Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Η Χρυσή Αυγή «εγγυάται» τον νόμο και την τάξη


Του Δημήτρη Ψυχογιού, Athens Voice
Για την ώρα, η ΧΑ περιορίζεται σε «φιλανθρωπικές» ενέργειες ή σε ενέργειες «αποκατάστασης του νόμου» που αφορούν μετανάστες. Μου φαίνεται περιμένει τη στιγμή να αναλάβει να υπερασπιστεί αστυνομικό τμήμα, σύγκλητο, δικαστήριο ή εργοστάσιο που θα πολιορκούνται από διαδηλωτές. Και τότε θα απειληθεί πραγματικά η δημοκρατία στη χώρα μας.
Tη Δευτέρα, 8 Απριλίου, ομάδα της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής βουλευτή εισέβαλε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας να για να διαπιστώσει αν υπάρχουν μετανάστριες που εργάζονται ως αποκλειστικές νοσοκόμες. Δύο ημέρες μετά, την Τετάρτη, κάτοικοι της Ιερισσού εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα, πέταξαν έξω ό,τι βρήκαν εκεί και τα έκαψαν, επειδή τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν συλληφθεί δύο ύποπτοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση στις Σκουριές.

Όπως και στην αντίστοιχη εισβολή στο Νοσοκομείο Τρίπολης, όπως και όταν κατέστρεφαν πάγκους μεταναστών στις λαϊκές αγορές, οι νεοναζί ισχυρίζονταν ότι προσπαθούν να επιβάλουν το νόμο και την τάξη: κυνηγούν αυτούς που δεν έχουν άδεια πωλητή στις λαϊκές αγορές ή άδεια αποκλειστικής νοσοκόμας. Επειδή όμως οι περισσότεροι από όσους/ες ασκούν χωρίς άδεια αυτά τα επαγγέλματα είναι μετανάστες, η ΧΑ κρύβει το ρατσιστικό της μίσος με το επιχείρημα της αποκατάστασης του νόμου.
Όπως και στην επίθεση των κομάντος στις Σκουριές, όπως και προηγούμενη επίθεση που πραγματοποίησαν αρχές Μαρτίου στο αστυνομικό τμήμα, όταν η αστυνομία είχε πάει για προσαγωγές, οι κάτοικοι της Ιερισσού (όσοι έλαβαν μέρος) ισχυρίζονταν ότι το μόνο που κάνουν είναι να αντιστέκονται στον κρατικό αυταρχισμό, στις πρακτικές της κυβέρνησης «που έχει καταλύσει τη δημοκρατία» και παραδίδει τον πλούτο της περιοχής στη «νεοαποικιοκρατία» καταστρέφοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.
Ως τώρα, μόνο τρομοκρατικές οργανώσεις είχαν εισβάλει σε αστυνομικά τμήματα, η «17Ν» έστελνε περήφανη και φωτογραφίες που έδειχναν τα λάφυρά της από τέτοια επιδρομή. Φωτογραφίες και βίντεο από το κατεστραμμένο τμήμα της Ιερισσού (από το οποίο οι αστυνομικοί είχαν αποχωρήσει τη νύχτα επειδή αναμενόταν η επίθεση, δημοσίευσαν στο ίντερνετ οι περήφανοι για το κατόρθωμά τους κάτοικοι. Η βία της Ιερισσού δεν είναι ακροαριστερή βία, αν και υποστηρίζεται από όλη την Αριστερά: ήταν διάχυτη βία ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες, από το ένα πολιτικό άκρο ως το άλλο· όπως και η βία των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα, η βία του «Δεν Πληρώνω», η βία της Κερατέας – όμως τόσο αυτή η διάχυτη βία όσο και αυτή της επαναστατικής Αριστεράς, ένοπλης ή μη, είναι βία που στρέφεται, και το δηλώνει ξεκάθαρα, ενάντια στο κράτος, στο νόμο, την τάξη.
Είναι σχεδόν αυτονόητο, αλλά συχνά το ξεχνάμε: η βία που ασκεί η άκρα Δεξιά δηλώνεται ως βία υπέρ του νόμου και της τάξης, η βία που ασκεί η άκρα Αριστερά και η διάχυτη δηλώνονται ως βία ενάντια στο νόμο και στην τάξη.
Είναι περίεργο, λοιπόν, που τόσο πολλοί ψήφισαν στα αστυνομικά τμήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής; Θα είναι περίεργο αν διαπιστώσουμε ότι οι Χρυσαυγίτες φτιάχνουν οργανώσεις μέσα στην αστυνομία ή και στο στρατό; Την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών δεν έχουν ως έργο οι κατασταλτικοί μηχανισμοί; Αν κάποιοι υπόσχονται ότι θα τους βοηθήσουν στο έργο τους, αν υπόσχονται ισχυρό κράτος, αποκατάσταση του νόμου και της τάξης απέναντι στην ακροαριστερή και διάχυτη βία, γιατί να μη είναι συμπαθείς, όταν μάλιστα υπερθεματίζουν σε όλα τα φληναφήματα της εθνικιστικής ιδεολογίας που διαπερνούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας;
Θέλω να πω, ας ξεπεράσουμε το ερώτημα «ταυτίζεται η βία της Αριστεράς με τη βία της Δεξιάς». Το ζήτημα είναι ότι η αριστερίστικη και διάχυτη βία δημιουργούν ανασφάλεια, ενώ η ακροδεξιά βία καθησυχάζει. Μα είναι δυνατόν να καθησυχάζει η ρατσιστική βία; Η ΧΑ είναι πολύ προσεκτική, ποτέ δεν έχει δηλώσει ότι οργανώνει ή έστω εγκρίνει επιθέσεις κατά μεταναστών – αντιθέτως δηλώνει ότι της φορτώνουν επιθέσεις που δεν κάνει. Απλώς καταγγέλλει σε τέτοιες περιπτώσεις ότι «τα εγκλήματα των λαθρομεταναστών είναι περισσότερα και χειρότερα από τα εγκλήματα αυτών που επιτίθενται σε λαθρομετανάστες». Μα εμείς το ξέρουμε ότι είναι νεοναζιστική ρατσιστική οργάνωση – εμείς το ξέρουμε και για τούτο δεν την ενδιαφέρουμε. Εκείνοι που την ενδιαφέρουν και προς τους οποίους απευθύνεται, το ξέρουν;
Η αναμέτρηση με τη Χρυσή Αυγή στους δρόμους φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν οι αντιφασίστες: η αταξία βοηθά αυτούς που δηλώνουν ότι είναι υπέρ της τάξης. Περισσότερο κόσμο κερδίζει η ΧΑ όταν εμποδίζονται οι εκδηλώσεις της, παρά όταν πραγματοποιούνται – εννοώ, εκδηλώσεις που δεν είναι παράνομες, όπως είναι οι παρεμβάσεις στα νοσοκομεία ή στις λαϊκές αγορές. Αν η ΧΑ θέλει να μοιράσει τρόφιμα «μόνο σε Έλληνες» ή να έχει γιατρούς «μόνο για Έλληνες» αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρεμποδίζεται με τη βία – στο κάτω-κάτω, ακόμη και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε αποφασίσει να ενισχύει η εκκλησία στη Θράκη μόνο τις χριστιανικές οικογένειες που αποκτούσαν 4ο παιδί.
Προφανώς ήταν ρατσιστική η ιδέα του αρχιεπισκόπου, ανόητο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί ο «αφελληνισμός της Θράκης» λόγω του ότι τουρκικές και πομακικές οικογένειες της περιοχής αποκτούν περισσότερα παιδιά. Πολλοί την επικρίναμε, αλλά δεν είχαν παρεμποδίσει κάποιοι την καταβολή των επιδομάτων. Το σωστό θα ήταν να ζητήσει κανείς από τα δικαστήρια να εμποδίσουν τέτοιες «φιλανθρωπικές» πρακτικές της ΧΑ, είμαι βέβαιος ότι παραβιάζουν θεμελιώδεις κανόνες δικαίου.
Η κατάσταση είναι δύσκολη, οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται και είναι ανεξέλεγκτες. Η κυβέρνηση αμφισβητείται έντονα, δεν της αναγνωρίζεται ούτε το ηθικό ούτε το πολιτικό δικαίωμα να κυβερνά και να εφαρμόζει το νόμο διότι τη συναποτελούν «οι διεφθαρμένες δυνάμεις που έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση και είναι όργανο της τρόικας», καταγγέλλει ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση, που επιπλέον έχει μέσα της ισχυρή επαναστατική μειοψηφία. Η τρικομματική κυβέρνηση κατηγορείται συνεχώς για κατάργηση της δημοκρατίας, κατάργηση του κοινοβουλευτισμού, αυταρχισμό – ακόμη και ότι πιθανόν να οργανώσει πραξικόπημα για να εμποδίσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, υπαινίχθηκε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας.
Αν η κυβέρνηση είναι τέτοια που περιγράφεται, αν η αντιπολίτευση υποστηρίζει ή ανέχεται κάθε μορφή βίας εναντίον της, τότε ποια είναι η δύναμη που εμφανίζεται ως αυτή που θα φέρει την ομόνοια, τη γαλήνη, την τάξη; Βεβαίως η ΧΑ – η οποία είναι μεν γέννημα της κρίσης, αλλά η ανομία που ανέχονται και η βία που ασκούν οι κατεξοχήν αντίπαλοί της την τρέφει και τη δυναμώνει. Επομένως, όλοι αλλά πρωτίστως όσοι πιστεύουν ότι η κρίση δεν θα περάσει εύκολα και τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες) θα πρέπει επειγόντως να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στα φαινόμενα ακροαριστερής ή διάχυτης βίας.
Για την ώρα, η ΧΑ περιορίζεται σε «φιλανθρωπικές» ενέργειες ή σε ενέργειες «αποκατάστασης του νόμου» που αφορούν μετανάστες. Μου φαίνεται περιμένει τη στιγμή να αναλάβει να υπερασπιστεί αστυνομικό τμήμα, σύγκλητο, δικαστήριο ή εργοστάσιο που θα πολιορκούνται από διαδηλωτές. Και τότε θα απειληθεί πραγματικά η δημοκρατία στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες