Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Διχόνοια, αισθήσεις, προσομοιώσεις, κοινή λογική

                          http://www.protagon.gr/resources/toolip/img/2011/06/21/sim_concluded_1.jpg 
DEBATE Ο Γιώργος Προκοπάκης επανέρχεται  με νέο γύρο επιχειρημάτων που αντικρούουν τις προβλέψεις Βαρουφάκη για την "εκρηκτικότητα" του χρέους μας. www.protagon.gr, 22.6.11
Διχόνοια
Στη συνέχεια της (κατά κάποιους ενδιαφέρουσας, κατ’ άλλους βαρετής) ανταλλαγής για την ορθότητα των προσομοιώσεων Βαρουφάκη, στο τελευταίο του σημείωμα αναφέρει: Άλλο όμως αυτό και άλλο η κατηγορία ότι η προσομοίωση του άλλου "λειτουργεί ως άλλοθι για την παραίτηση από... την πιεστική ανάγκη για ευρείες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας." Εδώ παραβιάζεται το Δόγμα της Διάθλασης και αρχίζει η Διχόνοια. Τα εισαγωγικά αφορούν δική μου αναφορά. Παρακάτω όμως αναφέρω: Μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την επόμενη μέρα και για τον ΓΒ. Δηλαδή, ενώ τοποθετώ τον ΓΒ στη μεριά αυτών που θέλουν τις μεταρρυθμίσεις (έχει άλλωστε αρθρογραφήσει γι’ αυτό), εμφανίζομαι ως ενσπείρων διχαστικά ζιζάνια, από πρόθεση μάλιστα. Η συνολική μου τοποθέτηση περί το “άλλοθι” προφανώς αφορά τον χρήστη κάποιας άποψης ως άλλοθι και όχι τον καταθέτοντα την άποψη.


Το εντυπωσιακό είναι ότι η δίκη διχαστικών προθέσεων γίνεται σε περιορισμένη συζήτηση, για ένα σετ δημοσιευμένων αποτελεσμάτων προσομοίωσης.

Οι αισθήσεις
Μια από τις αισθήσεις είναι η όραση. Το γνωστό “μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις” ακολούθησε ο ΓΒ, παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό διάγραμμα εκρηκτικότητας του ελληνικού χρέους. Κατά τον ισχυρισμό του, δεδομένου ότι εφάρμοσε κατά γράμμα τις προβλέψεις Μνημονίου και δανειακών συμβάσεων, η εκρηκτικότητα οφείλεται στα δάνεια. Με το ίδιο νόμισμα της εικόνας που είναι χίλιες λέξεις, λοιπόν, γιατί ο ΓΒ συνεχώς υπεκφεύγει, ας βοηθήσουμε λίγο την όραση.

Το γράφημα που ακολουθεί είναι λεπτομέρεια από το “εκρηκτικό” γράφημα του ΓΒ με εικαστική παρέμβαση δική μου για το focus.



Οι γκρί και κίτρινες κολώνες αφορούν την τρέχουσα διαχείριση του χρέους, χωρίς (γκρι) και με (κίτρινες) εκποίηση δημόσιας περιουσίας 50 δισ € κατά το γενναιόδωρο πρόγραμμα του ΓΒ.

Από την πρώτη στιγμή ισχυριζόμουν ότι εάν πράγματι είχε ακολουθηθεί το σενάριο της επαναγοράς χρέους μέσω ιδιωτικοποιήσεων, το χρέος του 2015 (ενδεικτικά, πρώτη χρονιά μετά το πέρας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων) θα έπρεπε να ήταν πολύ μικρότερο. Στο τελευταίο του σημείωμα ο ΓΒ αναφέρει:

Το πρόγραμμά μας, όπως μπορείτε να δείτε κατεβάζοντάς το και 'παίζοντας' μαζί του, λαμβάνει ως δεδομένο ότι κάθε €10 δις αποκρατικοποιήσεων 'σβήνουν' περί τα €12 δις παλαιού χρέους. Γιατί; Επειδή τα ομόλογά μας πωλούνται κοψοτιμής στην δευτερεύουσα αγορά. Το default στο πρόγραμμά μας είναι ένας συντελεστής αγοράς 70%. Δηλαδή, θεωρούμε ότι το ελληνικό δημόσιο επανα-αγοράζει €100 χρέους με €70 από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το κατέβασα (προφανώς) και έπαιξα. Πράγματι, αυτό κάνει το πρόγραμμα (τουλάχιστον η έκδοση που διατέθηκε): σωστά προβλέπει 33% του ΑΕΠ μικρότερο χρέος για το 2015 (το ενδεικτικό έτος που λέγαμε) με την εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Στη λεπτομέρεια του αρχικού γραφήματος (το οποίο χαρακτήρισα λανθασμένο), εάν είχε χρησιμοποιηθεί το εργαλείο όπως διατέθηκε, η κίτρινη κολώνα για το 2015 στο πράσινο πλαίσιο θα έπρεπε να φθάνει περίπου στο ύψος της κόκκινης γραμμής που χάραξα. Αυτό ήταν το ένα βασικό ζήτημα που είχα αναφέρει από μιας αρχής.

Η εικόνα που είναι χίλιες λέξεις δείχνει κάτι το οποίο είναι αντίθετο με τις προσομοιώσεις του ΓΒ. Μπορεί ο κ. Βαρουφάκης να εξηγήσει την αντίφαση ανάμεσα σ’ αυτά που όλοι πια ξέρουμε ότι δίνει το πρόγραμμά του και αυτά που έχει παρουσιάσει ως αποτέλεσμα;

Δεν μπορώ να αντισταθώ να καταθέσω την παρατήρηση για το πόσο κοντά είναι το χρέος που έπρεπε να δείχνει το γράφημα του ΓΒ (σενάριο τρέχουσας διαχείρισης με επιτυχείς ιδιωτικοποιήσεις) με το χρέος που προκύπτει από τις δικές του προσομοιώσεις με εφαρμογή της Πρότασης 1+2. Το οποίον σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν δύο πολιτικές με περίπου ισοδύναμο αποτέλεσμα. Όπως έλεγα:

Επιδιώκω τη σύγκλιση στην κατανόηση της πραγματικότητας ώστε να είναι δυνατή και η σύγκλιση σε πολιτικές - ή η συγγνωστή απόκλιση, οπότε ανοίγει άλλο κεφάλαιο.
Αντί να διορθώσει τα γραφήματά του ο ΓΒ, προχωρά στο προληπτικό χτύπημα της διχόνοιας. Λυπάμαι, αλλά η διχόνοια του ΓΒ δεν αντιπαρατίθεται στην ομόνοια, αλλά στην συγγνωστή απόκλιση.

Προσομοιώσεις
Όπως προείπα, κατέβασα και έπαιξα με το πρόγραμμα που ευγενώς διέθεσε σε όλους μας ο ΓΒ. Για δεκάδες (βαρετούς) λόγους είναι απολύτως βέβαιον ότι το αρχικό γράφημα δεν έχει παραχθεί από το εργαλείο όπως διατέθηκε. Θα αρκούσε η αναφορά του προηγουμένου εδαφίου, αλλά ας πάμε λίγο παρακάτω. Όποιος άλλος έπαιξε μ’ αυτό, θα διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να προκύψει  (χωρίς παραβίαση των υποθέσεων) η περίοδος “ελέγχου” του χρέους μέχρι το 2015 του αρχικού γραφήματος (που πάντα, είναι χίλιες λέξεις). Όποιος άλλος έπαιξε μ’ αυτό, θα διαπίστωσε ότι η εκρηκτικότητα του χρέους πάντα υπάρχει, αλλά είναι σχεδόν ένα ολόκληρο ΑΕΠ μικρότερη (για το 2026 – καταληκτικός χρόνος προσομοιώσεων), αν δεν παραβιασθούν οι υποθέσεις.

Στην έκδοση που διατέθηκε γίνεται το ισοζύγιο χρέους (πρβλ. δική μου παρατήρηση για το αντίθετο βασισμένη στην περιγραφή των βημάτων από τον ΓΒ). Υπάρχει όμως διπλοχρέωση δαπανών. Χρησιμοποιούνται οι συνολικές κρατικές δαπάνες (πρωτογενείς πλέον τόκοι εξυπηρέτησης), οι οποίες μετά από μια αρχική μείωση της τάξεως του 4% (λίγο συμμάζεμα στο κράτος), παραμένουν σταθερές. Με την αποπληρωμή χρεολυσίων, προστίθενται τόκοι, οι οποίοι όμως (για το χρέος μέχρι το 2012, ύψους 400 δις €) πληρώνονται εσαεί. Δηλαδή, από τη στιγμή που αρχίζει ο νέος δανεισμός (μετά το Μνημόνιο) συνυπολογίζονται τόκοι αποπληρωμής οι οποίοι όμως έχουν ήδη συνεκτιμηθεί στο μοντέλο. Εύκολα λοιπόν, ενώ το “κατά Πακακωνσταντίνου” έλλειμμα υπολογίζεται για το 2020 (παράδειγμα) σε 3.77%, φορτώνεται με (χρεωμένους ήδη) τόκους και γίνεται 15.08%. Αυταπόδεικτη εκρηκτικότητα.

Τα παραπάνω αφορούν χωρίς καμία διαφοροποίηση το σετ των δεδομένων και υποθέσεων στο υπόδειγμα που διατέθηκε από τον ΓΒ. Μιας και έχω τη λόξα των προσομοιώσεων, διόρθωσα το μοντέλο. Τα αποτελέσματα στο γράφημα που ακολουθεί.



Οι γκρί κολώνες είναι το αποτέλεσμα της προσομοίωσης ΓΒ με το σετ των δεδομένων που έχει διατεθεί. Εκρηκτικη η εξέλιξη του χρέους, χωρίς την αρχική σταθεροποίηση του αρχικού γραφήματος και μικρότερο τελικό αποτέλεσμα. Οι κόκκινες κολώνες είναι ακριβώς η ίδια προσομοίωση με μόνη διαφορά τη διόρθωση για τους τόκους του “αρχικού” χρέους των 340 δισ € για το 2010, οι οποίοι είναι ήδη ενσωματωμένοι στις κρατικές δαπάνες (πρβλ. δαπάνες-έσοδα  2010  24.05 δισ € στο πρόγραμμα ΓΒ, όσα λέει και ο Παπακωνσταντίνου έχοντας συμπεριλάβει 13.2 δισ € τόκων).

Η καμπύλη που διαγράφουν οι κόκκινες κολώνες υποδηλώνει αναμφισβήτητα μη βιώσιμο χρέος. Εκρηκτική εξέλιξη, η οποία μάλιστα να οφείλεται στα δάνεια, δεν βλέπω. Από την άλλη, ποτέ δεν ξέρεις. Είπαμε ότι ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται με την όραση. Μπορεί να υπάρχουν 50 δισ € κάπου και να μη τα βλέπεις!

Κοινή λογική
Ο δείκτης χρέους ορίζεται ως ο λόγος (Χρέος)/(ΑΕΠ). Από χρόνο σε χρόνο ο δείκτης μεταβάλλεται ως εξής:
[(Χρέος)/(ΑΕΠ)]t = [(Χρέος)/(ΑΕΠ)]t-1[(1+r)/(1+g)] + d

Όπου d το ποσοστό επί του ΑΕΠ του πρωτογενούς ελλείμματος (δαπάνες μείον έσοδα, όχι τόκοι), r το επιτόκιο δανεισμού (6% στις προσομοιώσεις ΓΒ), g ο ρυθμός ανάπτυξης (2% μετά το 2015 στις προσομοιώσεις ΓΒ). Δηλαδή, με τις υποθέσεις ΓΒ ισχύει:
[(Χρέος)/(ΑΕΠ)]t = 1.039 [(Χρέος)/(ΑΕΠ)]t-1+ d

Την επόμενη φορά που κάποιος φοιτητής του κ. Βαρουφάκη του φέρει ένα γράφημα στο οποίο ο ρυθμός αύξησης του δείκτη χρέους είναι πάνω από 4% (αυτό το 1.039) και ψιλά (είπαμε, έχει εφαρμοσθεί το σταθεροποιητικό πρόγραμμα του Μνημονίου), πρέπει να τον στείλει πίσω να τα ξανακάνει, λέγοντάς του ότι υπάρχει και η βαρύτητα.

Επί τη ευκαιρία, μήπως θα ήταν σκόπιμο να δημοσιεύσει ο κ. Βαρουφάκης διορθωμένες τις προβλέψεις του περί την εκρηκτικότητα του χρέους;

Κατακλείδα
Εκτός απροόπτου δεν προτίθεμαι να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση. Άλλωστε ο κ. Βαρουφάκης μας καλεί να βλέπουμε τη μια άκρη των γραφημάτων του μόνον και ανακαλύπτει διχόνοιες. Προφανώς, ενδιαφέρομαι πολύ περισσότερο για τις αποκλίσεις – συγγνωστές όμως, όχι καλυμμένες ή χρεωμένες σε προθέσεις.
*Ο Γιώργος Προκοπάκης είναι σύµβουλος επιχειρήσεων σε θέµατα οργάνωσης και διαχείρισης πληροφοριών, πρώην καθηγητής στο Columbia University.

Προηγούμενα άρθρα του Γιώργου Προκοπάκη:
Πίσω από τις προσομοιώσεις του χρέους
 
Πιο πίσω από τις προσομοιώσεις του χρέους 

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν και δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους συλλογισμούς σας, κ. Προκοπάκη, καθότι μη ειδικός, ούτε καν οικονομολόγος, ακόμα και με το δικό σας γράφημα προκύπτει (κόκκινες στήλες) οτι το χρέος αυξάνεται και μετά μειώνεται με αποτέλεσμα το 2026 να είμαστε λίγο πιο κάτω από το 200, περίπου 190, πάνω από το σημερινό και βέβαια αφού έχουν περάσει 14 χρόνια στα οποία "γαία πυρί μειχθήτω". Ε, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να το καταλάβει αυτό. Θα είχε ενδιαφέρον να αντιπαρατεθούν το μοντέλο του καθ. ΓΒ, το δικό σας και εκείνο του ΔΝΤ-Παπακωνσταντίνου. Μια τέτοια συζήτηση είναι απολύτως χρήσιμη καθότι απαλλάσσει τα όποια μέτρα από κάθε μεταφυσικό στοιχείο, και ή τα δικαιώνει ή τα πετάει στον κάλαθο των αχρήστων. Πέραν από την "πυρηνική" καταστροφή της χώρας, δεν παύουν να είναι θαυμάσια επιστημονικά προβλήματα. Ετσι άλλωστε δεν σκεφτόντουσαν και οι δημιουργοί της ατομικής βόμβας;

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμος
Πολύ σωστά παρατηρείς την εξέλιξη. Σημειώνω στο κείμενο, ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο, η εξέλιξή υοθ όμως δεν είναι εκρηκτική. Δηλαδή, δεν είναι "νομοτελειακή" η καταστροφή, ακόμη και με τις υποθέσεις Βαρουφάκη. Για το λόγο αυτό έχει σημασία η συζήτηση.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολιτικές οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση: (α) να βγουν περισσότερα από 4 δισ από τις κρατικές σπατάλες (και Ταμεία/ΔΕΚΟ), (β) να μειωθεί το επιτόκιο, (γ) να εκποιηθεί περιουσία, (δ) να αλλάξει ο εισπρακτικός μηχανισμός, ...

Δεν ισχυρίζομαι ότι λύνεται το πρόβλημα χρέους. Είναι όμως διαχειρίσιμο.

Επομένως, η ατζέντα είναι (α) ποιές αλλαγές και πώς θα γίνουν (και πότε) και (β) ποιό είναι το πλαίσιο σχέσεων με τους εταίρους στην Ευρωζώνη ώστε να ζήσουμε (αν επιθυμούμε βέβαια) με μεγάλο μεν, διαχειρίσιμο όμως, χρέος.

Η επιλογή "μεγάλο αλλά διαχειρίσιμο χρέος" έχει τα κακά της (ουσιαστικά δεύτερη ταχύτητα στην ΕΕ), πλην όμως είναι υπαρκτή επιλογή.

Επ' αυτών καλείται να τοποθετηθεί ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία. Όχι να περιμένει πότε θα σκάσει το κανόνι από τα "τοξικά δάνεια" χωρίς να κάνει τίποτε.

Γιώργος Προκοπάκης

Ανώνυμος είπε...

Το οτι έχουμε τύπους σαν τον Βαρουφάκη και τον Προκοπάκη είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Δεν είμαι σε θέση και διάθεση να παρακολουθήσω ποιός έχει δίκιο αλλα μ'αρέσει που η αντιπαράθεση γίνεται χωρίς πάθος και μίσος. Λάθη γίνονται, γι' αυτό υπάρχει η δημοσίευση ωστε μέσα απο την αντιπαράθεση να προσεγγίσουμε καλύτερα την πραγματικότητα.

Και τότε ίσως πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Την δεκαετία 2000-2010 δανειζόμαστε ως χώρα με επιτόκιο 5% περίπου. Το δάνειο του Μνημονίου (από ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ ) συνάφθηκε με κυμαινόμενο επιτόκιο 4.8% δηλ. σταθερό 5.5.% και μειώθηκε κατά 1% κατά την Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ε..Ε. στις 25 Μαρτίου 2011.

Ενθυμούμενος το σχετικό κεφάλαιο περί τόκων και ανατοκισμού της 5ης Γυμνασίου του Η. Ντζιώρα: Μαθηματικά Ε΄ Γυμνασίου (Θετικής Κατευθ.) Τόμος 1ος (Άλγεβρα). 1969 , ας εξετάσουμε το θέμα της επίδρασης του ύψους του επιτοκίου, επί των τόκων και του χρεολυσίου, σε σχέση με την εξέλιξη ενός δανείου (ανάλυση ευαισθησίας).Ένα απλό και κατανοητό κριτήριο αποτελεί ο χρόνος διπλασιασμού του συνολικού χρέους. Δάνειο με επιτόκιο 5, 4, 3 και 2% διπλασιάζεται (τόκοι, χρεολύσια) ανά 14.2, 17.7, 23.4 και 35.0 έτη αντιστοίχως. Εάν δηλαδή η Ελλάδα δανείζεται συνεχώς, για την κάλυψη τόσο των υφισταμένων χρεών της, όσο και των τόκων τους, όπως συμβαίνει σήμερα, στο ποσό των 340 δις € δημοσίου χρέους της Ελλάδας, μετά από την πάροδο 14.2 ετών (2025), το χρέος της διπλασιάζεται (680 δις €). Το 2011, το ΑΕΠ θα είναι 230 δις, τα ετήσια έσοδα του κρατικού μας προϋπολογισμού 59,5 δις ενώ οι δαπάνες 80,4 δις, με έλλειμμα 21 δις.

Για να παραμείνει το ποσό των 340 δις € δημοσίου χρέους της Ελλάδας σταθερό, θα έπρεπε η χώρα μας με κάποιον … μαγικό τρόπο:
-δανειζόμενη με επιτόκιο 5%, από ετήσιο έλλειμμα 21 δις (το 2011) να αποκτήσει μόνιμα πλεόνασμα 17 δις κατά μέσον όρο (σε τιμές 2025) επί 14 έτη, η
-δανειζόμενη με επιτόκιο 3%, ο προϋπολογισμός έπρεπε να ήταν πλεονασματικός κατά 10,2 δις επί 14 έτη (2025)!
Και αφου τα οικονομικα μεγεθη δεν μεταβαλλονται εκρηκτικα (οπως ο θορυβωδης ΓΒ, πρωην συμβουλος του ΓΑΠ, ισχυριζεται) βαθμιαια, εως λ.χ. το 2025, μπορει να αυξανονται οι εξαγωγες, μειωνονται οι κρατικες δαπανες, υποκαθιστανται οι εισαγωγες και αυξανονται τα εσοδα με βαθμιαια συλληψη της παραοικονομιας και της φοροδιαφυγης, οποτε αυτα τα 2 σεναρια με πιθανοτερο του μειωμενου επιτοκιου δανεισμου 3%, δειχνει την κατευθυνση των αποφασεων που πρεπει να ληφθουν.Και αν μπορουμε να αγοραζουμε παλιο χρεος λ.χ. στο 70% της αρχικης αξιας τοσο το καλλυτερο.
Ειμαι αισιοδοξος.
Ερχονται εκλογες σε 1,5 ετος.Για να δοθουν χρηματα σε ΜΜΕ, πολιτικους, κομματα κ.λ.π. προβλεπεται αναπτυξιακο πακεττο απο την Ε.Ε. για να γινουν εργα.
Αφωτιστος Φιλλελην, ερασιτεχνης οικονομολογος

Ανώνυμος είπε...

Ας θυμηθούμε, ότι παρά τις γκρίνιες των ΜΜΕ και των πολιτικών μας για μηδενικές επενδύσεις από το εξωτερικό, η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει σχετικά ότι “από το 2004 έως το 2008 οι ακαθάριστες εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων ανήρθαν στα 28,4 δισεκατομμύρια ευρώ”, ενώ σύμφωνα με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το 2010 (εποχή οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα) οι ελληνικές εισαγωγές από την Γερμανία ανήλθαν στα 5,93 δις, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στην Γερμανία ήταν υποτριπλάσιες (1,96 δις). Πολλαπλασιάζοντας 4 δις μέσο ετήσιο εμπορικό έλλειμμα της χώρας με την Γερμανία επί 20 έτη, προκύπτει συνολικό εμπορικό έλλειμμα 80 δις της χώρας μας και αντίστοιχο εμπορικό πλεόνασμα εις όφελος της Γερμανίας. Το 2009 εισήχθησαν γερμανικά αυτοκίνητα αξίας 767 εκατ., ενώ το 2010 μειώθηκαν σε 270 εκατ.!

“ Συμπεράσματα μελέτης ελληνικής τράπεζας, Απρίλιος 2011 : Η υπερκατανάλωση και η απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία 10-ετία οδήγησαν σε ευμεγέθη και επίμονα ελλείμματα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) και τη συνακόλουθη ταχεία άνοδο του ακαθάριστου εξωτερικού χρέους. …

Στην αντιμετώπιση των εξωτερικών ελλειμμάτων μπορούν να συμβάλλουν και οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ). Ωστόσο, ενώ βραχυπρόθεσμα … συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΙΤΣ μέσω της εισροής κεφαλαίου, μεσοπρόθεσμα το βαρύνουν με την επανεξαγωγή των κερδών τους (ενίοτε και με στρεβλή τιμολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών). Επομένως, το καθαρό αποτέλεσμα στο ΙΤΣ εξαρτάται από το είδος των ΑΞΕ. Θετικό αποτέλεσμα παράγουν οι ΑΞΕ οι οποίες δημιουργούν εμπόριο (trade oriented) και συμπληρώνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας Αντίθετα, οι ΑΞΕ υποκατάστασης εμπορίου μπορεί να εκτοπίζουν εγχώριες επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό

Η συνολική ευημερία ωφελείται περισσότερο αν οι ΑΞΕ ωθούν στην αναδιάρθρωση των κλάδων σε συμφωνία με ένα δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημα, ήτοι, στην στροφή προς προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και άρα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό ουδέποτε επετεύχθη. Μεταπολεμικά, το επίπεδο των ΑΞΕ στην Ελλάδα υπήρξε ιδιαίτερα χαμηλό, αφορούσαν δε σχεδόν αποκλειστικά δραστηριότητες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και έντασης εργασίας ... Τα τελευταία έτη, η πλειονότητα των ΑΞΕ πραγματοποιήθηκε σε τομείς χαμηλής τεχνολογίας, ιδίως στο λιανικό εμπόριο και γενικότερα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης της –μεγεθυνόμενης- εγχώριας αγοράς. Αυτή την τάση ευνόησαν οι ολιγοπωλιακές δομές πολλών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, η υπερτίμηση της πραγματικής ισοτιμίας δημιουργούσε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν παραχθεί αλλού, με δεδομένο κόστος. Τέλος, οι περισσότερες ΑΞΕ αφορούσαν εξαγορές εγχώριων επιχειρήσεων και όχι δημιουργία νέων (Greenfield investment). Ως αποτέλεσμα, δεν επεκτείνεται η παραγωγική βάση της οικονομίας αλλά μόνο μεταβάλλεται η εθνικότητα της ιδιοκτησίας του κεφαλαίου.”

Αφωτιστος Φιλελλην

Ανώνυμος είπε...

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 50% των κατοίκων των πόλεων μέσης ηλικίας, ήταν από την επαρχία, τέκνα αγροτών και κτηνοτρόφων, λόγω της εγκατάλειψης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την πενταετία 2005-2010 το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων ήταν αρνητικό : από -1,9 έως -2,5 δις ευρώ. Ήδη τα δυο τελευταία χρόνια (2011-2013) 100.000 νέοι αγρότες (αιώνιοι φοιτητές και απόφοιτοι χαμηλόβαθμων ΤΕΙ, όψιμοι μετα-οικολόγοι και άλλες πράσινες δυνάμεις) θα εχουν δραστηριοποιηθεί στην γενέθλια γη, σε βιολογικές και συμβατικές καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία μειώνοντας κατά 0,5 δις σχεδόν το ως άνω αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Σε άλλα 6 έτη αναμένεται –σχεδόν- να μηδενισθεί το εμπορικό έλλειμμα αγροτικών προϊόντων, με το δεδομένο ότι :
-θα διπλασιασθούν οι νέοι αγρότες και η νέα παραγωγή αγροτικών προϊόντων
-ως αρκετά παχύσαρκος λαός θα τρώμε λιγότερο και θα κάνουμε περισσότερες εξαγωγές.

Σίγουρα δεν θα αγοράζω σπαράγγια από την -διαχρονικά μολυσμένη με χημικά- περιοχή της Ruhr, όταν υπάρχουν ελληνικά τα οποία είναι και στην μισή τιμή γιατί οι τσιγκούνηδες οι Γερμανοί, αντί να εισάγουν τα δικά μας, έκαναν δικές τους καλλιέργειες, όμως πολύ χειρότερης ποιότητας .

Αφωτιστος Φιλελλην

Υ.Γ. Επι θεματων αναπτυξης, να ζητησουμε να γνωμοδοτησουν οι φωτισμενοι αναπτυξιολογοι των προβληματικων επιχειρησεων, του Αρσενη και Βαιτσου, πολλοι μελη τοτε του ΚΚΕ εσωτ.

Ανώνυμος είπε...

Εψαξα αρκετα αλλα το βρηκα.
Λοιπον ησυχαστε!

1. Μια παλια ρηση : "αν εχεις οικονομικο προβλημα μην απευθυνθεις στους οικονομολογους!!!". Ευτυχως ειμαι Μηχανικος του ΕΜΠ.
2. Αγαπητε, ολοι οι υπουργοι Οικονομικων λενε περιπου "Αν δεν καταλαβαίνετε οτι το πρωτογεννες μας έλλειμμα είναι μικρό (4-5 δις) " και τι σημαίνει αυτό δεν φταίω εγώ και αλλες τετοιες ορολογιες-παπαριες για να παραπλανησουν τους πολιτες, οδιως τους λειτουργικα αναλφαβητους.
3. Ο παρακατω πινακας καταρτιζεται με τις εξης υποθεσεις (που για λογους απλοτητας υποθετω οτι θα συμβουν με καποιο μαγικο τροπο) για 15 ετη:
α. θα εχουμε συνεχη αναπτυξη του ΑΕΠ 2%
β. θα εχουμε συνεχη πλεονασματα της ταξης των 15 εως 13 δις.
γ. θα επιστρεφουμε κεφαλαιο 5 δις το ετος.
δ. θα δανειζομαστε με 3%
ΕΤΟΣ ΧΡΕΟΣ ΤΟΚΟΙ 3% ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΦ. ΤΟΚΟΙ+ΚΕΦ. ΑΕΠ 2% ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ %ΑΕΠ
1 340 10.2 5 15.2 230.00 6.61%
2 335 10.05 5 15.05 234.60 6.42%
3 330 9.9 5 14.9 239.29 6.23%
4 325 9.75 5 14.75 244.08 6.04%
5 320 9.6 5 14.6 248.96 5.86%
6 315 9.45 5 14.45 253.94 5.69%
7 310 9.3 5 14.3 259.02 5.52%
8 305 9.15 5 14.15 264.20 5.36%
9 300 9 5 14 269.48 5.20%
10 295 8.85 5 13.85 274.87 5.04%
11 290 8.7 5 13.7 280.37 4.89%
12 285 8.55 5 13.55 285.98 4.74%
13 280 8.4 5 13.4 291.70 4.59%
14 275 8.25 5 13.25 297.53 4.45%
15 270 8.1 5 13.1 303.48 4.32%
βλεπουμε οτι το απαιτουμενο πλεονασμα ειναι:
για το 1ο ετος: 10.2 5=15.2 (6.61% του ΑΕΠ υψους 230.00)
8.1 5=13.1(4.32%του ΑΕΠ υψους 303.48)
Αρα οταν αυτα συμβουν με πολυ δουλεια, αναπτυξη, εξαγωγες, μειωση δαπανων δημοσιου, αυξηση εσοδων κ.λ.π.(και οχι με καποιο μαγικο τροπο) και διαρκως (χωρις τις γνωστες παλινδρομησεις της "παιδικης ηλικιας" της χωρας) για 15 ετη, το 2026 το χρεος θα εχει κατελθει απο 340 δις στα 270 δις σε ποσοστο 89%του ΑΕΠ υψους 303.48 δις.
Αρα αποδεικτηκε και μαθηματικα οτι ο βελτιστος συνδυασμος λυσεων για την μειωση του χρεους ειναι αναπτυξη, φορολογια , μειωση δαπανων, σταθερο και μεγαλο πλεόνασμα και δανεισμος με επιτοκιο 2-3% .Αυτα

Αφωτιστος Φιλλελην, ερασιτεχνης οικονομολογος

Υ.Γ. Να ασχοληθουμε με την ουσια δηλ. πως να κανουμε νεους πολιτικους σχηματισμους.Καλυτερα με τον Προκοπακη που ειναι Μηχανικος και οχι με τον Βαρουφακη. Να σταματησει το ξεκατινιασμα του ΓΑΠ απο τους πρωην συμβουλους του και του πατερα του (Βαρουφακης, Κοτζιας, Κασιματης,....) γιατι παραπλανει το αδαες κοινο! Θυμιζει τα επεισοδια μετα απο διαζυγιο ενος γαμου σκοπιμοτητας χωρις πλουσια αποζημιωση και διατροφη!!!

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες