Του Κώστα Κάρη, Αυγή, 1.2.11
Ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε η εξέταση των δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων ασύλου που έχουν συσσωρευθεί τόσα χρόνια. Είναι έως τώρα στα συρτάρια 46.000 αιτήσεις που θα τις εξετάσουν 17 επιτροπές... Οι αριθμοί προδιαγράφουν πολύμηνη εντατική δουλειά. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα στοιβάζονται τα ντοσιέ. Εγγύηση πάντως είναι η συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ: οι πρόσφυγες από τις χώρες του πολέμου, οι διωκόμενοι θα βρίσκουν ανοικτά αυτιά να τους ακούσουν.
Εάν το βήμα γίνει πράξη πολλές χιλιάδες συνάνθρωποι μας θα τακτοποιηθούν νομικά και θα μπορούν να ζήσουν πιο ασφαλώς στη χώρα ή να διεκδικήσουν να πάνε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ας ελπίσουμε. Και μαζί να αναζητήσουμε τα μέτρα στήριξης της διαβίωσης τους που πρέπει να πάρει το ελληνικό κράτος.
Η εξαθλίωση των συνθηκών διαβίωσης τόσων ξένων στην Ελλάδα πρέπει να αντιστραφεί για πολλούς λόγους. Δεν είναι μόνον ο προφανής ανθρωπιστικός λόγος. Οι συνθήκες σχεδόν ανύπαρκτου εισοδήματος, η εξώθηση σε παράνομες δραστηριότητες, η μεγάλη υποβάθμιση των περιοχών όπου συγκεντρώνονται πλήττει και τους Έλληνες πολίτες - και μάλιστα χαμηλών εισοδημάτων. Η εξαθλίωση των ξένων έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε τμήματα της κοινωνίας και κυρίως της Αθήνας.Η τρέχουσα αντίληψη ότι έχουμε έναν τρόπο να τους διώξουμε από τη χώρα και ότι έτσι θα σωθούμε δεν είναι ρεαλιστική. Ούτε βελτίωση θα υπάρξει με μια επιχείρηση μαντρώματος σε στρατόπεδα. Απαιτείται μια σύγχρονη προοδευτική θεώρηση. Η αναβάθμιση της ζωής τους θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ζωής γενικότερα σε εκτεταμένες περιοχές της πόλης. Η νομική τακτοποίηση είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν αρκεί. Πρέπει να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής νόμιμης οικονομικής ενεργοποίησης. Τώρα όχι αύριο. Προς τα εκεί πρέπει να στραφούν τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλιώς η εγκατάλειψη και η αδιαφορία θα τροφοδοτεί όλο και πιο πολύ την ακροδεξιά καταστροφική νοοτροπία και επιθετικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου