Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Την άλλη φορά στον δρόμο


Του Αντώνη Παπαγιαννίδη, www.protagon.gr, 22.1.12
Κόσμο, πάντως, μάζεψε. Και μάλιστα ηλικιακά, ενταξιακά, πολιτικά (κατά τεκμήριον) ετερόκλητο. Ο λόγος για την πολυδιαφημισμένη/πολυπροβεβλημένη συνάντηση «Για την Ελλάδα τώρα», που οργανώθηκε μεσημέρι Κυριακής στην Αίθουσα της Παλιάς Βουλής , από ομάδα επωνύμων συμπολιτών μας. Όμως, όποιος έφθανε χωρίς να είναι υπουργός ή διοικητής ή άλλως «επώνυμος» (και χωρίς να δηλώνει «δημοσιογράφος»: ω, της φρίκης!) βρισκόταν μπροστά σε απαγόρευση εισόδου από διπλή και τρίδιπλη αλυσίδα βλοσυρών ματσουκοφόρων και ασπιδοκραδαινόντων ΜΑΤατζήδων. Και του/της απαγορευόταν να προσέλθει, να ακούσει το ανανεωτικό/ανατρεπτικό/μεταρρυθμιστικό κήρυγμα: από τα μεγάφωνα και στο αγιάζι! (Οι μεσόκοποι επιδιώχθηκε ίσως να θυμηθούν το κλίμα έξω από το κτίριο των συναντήσεων της ΕΚΙΝ, στην Οδό Γιάννη Σταθά, τα δίσεκτα εκείνα χρόνια της Επταετίας, όταν μέσα μιλούσε π.χ. η Joan Robinson). Ας είναι.


Υπήρξαν όντως, μέσα, κάποιες στιγμές θετικά φορτισμένες. Όπως όταν η Άννα Διαμαντοπούλου πρότεινε να συγκροτηθεί «μέτωπο για την διάσωση της χώρας» - και όσοι μετάσχουν σ’ αυτό απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, να μην κατέβουν στις εκλογές. Το πήγε παρακάτω ο Στέφανος Μάνος, καλώντας Διαμαντοπούλου και Κωστή Χατζηδάκη να φύγουν από τα κόμματά τους (προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου). Και ο – συντονίζων τις εργασίες – Νίκος Αλιβιζάτος συνέκρινε την έξοδο από το ευρώ με την Μικρασιατική Καταστροφή, που οδήγησε στον δυσάρεστο συνωστισμό στις προβλήτες της Σμύρνης. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις εισηγήσεις των ομιλητών)

Όλα ωραία! Την άλλη φορά, όμως, ας βγουν οι επαγγελλόμενοι την πολιτική ανατροπή στον δρόμο, έξω, στο αγιάζι, με τον κόσμο που ήρθε να τους ακούσει. Και τα ΜΑΤ, αν χρειάζονται στην εποχή των γιαουρτιών και των αυγών, ας κάτσουν οκλαδόν να ακούνε. Όχι όρθια να απειλούν. Η πολιτική δράση αποτελεί το δημόσιο αντίστοιχο των (κατά την λαϊκή ρήση) μεταξωτών βρακιών. Η χρήση των οποίων έχει κάποια προαπαιτούμενα, πάλι κατά την λαϊκή ρήση.

Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης είναι δημοσιογράφος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Μάνος.. και η Αννα και ο Χατζηδάκης... και οι 18 διανοούμενοι.. και τα ΜΑΤ απ έξω..ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ. θα παραμείνω πιστός στις ιδέες μου για την ανανεωτική αριστερά, για τον δημοκρατικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό, για την κουλτούρα συγκλίσεων, αλλά σε αυτό το παραμυθάκι που παίζεται με τους ''διαννουμενους'' που απεγνωσμένα προσπαθούν να μεταλλάξουν τον παλιό φθαρμένο πολιτικό σύστημα σε ένα σύστημα που θα επικρατούν και πάλι οι μεγαλοκαρχαρίες δεν πρόκειται να συμπράξω.

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες