Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

«Δεν είναι δολοφόνοι;


Του Ηλία Κανέλλη, ΝΕΑ, 10.1.14
«Να δοθεί τώρα άδεια στους πολιτικούς κρατούμενους Δημήτρη Κουφοντίνα και Αλέξανδρο Γιωτόπουλο στους οποίους την αρνούνται για πάνω από τρία χρόνια [...]». Η φράση αυτή παρεμβάλλεται σε ένα κατά βάσιν κοινωνιολογικό κείμενο του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Με μερικές από τις επισημάνσεις του κειμένου συμφωνεί κάθε καλοπροαίρετος δημοκρατικός πολίτης. Μερικές φυλακές στην Ελλάδα είναι, όντως, ντροπή για ένα επίπεδο πολιτισμού της ανοχής. Με μερικές άλλες επισημάνσεις, εμπνευσμένες από τη θεωρία του Φουκό για τις φυλακές, ότι δηλαδή η κάθειρξη είναι πειθαρχική μέθοδος μιας «πολιτικής τεχνολογίας» που προωθεί την υποταγή στο αστικό/καπιταλιστικό σύστημα, επίσης μπορεί να συμφωνούν κάποιοι. Οι απόψεις αυτές, άλλωστε, είναι διαδεδομένες και στα πανεπιστήμια, όπου διδάσκονται χωρίς να χρειάζεται να απαντηθούν ερωτήσεις όπως τι θα έπρεπε να κάνει η κοινωνία μας όχι, π.χ., με τον Παλαιοκώστα αλλά με τον Τσοχατζόπουλο ή ποιο εφαρμοσμένο σωφρονιστικό σύστημα του κομμουνισμού δεν συγγένεψε με το σύστημα των γκουλάγκ. Με το μελόδραμα και τις απολυτότητες της ανακοίνωσης του Δικτύου (σε φράσεις τύπου «οι καλοζωισμένοι ανθρωποφύλακες και το πολιτικό επιτελείο της ακροδεξιάς κυβέρνησης»), επίσης, μπορούν να ταυτιστούν όσοι κρύβουν μέσα τους έναν αριστεριστή Φώσκολο.

Αλλά η ανακοίνωση του Δικτύου, που κάνει λόγο για τρομοκρατία σε εισαγωγικά, δεν λέει μόνο. Κρύβει κιόλας. Κρύβει ότι τα πρόσωπα των οποίων τα «ανθρώπινα δικαιώματα» υπερασπίζεται είναι κατά συρροήν δολοφόνοι, καταδικασμένοι για τη δολοφονική δράση τους (απόφαση του δικαστηρίου που τους καταδίκασε, αλλά και θέση κορυφαίων προσωπικοτήτων της Αριστεράς όπως π.χ. ο Κύρκος ή ο Ελεφάντης στο παρελθόν, και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, όχι μόνο ο Τατσόπουλος).
Και όχι μόνο καταδικασμένοι αλλά και μελλοντική απειλή - αφού ούτε οι Ξηροί ούτε ο Κουφοντίνας έχουν αποκηρύξει το δολοφονικό παρελθόν τους. Κατά συνέπεια, τι θα έπρεπε να κάνει το κράτος; Αφού του διέφυγε ο Χριστόδουλος Ξηρός, να αμολήσει και τ' άλλα τα παιδιά να ξαναγίνουν μια ωραία παρέα που θα ξαναβάλουν μπροστά τα κουμπούρια; Ούτε στον Λούκι Λουκ δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, κι ας έχει κανείς την αίσθηση ότι έχουμε κράτος Ραν-Ταν-Πλαν.
Προσωπικώς, δεν υιοθετώ τη χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ. Αλλά δικαιούμαι, νομίζω, να διατυπώσω το ερώτημα: συμμερίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ (που αρνείται τη «θεωρία των άκρων») τις απόψεις του Δικτύου; Υπάρχουν μέλη του που τις υπογράφουν; Κι αν ναι, αισθάνεται άνετα το κόμμα μαζί τους; Αν αισθάνεται άνετα με πρόσωπα που πιστεύουν στον νόμο των αυτόκλητων εκδικητών δολοφόνων, οι ψηφοφόροι χρειάζεται να το ξέρουν. Και το πιο εύκολο πράγμα είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βγάλει μια σαφή ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες