Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Πέθανε ο Κώστας Φιλίνης, ηγετική προσωπικότητα της ανανεωτικής Αριστεράς

  Ο Κώστας Φιλίνης, διανοούμενος, αντιστασιακός, μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Ανανεωτικής Αριστερας, από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΚΚΕ εσωτερικού και ευρωβουλευτής του κόμματος, έφυγε τα ξημερώματα, σε ηλικία 93 ετών. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Τετάρτη στο Α΄ Νεκροταφείο. Ο Κώστας Φιλίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921. Το 1940, σπουδαστής στο τμήμα Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ, προσχώρησε στο λαϊκό κίνημα και οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΠΟΝ το 1943, μετέχει στην εθνική αντίσταση από τη θέση του μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου και στη συνέχεια του Προεδρείου της. Συνεχίζει τον αγώνα και μετά την απελευθέρωση. Στα χρόνια του εμφυλίου δουλεύει ως παράνομος στις οργανώσεις του ΚΚΕ της Αθήνας. Μετά από οκτώ χρόνια παρανομίας συλλαμβάνεται το 1955, καταδικάζεται σε ισόβια από το στρατοδικείο και μένει στη φυλακή μέχρι τα μέσα του 1966. Με την απελευθέρωσή του δουλεύει στην κεντρική διαφώτιση και στις οργανώσεις της ΕΔΑ και μετά ως υποδιευθυντής της Αυγής. Τον Απρίλιο του 1967, με την κήρυξη της δικτατορίας, περνάει ξανά στην παρανομία και είναι ένας από τους κυρίους οργανωτές του ΠΑΜ μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη. Συλλαμβάνεται τον Οκτώβριο του 1967 και καταδικάζεται πάλι σε ισόβια. Μένει στη φυλακή μέχρι το 1973 και ξανά στην παρανομία μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Από τις φυλακές της Αίγινας το 1968 κατάγγειλε με άλλους κρατούμενους αγωνιστές του ΚΚΕ τη διάσπαση του κομμουνιστικού κόμματος και υποστήριξε την ίδρυση του ΚΚΕ Εσωτερικού. Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του, συνέβαλε στη μετεξέλιξή του σε «Ελληνική Αριστερά» (ΕΑΡ) και αργότερα στην ίδρυση του Συνασπισμού. Στα χρόνια των κρατήσεών του μετέφρασε το βιβλίο του Ζ. Γκυγιωμώ, "Κυβερνητική και διαλεκτικός υλισμός", "Για τον Μακιαβέλι, την Πολιτική και το Σύγχρονο Κράτος" του Α. Γκράμσι, τον Α΄ τόμο του βιβλίου του Νίκου Πουλαντζά, "Πολιτική εξουσία και κοινωνικές τάξεις", την "Γερμανική ιδεολογία" του Καρλ Μαρξ.

Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες σε περιοδικά και εφημερίδες της Αριστεράς. Διατέλεσε ευρωβουλευτής της ΕΑΡ την περίοδο 1985-1989 και συνεκδότης της Αυγής 1993-1998 και μετά στο διοικητικό της συμβούλιο. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει την Τετάρτη.

Ανακοινώσεις κομμάτων

«Ιστορική φυσιογνωμία της Ανανεωτικής Αριστεράς» χαρακτηρίζει τον Κ. Φιλίνη η Δημοκρατική Αριστερά. «Ο Κ. Φιλίνης σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε με αυταπάρνηση για τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, για τις ιδέες του σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία. Ως διανοούμενος συνέβαλε αποφασιστικά για τη σύγκλιση της Αριστεράς με τα νέα κοινωνικά κινήματα, με τη διεύρυνση της θεματολογίας των προγραμματικών θέσεων με τα νέα υποκείμενα κοινωνικών αλλαγών. Η συμβολή του θα είναι πάντα επίκαιρη για μια νέα ταυτότητα της αναζήτησης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
 
«Ο Κ. Φιλίνης δεν ήταν απλά μια από τις ηγετικές μορφές της ανανεωτικής αριστεράς ήταν εκείνη η πολιτική προσωπικότητα που συνέβαλε αποφασιστικά στα μεγάλα αποκρυσταλλώματα των θεωρητικών αναζητήσεων και των στρατηγικών στοχεύσεων της» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας:

«Ήταν αυτός που συνέβαλε στην εμβάθυνση της κριτικής γύρω από τον χαρακτήρα των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, μίλησε για την πολλαπλότητα των πολιτικών υποκειμένων ενώ ανέδειξε τον ρόλο των κινημάτων κοινωνικής κριτικής ως βασικά στοιχεία της στρατηγικής του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό. Με δύο λόγια υπηρέτησε θεωρητικά και πολιτικά την αντίληψη 'πως ο σοσιαλισμό ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει καθόλου'. Χωρίς τον Κώστα Φιλίνη η υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης θα στερείτο πολλά από τα φυσιογνωμικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της που την ανέδειξαν ως ένα διακριτό ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα». 

«Ο Κώστας Φιλίνης υπήρξε εμβληματική μορφή της ανανεωτικής αριστεράς, συνδύαζε με υποδειγματικό τρόπο την ευαισθησία και την αποστασιοποίηση του γνήσιου διανοούμενου με την αγωνιστικότητα και την ετοιμότητα ενεργού συμμετοχής του γνήσιου πολιτικού αγωνιστή. Προσωπικότητα που συγκέντρωνε εθνικό σεβασμό, ο Κώστας Φιλίνης έγραψε τη δική του σελίδα στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες