίσει και στείλει στα πειθαρχικά συμβούλια όσους δεν τηρούν τον υπαλληλικό κώδικα ή είναι επίορκοι, τότε όλες οι προσπάθειες για απομόνωση των ακατάλληλων υπαλλήλων θα πέφτουν στο κενό, προσθέτουν.

Πειθαρχικά Συμβούλια
Ειδικά για το θέμα της πειθαρχικής ευθύνης από το υπουργείο έχει επισημανθεί ότι όλα τα νέα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια έχουν συγκροτηθεί, το ίδιο ισχύει και για το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, ενώ συγκροτήθηκε και το Γ' Τμήμα του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου που εξετάζει υποθέσεις υπαλλήλων των ΟΤΑ, το οποίο επί δύο χρόνια δεν λειτουργούσε.
Ήδη, έχουν διαβιβαστεί και εξετάζονται στα πειθαρχικά συμβούλια όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, που αγγίζουν τις 2.000, ενώ ήδη πάνω από 900 υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία. Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έχει επιταχύνει τους ρυθμούς εργασιών του και εξετάζει περίπου 10 με 15 υποθέσεις την εβδομάδα, ενώ για το 2012 είχε εκδώσει συνολικά 199 αποφάσεις.
Επίσης, με πρωτοβουλία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης απεστάλησαν προς έλεγχο στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το σύνολο των περίπου 1.900 περιπτώσεων υπαλλήλων στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα τα οποία επισύρουν σοβαρές ποινές από το 2007, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως και αρμοδίως.
Τέλος, συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλαμβάνουν ότι οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση δεν είναι δυνατόν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, δεδομένου ότι ο στόχος δεν είναι η ικανοποίηση ορισμένων εμμονών της τρόικας, αλλά η αναμόρφωση του ελληνικού δημοσίου και την καίρια συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες