Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Tα λογοτεχνικά περιοδικά την εποχή της κρίσης


Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση 'Τα λογοτεχνικά περιοδικά την εποχή της κρίσης', που οργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι έξη εκδότες-διευθυντές των περιοδικών, Γιώργος Γιαννόπουλος  (Ένεκεν)  Γιώργος Χ. Θεοχάρης (Εμβόλιμον) Βασίλης Καραγιάννης  (Παρέμβαση) Γιώργος Κορδομενίδης  (Εντευκτήριο) Κώστας Κρεμμύδας  (Μανδραγόρας) Νέστορας Πουλάκος  (Βακχικόν), μετά την παρουσίαση των περιοδικών τους απάντησαν στο πλήθος των ερωτήσεων που υποβλήθηκαν και κράτησαν το ενδιαφέρον των συμμετασχόντων μέχρις αργά. Την συζήτηση χαιρέτησε και  συντόνισε ο Γιώργος Μήλιας.
Αγαπητοί φίλοι και  φίλες, αγαπητοί προσκεκλημένοι
Εκ μέρους του Τμήματος Πολιτισμού    της Δημοκρατικής Αριστεράς Θεσσαλονίκης σας  ευχαριστούμε  που ανταποκριθήκατε στην  πρόσκλησή μας  και ελπίζουμε ότι  όλα  θα συντελέσουν ώστε η βραδιά να είναι όμορφη και δημιουργική για όλους.  

Θα ήθελα δε να καλωσορίσω ιδιαίτερα  τους έξη εκδότες των λογοτεχνικών περιοδικών που μας τιμούν με την παρουσία τους  και θα μας δώσουν τη δυνατότητα   να επικοινωνήσουμε άμεσα με το έργο τους.
 Η ενταξη της συζήτησης στο περιβάλλον της κρίσης νομίζω ότι είναι αυτονόητη και μας αφορά όλους .Ζούμε σε μια περίοδο όπου οι σεισμικές δονήσεις γύρω μας καταλύουν εκ βάθρων κοινωνικές κατακτήσεις και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Η ανεργία καλπάζει , η φτώχια ευτελίζει  την ανθρώπινη ζωή σε χιλιάδες συμπολίτες γύρω μας,και την μετατρέπει σε κρίση  πολιτισμού.
Η επιλογή  των περιοδικών είναι δειγματοληπτική,δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλα πολλά καλά και αξιόλογα περιοδικά. 
Πιστεύουμε ότι αυτός ο αριθμός ,αφ ενός βοηθάει τη διεξαγωγή μιας συζήτησης,αφ ετέρου είναι ικανός για να εκπροσωπήσει κατά κάποιο τρόπο μια κοινότητα προβλημάτων.
Εμείς ως τμήμα  πολιτισμού έχουμε διαμορφώσει ήδη ένα-ερωτηματολόγιο που θα κατατεθεί αμέσως μετα, χωρις  να αποτελέσει εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων στη συζήτηση.
Πρώτα όμως θα θέλαμε ο κάθε εκδότης να μας περιγράψει εν συντομία τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά   του περιοδικού που εκπροσωπεί. 
Οι ερωτήσεις που θα θέσουμε αποτελούνται από δύο ενότητες:
Η πρώτη ενότητα αναφέρεται  σε μια τρέχουσα πραγματικότητα.
1)Λογοτεχνικά περιοδικά στο τοπίο της Οικονομικής κρίσης.Τι ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν,ποιο στίγμα θα μπορούσαν να δώσουν,πόσο επηρεάζει η οικονομική κρίση την βιωσιμότητα τους;
2)Εχετε μια σαφή εικόνα του αναγνωστικού σας κοινου;Πόσοι είναι συνδρομητες από αυτούς;
3)Παρόλο που το 70% του αναγνωστικού κοινού σύμφωνα με τις στατιστικές είναι γυναίκες  δεν υπάρχει γυναίκα εκδότρια περιοδικού,ή αν υπάρχει αποτελεί εξαίρεση.Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό.
4) Πώς γίνεται η επιλογή των προς δημοσιεύση   κειμένων και ποιημάτων  γνωστών και αγνώστων λογοτεχνών.Επιλέγονται από επιτροπή ή από τον διευθυντή του περιοδικού
5)Θεωρείται δημοσίευση η ανάρτηση στο μπλόγκ ή στο φεισμπούκ;
Η δευτερη ενότητα εχει να κάνει με  θέματα αισθητικής κ.α
1)Ποιοί  παράγοντες  καθόρισαν την αισθητική και το ύφος των περιοδικών,άλλαξε αυτό στην πορεία  και πώς;
2)Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περιοδικά που να συγκεντρώνουν γύρω τους κάποια άτομα και να δημιουργούν ένα ρεύμα είτε πολιτιστικό ή κοινωνικό  ή σύγχρονο ρεύμα στήν τέχνη;
3)Υπάρχούν περιοδικά που δεν δέχονται το μονοτονικό; Πώς το κρίνετε αυτό;
4)Εχει επηρεάσει τη φυσιογνωμία του περιοδικού σας η ισοπεδωτική και ακριτη ανάρτηση λογοτεχνικών κειμένων διηγημάτων και ποιημάτων στο διαδίκτυο στα διάφορα μπλογκς στο φέισμπουκ και σε παρόμοιους χώρους με κίνδυνο να χάσει το αναγνωστικό κοινό  τον προσανατολισμό του και πώς;
5)Αντιπαράθεση ηλεκτρονικών εντύπων περιοδικών.Θεωρούμε αυτονόητη την μετάβαση από τον έντυπο στον ηλεκτρονικό τύπο;Ποια είναι τα πλεονεκτήματα  η τα μειονεκτήματα του ενός και του άλλου;
6)Υπάρχουν περιπτώσεις πριμοδότησης κάποιων  συγκεκριμένων ποιητών ή πεζογράφων που είναι κατά καιρούς στο προσκήνιο της επικαιρότητας από συγκεκριμένα περιοδικά και αν πώς το κρίνετε αυτό;




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στην Δημοκρατικη αριστερά για αυτήν την κίνηση. Δεν θα ψηφίσω δημοκρατική αριστερά, αλλα ΣΥΝ, όμως αυτές οι κινήσεις από όπου και αν προέρχονται είναι θετικές για τον πολιτισμό μας.

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες