Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Γιώργος Καμίνης: Θα ψήφιζα όποιον θα έβαζε ένα τέλος στην εποχή Κακλαμάνη

Συνένετυξη, ΑΥΓΗ, 10.10.10
"Προτεραιότητά μου είναι η επανάκτηση της πόλης από τους δημότες της" δηλώνει μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής ο υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό "Δικαίωμα στην Πόλη" Γιώργος Καμίνης. Θεωρώντας δεδομένη την πραγματικότητα του Μνημονίου τονίζει πως το σημαντικό είναι "τι θα κάνουμε τώρα" και με ποιον τρόπο "η άσκηση πολιτικής θα επανακτήσει περιεχόμενο, χώρο και ρόλο".
Υπογραμμίζει, τέλος, πως, εφόσον εκλεγεί, θα γίνει έλεγχος για το θέμα του υπερδανεισμού του δήμου, στον οποίο έχουν συνδράμει και "σύμβουλοι από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ", ενώ στην ερώτηση τι θα ψήφιζε αν δεν συμμετείχε στον β' γύρο, απαντά πως "θα ψήφιζα όποιον θα έβαζε ένα τέλος στην εποχή Κακλαμάνη"



* Ποιο μήνυμα στέλνει η υποψηφιότητά σας, η οποία, σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού, αποτελεί μια “στρατηγική επιλογή που θα συνεχιστεί”; Αισθάνεστε ως αιχμή της κεντροαριστεράς;

Δεν γνωρίζω αν αυτή η στρατηγική από πλευράς ΠΑΣΟΚ θα συνεχισθεί, δεν είμαι μέλος του και δεν μετέχω στη διαμόρφωση της πολιτικής τού κόμματος ή της κυβέρνησης. Άλλωστε το πολιτικό εγχείρημα στον δήμο της Αθήνας έχει μια μοναδικότητα: Δεν έχει επιχειρηθεί ξανά σε τέτοια έκταση -τέσσερα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το κυβερνών. Ούτε ποτέ άλλοτε ένας τέτοιος συνασπισμός έχει στοιχηθεί με μία υπερκομματική (και εξω-κομματική) υποψηφιότητα σε τόσο κρίσιμες στιγμές και σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα. Από 'κεί και πέρα ελπίζω ότι η πόλη θα αποκτήσει τις πολιτικές αιχμής που απαιτούνται.

* Αφήσατε ένα σημαντικό έργο ως Συνήγορος, ο δήμος όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Η επανάκτηση της πόλης από τους δημότες της. Από τα πεζοδρόμια μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα. Ο δημόσιος χώρος θα ξαναμπεί στη ραχοκοκαλιά του πολεοδομικού και κοινωνικού ιστού. Κι αυτό θα γίνει με άμεσες και βραχυπρόθεσμες δράσεις: από την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό μέχρι την καταγραφή όλων όσοι ζουν πλάνητες δίπλα μας.

* Κρίσιμες επιλογές της δημοτικής αρχής Κακλαμάνη, όπως, π.χ., η υπέρμετρη δανειακή επιβάρυνση, έχουν γίνει με τη συναίνεση της σημερινής αντιπολιτευτικής παράταξης του Κ. Σκανδαλίδη. Εσείς πώς τοποθετείστε σ' αυτό;

Έχω ήδη καταγγείλει το όργιο αδιαφάνειας και κατασπατάλησης στον δήμο. Και έχω δεσμευθεί ότι όλα όσα έκανε η δημοτική αρχή θα επανελεγχθούν, ιδίως το θέμα του υπερδανεισμού. Ο κ. Κακλαμάνης είναι ένας από εκείνους τους πολιτικούς που καταφεύγουν συχνά έως μόνιμα στον λαϊκισμό. Δηλαδή σε απολίτικες πρακτικές και μηνύματα που (θεωρητικά) συσπειρώνουν μεγάλα κοινά.
Έτσι ο κ. Κακλαμάνης χρησιμοποίησε ακόμη και τον δανεισμό αδιαφορώντας για το έλλειμμα του δήμου και τη δραματική υστέρηση στην είσπραξη των εσόδων του. Τον χρησιμοποίησε για να χρηματοδοτήσει τι; Ασθμαίνοντας συνήψε τέλη καλοκαιριού και νέο δάνειο με σκοπό να πληρώσει τους τόκους προηγούμενων δανείων που επίσης ο ίδιος συνήψε. Με τη συνδρομή δυστυχώς και συμβούλων από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ.

* Θεωρείτε ότι η μάχη των εκλογών είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στο Μνημόνιο;

Η μάχη των εκλογών ασφαλώς δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να στείλουν τα μηνύματα που επιλέγουν. Θέλω βέβαια να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και ο δημόσιος διάλογος, όπως και τα θέματα στη δημόσια ατζέντα, τίθενται με πολλούς τρόπους και από πολλούς δρόμους. Θέματα κεντρικά όπως το Μνημόνιο ήδη κυριαρχούν και θα κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε συζητήσει ούτε πώς φθάσαμε μέχρι εδώ ούτε τι θα κάνουμε τώρα. Η καταγγελία έχει τον ρόλο της στον δημόσιο λόγο, αλλά πρέπει και η άσκηση πολιτικής να επανακτήσει περιεχόμενο, χώρο και ρόλο. Όχι μόνο κάτω από επιθυμητές συνθήκες, αλλά και με βάση την πραγματικότητα.
Εμείς αυτό θέλουμε. Να αντισταθούμε στην πράξη και όχι στα λόγια σε όσα δυσκολεύουν τη ζωή μας. Βεβαίως, δεν πλήττονται όλοι το ίδιο από την κρίση. Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που είναι περισσότερο ευάλωτες. Γι' αυτό και έχω μιλήσει για ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας και όχι για δίκτυο ελεημοσύνης ή φιλανθρωπίας. Αυτό ανήκει π.χ στην Εκκλησία -η οποία μάλιστα το υπηρετεί με αποτελεσματικότητα. Αλλά η ελεημοσύνη δεν χτυπάει το πρόβλημα της ανισότητας και της αναπαραγωγής της φτώχειας. Αυτό είναι δουλειά της πολιτικής.

* Από την πείρα σας ως πολίτη ποια εικόνα είχατε για τις δημοτικές παρατάξεις στον δήμο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια;

Επιτρέψτε μου να μιλήσω όχι ως υποψήφιος, αλλά ως πολίτης. Ο πολίτης βλέπει όσα σπανίως βλέπουν οι δημοτικοί άρχοντες. Βλέπει την απουσία του δήμου, τις δημόσιες σχέσεις αντί της πολιτικής απόφασης, τα χαζοχαρούμενα «χάπενινγκ» αντί της διαχείρισης των μεγάλων προβλημάτων. Ο πολίτης είναι απογοητευμένος, δεν πιστεύει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.
Αυτή η παθητικότητα είναι μια κατάσταση που ξεκίνησε (και) από το δημαρχείο στη Λιοσίων και σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κινητοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της πόλης. Μέσα στο δημοτικό συμβούλιο υπήρξαν και υπάρχουν μέλη και παρατάξεις που έδωσαν μάχες αλλά ήσαν μόνοι τους. Από 1.1.2011 δεν θα είναι.

* Οι εκλογές έχουν πάντοτε εκπλήξεις. Αν υποθέσουμε ότι δεν συμμετέχετε στον δεύτερο γύρο, τι θα ψηφίζατε με αντίπαλο τον Νικήτα Κακλαμάνη;

Όποιον θα έβαζε ένα τέλος στην εποχή Κακλαμάνη. Και επειδή θα είμαι στον δεύτερο γύρο, πιστεύω ότι οι συνυποψήφιοί μου θα κάνουν το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες