Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

«Ο φασίζων εθνικισμός και η μεταρρύθμιση»: ανοιχτός διάλογος


Του Αρίστου Δοξιάδη, www.protagon.gr, 21.1.12
Γιατί οργανώνουμε την εκδήλωση που θα γίνει αύριο Κυριακή στην Παλαιά Βουλή; Γιατί θα ανέβουν στο ίδιο βήμα ο Νίκος Αλιβιζάτος, η Άννα Διαμαντοπούλου,  ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Λουκάς Τσούκαλης, ο Κωστής Χατζηδάκης; Πότε-πότε η ιστορία παίζει παράξενα παγνίδια με τις διαχωριστικές ταμπέλες που η ίδια έχει καθαγιάσει, ιδίως αυτές που στήθηκαν πάνω στο φάσμα δεξιά-αριστερά. Τα δύο τελευταία χρόνια, αυτές έχουν γελοιοποιηθεί όσο ποτέ άλλοτε στη μεταπολεμική περίοδο. Βλέπουμε να συγκλίνουν σε κοινούς στόχους, κοινές πρακτικές και παρόμοια επιχειρήματα ακροδεξιοί, πολαννεοδημοκράτες, βαθυπασόκοι, συριζαίοι και παμίτες. Πότε ευτράπελα, και πιο συχνά επικίνδυνα, κατασκευάζουν τους ίδιους μπαμπούλες, κρύβουν τις ίδιες ευθύνες, υπερασπίζονται τα ίδια προνόμια, και δημιουργούν τα ίδια θύματα, αυτούς δηλαδή που δεν είχαν και δεν έχουν πρόσβαση στον κορπορατισμό και στο πελατηλίκι.  Για αυτό το μέτωπο, η κρίση οφείλεται αποκλειστικά στο παγκόσμιο χρηματιστικό κεφάλαιο ή/και σε εκατό μεγάλα λαμόγια ή/και στην συντηρητική ιδεολογία της Μέρκελ. Αν εκδιώξουμε το πρώτο, βάλουμε φυλακή τα δεύτερα και πούμε ένα βροντερό όχι στην τρίτη, καθαρίσαμε.
Θα έχουμε δουλειές, συντάξεις, μισθούς όπως πριν πέντε χρόνια, και θα χτίσουμε μια Ελλάδα φάρο της ανθρωπότητας. Μέσα σε αυτό το μέτωπο εκκολάπτεται ένας φασίζων εθνικισμός, με απειλές και βία απέναντι σε όσους διαφωνούν, και με τάσεις απομόνωσης από την Ευρώπη «του κεφαλαίου» -- η οποία όμως είναι και η Ευρώπη της δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους και της υψηλής παραγωγικότητας.
Βλέπουμε επίσης να συγκλίνουν σε κοινή αμηχανία, αδράνεια και κατάθλιψη η πλειονότητα του πολιτικού προσωπικού και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, που καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνο είναι το φαιοκόκκινο μέτωπο για τη στοιχειώδη λειτουργία της οικονομίας και των θεσμών, για να μην καταρρακωθούν έστω τα εισοδήματα που υπάρχουν σήμερα και η σχετική δημοκρατική ομαλότητα, και πάμε σε πολύ πιο βαθειά φτώχεια και αυταρχισμό. Αλλά που δεν καταλαβαίνουν, ή δεν βρίσκουν το θάρρος να πουν, οτι μόνο με μεταρρυθμίσεις που θα θίξουν πολλά προνόμια, και πολλές απαρχαιωμένες πρακτικές μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Και οτι για τις μεταρρυθμίσεις αυτές έχουμε ισχυρούς συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που μόνο με τη δική τους συνεργασία θα έχουμε το χρόνο και τους πόρους να τις κάνουμε.
Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που προσπαθούν να χαράξουν  ένα δρομο για να βγούμε από την κρίση, χωρίς αυταπάτες για την έκταση των αλλαγών που χρειάζονται, με σταθερή προσήλωση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, και με την αίσθηση  ότι διανύουμε μια πολύ επικίνδυνη φάση. Βρίσκονται σε όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα, σε μεγάλα και μικρά  κόμματα και έξω από αυτά. Μερικοί, ως μέλη του πολιτικού προσωπικού, έχουν ευθύνες για το καθεστώς που καταρρέει, οι πιο πολλοί όχι. Αυτοί δεν συναντιόνται μουτζώνοντας, σπάζοντας, δέρνοντας, φωνάζοντας. Δεν αυτοϊκανοποιούνται νομίζοντας οτι κάνουν αντίσταση σε κατακτητές και χούντες. Προσπαθούν να βρουν λύσεις, με αφετηρία το σήμερα: να τις σχεδιάσουν, να τις εξηγήσουν, να τις υλοποιήσουν.
Μερικούς εκπροσώπους αυτών των δυνάμεων καλέσαμε να συζητήσουν δημόσια αύριο. Το πολιτικό τοπίο είναι πολύ ρευστό, και κανένας δεν ξέρει αν το μέτωπο της σοβαρότητας και των μεταρρυθμίσεων θα εξυπηρετηθεί καλύτερα μέσα από τα υπάρχοντα κόμματα, ή από κάτι τελείως νέο, ή από αποχώρηση μερικών στελεχών από τα μαντριά, ή από ένα συνδυασμό όλων αυτών. Θα εξυπηρετηθεί όμως σίγουρα από έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο, γύρω από τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και γύρω από την πολιτική στρατηγική που θα μπορέσει να τις στηρίξει.

*Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι οικονομολόγος. 

*Για την Ελλάδα, τώρα!
στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής,
οδός Σταδίου 13

την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012 & ώρα 12.00-14.00
Τους αμέσως προσεχείς μήνες, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει ό,τι κέρδισε με  κόπο και θυσίες όλων των μεταπολεμικών γενιών. Σε τέτοιες στιγμές δεν είναι ώρα για απολογισμούς ούτε για απόδοση ευθυνών. Φρονούμε, αντίθετα, ότι πρέπει να βλέπουμε μπροστά. Αν και προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, οι προσκεκλημένοι ομιλητές της παρούσας εκδήλωσης  έχουν δώσει δείγματα  ευθύνης και ανεξαρτησίας. Γι’ αυτό, οι υπογράφοντες τους ζητήσαμε, παραμερίζοντας για λίγο όσα τους χωρίζουν,  να αναδείξουν κυρίως  αυτά  που τους ενώνουν και έχει ανάγκη ο τόπος. Για την Ελλάδα, τώρα! 

Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Ν.Κ. Αλιβιζάτος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομιλητές θα είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής  Πανεπιστημίου Αθηνών, και Κωστής Χατζηδάκης, βουλευτής Β’Αθηνών.

Επιτροπή πρωτοβουλίας
Νίκος Αλιβιζάτος, νομικός, Νάσος Βαγενάς,  φιλόλογος/ποιητής, Αρίστος Δοξιάδης, οικονομολόγος, Τάκης Θεοδωρόπουλος, λογοτέχνης, Νίκος Καλογεράς, αρχιτέκτων, Ορέστης Καλογήρου, φυσικός, Βάσω Κιντή, φιλόσοφος,  Αντώνης Μανιτάκης, νομικός, Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας,  Δημήτρης Μαρωνίτης, φιλόλογος,  Μάνος Ματσαγγάνης, οικονομολόγος,  Νίκος Μουζέλης, κοινωνιολόγος,  Ανδρέας Παππάς, επιμελητής εκδόσεων/μεταφραστής, Κων. Παπαγεωργίου, νομικός,  Παύλος Σούρλας, νομικός,  Σταύρος Τσακυράκης, νομικός,  Λουκάς Τσούκαλης, οικονομολόγος, Κίμων Χατζημπίρος, οικολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες