Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Δικαιοσύνη και ολιγάρχες

 Του Τάσου Τέλογλου, www.protagon.gr
Εκατόν ενενήντα εκατομμύρια ευρώ ζητάει η εισαγγελία από τον κ Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να «επαναπατρίσει» γυρίζοντάς τα στην Proton προκειμένου να πάψει η εναντίον του δίωξη για το ποσό αυτό που δεν διασφαλιζόταν από αντιστοίχου ύψους εγγυήσεις εταιρειών που θεωρεί η ΤτΕ ότι ήλεγχε. Ο τρόπος με τον οποίο «παίζουν» οι δύο πλευρές εισάγει ένα εντελώς νέο στοιχείο στα όσα μας είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα οι εισαγγελίες της χώρας, καθώς πρόκειται για μια ιδιότυπη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην διωκτική αρχή και τους διαχειριστές της proton bank: Το στοιχείο της διαπραγμάτευσης.
Έχοντας πετύχει τον «επαναπατρισμό» των 51 εκατομμυρίων ευρώ η εισαγγελία Αθηνών πιστώνεται με ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που έφεραν στα ταμεία του κράτους οι συλλήψεις δεκάδων φοροφυγάδων σε μία εντυπωσιακή σειρά αυτοφώρων που ωστόσο ελάχιστα απέφερε για το ταμείο.


Με εξαίρεση την περίπτωση του κ Παύλου Ψωμιάδη της ΑΣΠΙΔΑΣ οι εισαγγελείς της χώρας άγγιξαν από την αρχή της οικονομικής κρίσης τους ολιγάρχες αυτή της χώρας με μεταξωτά γάντια.
Υπόθεση πρώτη: Το συμβούλιο πλημμελειοδικών έκανε ένα χρόνο να ανταποκριθεί σε αίτημα δικαστικής συνδρομής των αμερικανικών αρχών για αδίκημα που αφορούσε σε επιχειρηματική δραστηριότητα σε γειτονική χώρα από Έλληνα συνεργάτη θυγατρικής γερμανικής εταιρείας.
Υπόθεση δεύτερη: Εκδότης που είχε πιαστεί με ένα ποσό πολλών εκατομμυρίων χωρίς να μπορεί να το δικαιολογήσει παραπέμφθηκε από το ΣΔΟΕ στην εισαγγελία, τους οικονομικούς εισαγγελείς για την ακρίβεια, οι οποίοι διέταξαν περαιτέρω (πλέον της τριετούς ) έρευνα.

Υπόθεση τρίτη: Εκδότες, μεγαλοεργολάβοι, επιχειρηματίες της ενέργειας εξακολουθούν να διαθέτουν σκάφη τα οποία δηλώνουν επαγγελματικά και για τα οποία δεν πληρώνουν φόρους χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. Το ΣΔΟΕ δίνει διαρκώς νέες προθεσμίες αλλά προφανώς οι επώνυμοι φοροφυγάδες περιμένουν να αλλάξει η κυβέρνηση ή να φύγει η τρόικα και να έρθει η δραχμή για να γλυτώσουν από την εφαρμογή του νόμου. Που έτσι και αλλιώς ισχύει για τους φτωχότερους και τους πιο αδύνατους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες