Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Μέτωπο μετριοπάθειας και διαλόγου για τη σωτηρία της χώρας

Του Παναγή Γαλιατσάτου,Καθημερινή, 13.1.12
«Για την Ελλάδα,τώρα!» Κάτω από αυτόν τον τίτλο μια Επιτροπή Πρωτοβουλίας επιστημόνων και πνευματικών ανθρώπων φιλοδοξεί να ανοίξει έναν διάλογο ουσίας ανάμεσα στις μεταρρυθμιστικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου για το πώς είναι δυνατόν να αποτραπεί η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την Ελλάδα και το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από την κρίση, την οποία διέρχεται η χώρα. Ετσι, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, θα γίνει ανοιχτή δημόσια εκδήλωση στην Παλιά Βουλή, την οποία θα προλογίσει και θα συντονίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Αλιβιζάτος. Ως ομιλητές έχουν προσκληθεί η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λουκάς Τσούκαλης και ο βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Η Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει του ενδεχομένου, να αποτύχει η προσπάθεια που γίνεται και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία και να βρεθεί έξω από το ευρώ: «Τους αμέσως προσεχείς μήνες, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει ό,τι κέρδισε με κόπο και θυσίες όλων των μεταπολεμικών γενιών. Σε τέτοιες στιγμές δεν είναι ώρα για απολογισμούς ούτε για απόδοση ευθυνών. Φρονούμε, αντίθετα, ότι πρέπει να βλέπουμε μπροστά»,
αναφέρουν στην πρόσκλησή τους τα μέλη της. Η ιδέα τους είναι μέσα από αυτήν την εκδήλωση να δρομολογηθεί κάτι καινούργιο, στη λογική του δημόσιου διαλόγου των δυνάμεων της μετριοπάθειας από όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και σε αντιδιαστολή με τις λαϊκίστικες εξάρσεις και τις αλληλοκατηγορίες για το παρελθόν που χαρακτηρίζουν τη δημόσια συζήτηση στη χώρα μας τώρα. Τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας εκκινούν από την παραδοχή, ότι το 60% όσων μεταρρυθμίσεων προβλέπουν τα μνημόνια είναι τα αυτονόητα και θα έπρεπε να τα είχε κάνει η Ελλάδα από μόνη της. Στόχος τους είναι να αναδείξουν αυτή την πτυχή σε ορθολογική βάση, ώστε να διευκολύνουν τη δημιουργία μια ακριβούς εικόνας για το τι θα έπρεπε να αλλάξει. Το ενδιαφέρον που θα προκαλέσει η ανοιχτή εκδήλωση και η συμμετοχή του κόσμου αποτελούν ένα από τα στοιχήματα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας.
Η επιλογή των πολιτικών προσώπων που εκλήθησαν ως ομιλητές (οι κ. Αλιβιζάτος και Τσούκαλης συμμετέχουν στην πρωτοβουλία) έγινε από τα μέλη της Επιτροπής, με γνώμονα τα δείγματα γραφής και υπευθυνότητας, αλλά και τη διάθεση που έχουν επιδείξει να αναλάβουν ρίσκο που έχουν επιδείξει: «Αν και προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, οι προσκεκλημένοι ομιλητές της παρούσας εκδήλωσης έχουν δώσει δείγματα ευθύνης και ανεξαρτησίας. Γι' αυτό, οι υπογράφοντες τους ζητήσαμε, παραμερίζοντας για λίγο όσα τους χωρίζουν, να αναδείξουν κυρίως αυτά που τους ενώνουν και έχει ανάγκη ο τόπος», αναφέρεται στην πρόσκληση. Τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας απευθύνθηκαν στους ομιλητές στο μέσον της εβδομάδος, μια λογική εξέλιξη αν σκεφτεί κανείς ότι η ίδια η Επιτροπή συγκροτήθηκε μάλλον αυθόρμητα μέσα από συζητήσεις των μελών της την περασμένη Κυριακή. Οι περισσότεροι από όσους υπογράφουν την πρόσκληση πάντως ήταν ήδη ώριμοι για κάτι τέτοιο, τον περασμένο Ιούνιο είχαν συνυπογράψει μια δραματική έκκληση με τον τίτλο «Τολμήστε!», στην οποία καλούσαν τον πολιτικό κόσμο της χώρας «να παραμερίσει τις ιδιοτέλειες και τους υπολογισμούς και με ομοψυχία να κάνει το καθήκον του για τη σωτηρία της χώρας και την αποτροπή της διαφαινόμενης απειλής για την ισότιμη ένταξή της στην Ε.Ε». Και τότε, η χώρα βρισκόταν σε μια εξαιρετικά επώδυνη φάση, καθώς γινόταν για πρώτη φορά λόγος για έξοδο της χώρας από το ευρώ, ενώ οι προσπάθειες για την επίτευξη συναίνεσης ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα είχαν αποτύχει. Στην παρέμβασή τους εκείνη οι συνυπογράφοντες επισήμαιναν ότι «η ισότιμη ένταξή μας στην Ευρώπη και οι σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις απειλούνται σοβαρά» και στρέφονταν κατά του «λαϊκισμού και της ανευθυνότητας», που κυριαρχούν στον δημόσιο λόγο.
Την Επιτροπή Πρωτοβουλίας αποτελούν οι: Νίκος Αλιβιζάτος, νομικός, Νάσος Βαγενάς, φιλόλογος/ποιητής, Αρίστος Δοξιάδης, οικονομολόγος, Τάκης Θεοδωρόπουλος, λογοτέχνης, Νίκος Καλογεράς, αρχιτέκτων, Ορέστης Καλογήρου, φυσικός, Βάσω Κιντή, φιλόσοφος, Αντώνης Μανιτάκης, νομικός, Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας, Δημήτρης Μαρωνίτης, φιλόλογος, Μάνος Ματσαγγάνης, οικονομολόγος, Νίκος Μουζέλης, κοινωνιολόγος, Ανδρέας Παππάς, επιμελητής εκδόσεων/μεταφραστής, Κων. Παπαγεωργίου, νομικός, Παύλος Σούρλας, νομικός, Σταύρος Τσακυράκης, νομικός, Λουκάς Τσούκαλης, οικονομολόγος, Κίμων Χατζημπίρος, οικολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες