Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Αν δεν υπήρχε φοροδιαφυγή, η Ελλάδα δεν θα είχε προσφύγει στην τρόικα...


Το πιο διαδεδομένο «σπορ» στην Ελλάδα δεν είναι το ποδόσφαιρο, αλλά η... φοροδιαφυγή. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που κομπάζουν για τις επιδόσεις τους στην απόκρυψη εισοδημάτων, ενώ ταυτόχρονα πολλές φορές πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Εισοδήματα τουλάχιστον 28 δισ. ευρώ ετησίως δεν δηλώνονται στην εφορία από ελεύθερους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να στερείται ετησίως έσοδα 11,2 δισ. ευρώ. Πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή ανακηρύσσονται τα ιατρικά επαγγέλματα, με το πραγματικό εισόδημα να είναι 2,45 φορές υψηλότερο του δηλωθέντος, οι μηχανικοί με το πραγματικό εισόδημα να είναι μεγαλύτερο κατά 2,4 φορές και όσοι ασχολούνται με την... εκπαίδευση! Τα «πειστήρια» για την απόκρυψη εισοδημάτων είναι πολλά. Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν ένας ελεύθερος επαγγελματίας να καταβάλλει κάθε χρόνο το 82% του εισοδήματός του για την εξυπηρέτηση των δανείων του και με το υπόλοιπο να καλύπτει όλες τις άλλες ανάγκες του; Σύμφωνα με την έρευνα, την περίοδο 2006 - 2009, το 75,38% των απασχολουμένων σε ιατρικά επαγγέλματα, το 67,59% των μηχανικών και μηχανολόγων, το 73,37% των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, το 78,92% των... λογιστών-φοροτεχνών και το 78,79% των δικηγόρων απέκρυψαν φορολογητέα εισοδήματα.

Τρομάζουν αυτά τα στοιχεία της έρευνας, που παρουσιάστηκε χθες στο Οικονομικό Επιμελητήριο, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα 11,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 31% του δημοσιονομικού ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009, στο 48% του ελλείμματος του 2008 και είναι σχεδόν όσα πρέπει να περικοπούν φέτος για να «κλείσει» η συμφωνία με την τρόικα, για να μειωθεί το έλλειμμα και να εκταμιευθεί η δόση του δανείου, που θα κρατήσει «ζωντανή» την ελληνική οικονομία.
Να γιατί, λοιπόν, οι επικεφαλής της τρόικας, οι ηγέτες της Ε.Ε., οι ισχυροί της Ευρώπης, όπως η Αγκ. Μέρκελ, συνεχώς δηλώνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Αν δεν υπήρχε φοροδιαφυγή, η Ελλάδα δεν θα είχε προσφύγει στην τρόικα...
Πηγή: Ημερησία

4 σχόλια:

Tasos είπε...

Αναπάντητο βέβαια θα μείνει το σχήμα, περισσότερα έσοδα για το κράτος, άρα περισσότερη σπατάλη, μίζες, επέκταση του πελατειακού κράτους, περισσότεροι διορισμοί κλπ, κλπ!

manousos είπε...

ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΟΙ ΦΌΡΟΙ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΌΠΟ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΛΛΑ ΜΠΑΝΑΝΙΣΤΑΝ.

Ανώνυμος είπε...

Γραφουν οι ακαδημαικοι, ελληνες εξωτερικου στην μελετη τους οτι “Υπό τις παραπάνω παραδοχές, σύμφωνα με τη μελέτη, το μέσο εισόδημα που έκρυψαν το 2009 οι γιατροί από την εφορία ανήλθε σε 29.343 ευρώ περίπου, ενώ ακολουθούν οι μηχανικοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν κατά περίπου 28.625 ευρώ φτωχότεροι σε σύγκριση με τα πραγματικά τους εισοδήματα.”

Ως ελευθερος επαγγελματιας μελετητης μηχανικος Ε.Μ.Π.,με 32 ετη εμπειριας, με εδρα την Αθηνα σας γνωστοποιω οτι η κυρια αιτια της αποκλισης δηλουμενων και πραγματικων εισοδηματων των μηχανικων ηταν η ιδια η φορολογικη νομοθεσια. Δηλαδη τα καθαρα κερδη εως το 2010 για μελετες προσδιοριζονται με εφαρμογη συντελεστη καθαρου κερδους που κυμαινεται απο 17% εως 60%.

Στον συντελεστη αυτο αν τα εξοδα των βιβλιων αφισταντο απο τα τεκμαρτα εξοδα πανω απο 20%, οι συντελεστες προσαυξανονταν κατα 20%.
Παραδειγμα εσοδα 50.000 συντελεστης 38% (Αρχιτεκτονικες μελετες) με προσαυξηση 20% 45.6% και καθαρα κερδη = 45.6%x50.000 = 22.800.

Αν τα εσοδα ηταν 70.000 και 100.000 τοτε καθαρα κερδη προσδιοριζονται σε 31.920 και 45.600. Στην τελευταια περιπτωση η ευνοια ειναι προφανης γιατι ενα γραφειο εχει παγια εξοδα 12.000 έως 18.000 το ετος πλεον αμοιβες συνεργατων. Σε μηχανικους, κατασκευαστες κτιριων και εργοληπτες, που ο κυκλος εργασιων ειναι εκατονταδες χιλαδες εως 1.000.000 ο συντελεστης ηταν ιδιατερα χαμηλος δηλ. 10 και 12% για δημοσια και ιδιωτικα εργα αντιστοιχα.

Η ευνοϊκη φορολογικη μεταχειριση των μηχανικων και αλλων επαγγελματων επετρεπε τον χρηματισμο δημοσιων λειτουργων για αναληψη μελετων,εργων και προμηθειων δημοσιου χωρις την φορολογικη επιβαρυνση του χρηματιζοντος.

Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε μελέτες και εργολαβίες αυθαιρέτων κτηρίων και μη δηλούμενων στην ΔΟΥ η την πολεοδομία κατασκευών, καθώς και αμοιβές επίβλεψης κτηρίων πέραν της ελάχιστης αμοιβής που κατατίθεται στην τράπεζα για έκδοση οικοδομικής άδειας, για την οποία εκδιδεται θεωρημενη απόδειξη.

Για τα εισοδηματα του 2011 η φορολογικη νομοθεσια επιβαλλει τον προσδιορισμο των καθαρών κερδων λογιστικα απο τα βιβλια ως εσοδα -εξοδα.

Αυτη η αλλαγη έγινε λογω της κρισης χρεους της χωρας μας, ενω μπορουσε να γινει πολλα χρονιά πριν, ωστε να περιορισθει σημαντικα η δια νομου φοροαποφυγή.

Αφωτιστος Φιλελλην

Ανώνυμος είπε...

Το φορολογικο συστημα μεχρι τις λιγες και προφανεις αλλαγες Παπακωνσταντινου (μειωση φοροαπαλλαγών, λογιστικος προδιορισμος κερδων, …) εχει καθυστερησει απο το την Εποχη του Σημιτη, οταν υπουργος ηταν ο (οικονομολογος και μηχανικος) Ν.Χριστοδουλακης.
Τοτε επρεπε να γινει η φορολογικη και ασφαλιστικη μεταρρυθμιση.

Με 4ετη υφεση 2009-2012, ειναι ανοητο να κανεις στατιστικη.Προσωπικα στον κλαδο των μελετητων και εργοληπτων ελευθερων επαγγελματιων συνεβησαν 3 πραγματα ταυτοχρονα:
1. Αυξηθηκε εκθετικα το πληθος μηχανικων σε 6 πολυτεχνικες σχολες. 1978-2012 απο Α.Μ. ΤΕΕ 27.000 σε 122.000. Την τελευταια 4ετια ο ρυθμος αυξησης ηταν 4% ετησιως!!!
2.Το 2005 ωριμοι επαγγελματικα μηχανικοι απολυθηκαν απο εργοληπτικες και μελετητικες εταιρειες και την Αθηνα 2004
3. Το προγραμμα δημοσιων επενδυσεων μειωθηκε παρα πολυ ειδικα την τελευταια τετραετια.

Ειναι αυτο που ονομαζω μεταολυμπιακη κριση στον τομεα των μελετων και κατασκευων.

Ευτυχως οι κατασκευαστες κατοικιων, δεν δημιουργησαν μεγαλη φουσκα, με οργανωμενη παραθεριστικη κατοικια οπως οι Ισπανοι και η πτωση των τιμων ειναι λογικη, κατι σαν σοβαρη διορθωση του χρηματιστηριου ακινητων.

Οι παλιοτεροι κατασκευαστες εχουν συσσωρευμενο πλουτο, λογω της διαφορας πραγματικων κερδων (25 εως 30%) και φορολογησης με συντελεστη 12% .

Εμεις οι υπολοποι, ως παλαιοτεροι, κατι βρισκουμε να κανουμε απο δουλεια (εφοσον εισαι καλος στην δουλεια σου , γρηγορος, φτηνος, κοινωνικος, κ.λ.π) αλλα με μειωμενους τζιρους, οπως το παραδειγμα μου για τα εισοδηματα του 2011, απο καθαρα 36.000 δηλ. 3.000 μηνιαιως η εφορια ειναι 9500 + διαφορα, δηλ. 2100 μηνιαιως. Στην ηλικια μου νομιζω οτι ειναι λιγα. Γι αυτο κερδισα φετος 4.000 , μεχρι σημερα στο χρηματιστηριο και συμπληρωνω το εισοδημα μου, με κεφαλαιο 25.000 κατα μ.ο.
Εξαλλου κερδισα σωρευτικα απο το χρηματιστηριο, 2005 -2009 23.000 ευρω με κεφαλαιο 35.000 ευρω και συμπληρωνα το ισχνο μεταολυμπικο εισοδημα μου. Ομως εχασα και 5000 απο την Αγροτικη.

Η εκαστοτε κυβερνητικη πολιτικη περιειχε μια συναρτηση ωφελειας που βελτιστοποιουσε τα κερδη των πολυεθνικων και εθνικων μεγαλων επιχειρησεων (τριγωνικες πωλησεις, καρτελ, αυξηση τιμων με βαθεια υφεση, κ.λ.π.), των ελευθερων επαγγελματιων και αυτοαπασχολουμενων , απαξιωνε τον δημοσιο τομεα (υγεια, παιδεια, προνοια,…) και απηλασε καθε ευθυνης τους ΔΥ και τιμωριας σχεδον τους παντες (ελληνες και αλλοδαπους).

Οι πολιτικοι μας (ολων των κομματων εχουν 5πλασια ως 20πλασια περιουσια) απο ενα επιτυχημενο επαγγελματια. Αυτο ειναι η ριζα του κακου.
Ολοι γνωριζουμε τι πρεπει να γινει ( για την φορλογια, την μειωση της ψαλιδα τιμων αγροτικων προιοντων απο 6προς 1 σταδιακα σε 3 προς 1 οπως Ε.Ε.Ε) , ακομη και για μια αναιμικη αναπτυξη απο το 2013.

Αφωτιστος Φιλελλην

ΥΓ Τελικα, αυτη η κριση ηταν μια μοναδικη ευκαιρια, απο τα 50 μου να γραψω για αυτα που εζησα , αισθανθηκα, διαβασα και σκεφτηκα. Διαφορετικα δεν ξερω τι θα εκανα και αν θα το εκανα τοσο καλα, μετα την συνταξιοδοτηση μου.

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες