Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Συνέργειες αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικότητας

@Tου Nικου Eυθυμιαδη* από την εφημερίδα Καθημερινή 

Πρώτα πρέπει να δούμε τι θέλουμε να συμβεί στον τόπο μας μετά την κρίση, για να αντιδράσουμε σωστά και μέσα στην κρίση. Πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος τους τρεις κορυφαίους, νέους παράγοντες που θα επηρεάσουν το μέλλον της χώρας μας:
- Την κρίση που ζούμε ως κατάληξη της ψευδεπίγραφης ανάπτυξης, της επίπλαστης ευημερίας και της ανέμελης κατανάλωσης.
- Τον «Καλλικράτη» ως μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής πολιτείας.
- Την επιχειρηματικότητα, που έχει πλέον σημαντικές συνέργειες με τη νέα - ενισχυμένη Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και μπορεί έτσι να ξαναζωντανέψει την ελληνική περιφέρεια με κριτήρια πραγματικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει άμεσα:

1. Η Ελλάδα να επανεκτιμήσει το μέλλον της στην Ε. Ε., αλλά και στον παγκόσμιο χάρτη.
2. Αποτελεί ευτύχημα ότι η Ελλάδα συνειδητοποίησε, έστω και στο παρά πέντε, ότι είναι αδύνατον να επιβιώσει παραμένοντας σχεδόν ολόκληρη συγκεντρωμένη στην πρωτεύουσά της.
3. Πρέπει να ξαναδούμε ένα νέο πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, η οποία στην Ελλάδα υπέστη τα πάνδεινα και κατηγορήθηκε πέρα από κάθε λογική, σε βαθμό που σχεδόν υποχρεώθηκε να μείνει πίσω και να αναπτυχθεί στρεβλά.
4. Να διδαχθούμε από αντιπροσωπευτικά παραδείγματα περιφερειακών κυρίως πόλεων του εξωτερικού, όπου η τοπική κοινωνία με τους φορείς της και την επιχειρηματικότητα, με συντονιστή την τοπική τους αυτοδιοίκηση, έδωσε λαμπρά αποτελέσματα αξιοποιώντας τα δικά τους πλεονεκτήματα και τεχνογνωσία για να φέρουν έσοδα, επενδύσεις και απασχόληση στην πόλη τους.

Παραθέτω δέκα χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα:

1. Στη Βαρκελώνη, η τεχνογνωσία της δημοτικής επιχείρησης επεξεργασίας απορριμμάτων αποτελεί ήδη εξαγώγιμο προϊόν για παρόμοιες εγκαταστάσεις σε άλλες χώρες.


2. Κανείς δεν γνώριζε το Mπιλμπάο ως τουριστικό προορισμό, πριν η τοπική κοινωνία σχεδιάσει και υλοποιήσει το περίφημο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ που έχει ήδη αποσβέσει, από δικά του έσοδα, το κόστος της αρχικής επένδυσης.

3. Στις Κάννες, ο Δήμος παραχώρησε ένα δάσος - πάρκο 24.000 στρεμμάτων για να εγκατασταθεί η Ζώνη Καινοτομίας που φέρει το ελληνικό όνομα Sophia Antipolis. Σήμερα, οι 1.200 επιχειρήσεις της έχουν δημιουργήσει 26.000 θέσεις εργασίας εντός της Ζώνης, ενώ υποστηρίζουν άλλους 50.000 εργαζομένους στην ευρύτερη περιοχή.

4. Η Διεθνής Εκθεση της Κολωνίας ανήκει αποκλειστικά στον Δήμο. Το 2009 πραγματοποίησε έσοδα 230 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας 11.000 θέσεις εργασίας στην πόλη και πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

5. Τα λιμάνια του Pότερνταμ και του Aμστερνταμ γιγαντώθηκαν διεθνώς, κυρίως από τη συνεργασία τους με τις ιδιωτικές εταιρείες Μεταφορών και Logistics.

6. Στη Βιέννη και εντός των ορίων του αστικού της ιστού, λειτουργεί υπερσύγχρονο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, το οποίο εκτός από πόλο ενημέρωσης και εκπαίδευσης, αποτελεί και τουριστικό αξιοθέατο.

7. Το λιμάνι του Kέιπ Tάουν στη Νότια Αφρική αξιοποίησε τις παλιές εγκαταστάσεις του και τις μετέτρεψε σε ένα τεράστιο πολιτιστικό κέντρο που συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκέπτες και έσοδα για την πόλη.

8. Τα περίφημα Πανεπιστήμια Xάρβαρντ - Mπέρκλεϊ - Στάνφορντ είναι Mη Κυβερνητικές Οργανώσεις και καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων τους από έρευνα που χρηματοδοτείται πλήρως από την επιχειρηματική κοινότητα.

9. Το Mπουένος Aϊρες συμφώνησε με τοπικούς και διεθνείς επενδυτές την παραχώρηση μιας αναξιοποίητης, βαλτώδους περιοχής δίπλα στην πόλη και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα επιχειρηματικής και οικιακής στέγασης μαζί με σύγχρονες μαρίνες και εμπορικά κέντρα, όλα διεθνούς εμβέλειας.

10. Στην Αγγλία, τα πανεπιστήμια των πιο σημαντικών περιφερειακών πόλεων συνδέονται άμεσα με τοπικά τεχνολογικά πάρκα, όπου είναι εγκατεστημένες σύγχρονες διεθνείς εταιρείες που συνεισφέρουν εισόδημα και τεχνογνωσία στις τοπικές κοινωνίες.

Αρκετές και σημαντικές περιφερειακές πόλεις σε όλη την Ελλάδα μπορούν και πρέπει να αναλάβουν τοπικές πρωτοβουλίες που να αξιοποιούν την επιχειρηματικότητα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους. Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει, σε μοναδικό ίσως μείγμα, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που δημιουργούν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας να αποτελέσει το νέο υπόδειγμα για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Λιμάνι, Zώνη Kαινοτομίας, Πανεπιστήμια, Διεθνής Eκθεση Θεσσαλονίκης και Πολιτισμός - Τουρισμός είναι πέντε πυλώνες, με προφανείς δυνατότητες για «πρωτογενή» ανάπτυξη, καθώς σήμερα είναι ελάχιστα αξιοποιημένοι τομείς, που όμως διατηρούν τεράστια αποθέματα ανάπτυξης για «νέες δουλειές» και νέο εθνικό εισόδημα.

* Επιχειρηματίας, πρόεδρος ε. τ. ΣΒΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες