Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ποιος δεν είναι ειλικρινής;

Του Νίκου Μπίστη, www.metarithmisi.gr
Ο Σωτήρης Βαλντέν εγκαλεί τους 58 για ανειλικρίνεια. Ας το ψάξουμε, γιατί η κατηγορία είναι σοβαρή. Η ανειλικρίνεια έγκειται στην απόκρυψη από μέρους μας της προφανούς -κατά Βαλντέν- επιδίωξής μας να «διασώσουμε εν όψει ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου και να ανατρέψουμε την πολιτική και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ». Το ενδιαφέρον είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα, εκ του αποτελέσματος, θα δικαιωθεί στους φόβους του. Αυτό όμως θα συμβεί ανεξαρτήτως των προθέσεων των 58, επειδή αφενός το ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης, αφʼ ετέρου, ο Φ. Κουβέλης, ακολουθώντας τη γραμμή Βαλντέν, αυτοκτονεί πολιτικά. Απαιτεί μεγάλη φαντασία η άγνοια πραγμάτων και προσώπων -που δεν μπορεί να επικαλεστεί ο Βαλντέν- για να ισχυριστεί κάποιος ότι οι Αλιβιζάτος, Παγουλάτος, Δοξιάδης, Μάρκαρης, Παρασκευάς Αυγερινός, Μπένος, Χριστοδουλάκης, Γκορίτσας, Πορτοκάλογλου, Μπέζος, Γραβάνης και άλλοι πολλοί, συνωμότησαν για να σώσουν τον Βενιζέλο και να ανατρέψουν τον Κουβέλη. Ότι ο Σημίτης, που με την ομιλία του στο ΙΣΤΑΜΕ έδωσε σημαντική ώθηση στην υπόθεσή μας, είχε κατά νου αυτόν τον διπλό στόχο και όχι την υπόθεση της κεντροαριστεράς. Ότι ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και τα 300 στελέχη που διαφωνούν με τον Κουβέλη και θεωρούν το σχέδιο των 58 συμβατό με τις ιδρυτικές αρχές της ΔΗΜΑΡ, απεργάζονται την ανατροπή του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ και την διάσωση του Βενιζέλου.


Οι 58 ήταν απολύτως ειλικρινείς στις επιδιώξεις τους. Δεν έκρυψαν ότι τους ενδιαφέρει η πολιτική σταθερότητα, άρα δεν αποβλέπουν στην ανατροπή της κυβέρνησης. Όμως, κατά δήλωσή του, ούτε ο Κουβέλης θέλει εκλογές, άρα κατά λογική ακολουθία δεν μπορεί να θέλει ανατροπή της κυβέρνησης, γιατί αυτό συνεπάγεται εκλογές. Τώρα, ποιος ζει με αυτήν την αντίφαση, ποιος παραβιάζει τη λογική και είναι ανειλικρινής, είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει ο Βαλντέν. Όχι με βάση τι πιστεύει αυτός, αλλά με βάση την μέχρι τώρα πολιτική της ΔΗΜΑΡ. Γιατί αυτό έχει πάθει ο Βαλντέν. Επειδή αυτός ήταν αντίθετος με την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, νομίζει ότι ήταν και η ΔΗΜΑΡ. Έχει κάνει πολιτικό delete στην περίοδο Ιούνιος 2012 - Ιούλιος 2013 και νομίζει ότι δεν παρήχθησαν πολιτικά αποτελέσματα από την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. Οι 58 όμως, οι περισσότεροι από τους οποίους πασχίζουν για την υπόθεση της κεντροαριστεράς εδώ και ένα χρόνο, δεν πάσχουν από αμνησία. Απευθύνονται στην ΔΗΜΑΡ με βάση τις διακηρυγμένες αρχές της και την εφαρμοσμένη πολιτική της. Αν ο Κουβέλης προσπαθεί, με τεράστιες αντιστάσεις, να τις ανατρέψει, γιʼ αυτό δεν ευθύνονται οι 58. Είναι λοιπόν απολύτως συμμετρική η πρότασή μας και ως προς το ΠΑΣΟΚ και ως προς την ΔΗΜΑΡ.

Πάμε τώρα στο κείμενο του Βαλντέν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ, πράγματι προκύπτει θέμα ειλικρίνειας, μόνο που δεν αφορά εμάς, αλλά τον Βαλντέν. Αναφέρει στο άρθρο του ότι η αναφορά των 58 στον ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται με τους όρους «νεοκομμουνιστικό και εθνικολαϊκιστικό». Πράγματι, έτσι είναι. Αλλά μήπως από τις κυρίαρχες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει διαφορετική εικόνα; Μήπως τους αδικούμε; Δεν μιλάω για την τάση Λαφαζάνη, που θα την αδικούσε το νέο μπροστά στο κομμουνιστικό. Ο κυρίαρχος λόγος του Τσίπρα, δεν δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό; Ούτε σε «εσωτερικό εχθρό» τους αναγορεύσαμε, όπως μας προσάπτει ο Βαλντέν, ούτε εκεί σταματούν οι αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μου κάνει εντύπωση πως αυτό το τελευταίο ξέφυγε της προσοχής ενός τόσο επιμελούς αναγνώστη. Οι 58 δεν αγνοούν μια πραγματικότητα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, σε αντίθεση με τον Βαλντέν που παραδίδεται αμαχητί σε αυτήν χωρίς να βρει μια λέξη κριτικής, εμείς θέλουμε να επηρεάσουμε και να βοηθήσουμε στον μετασχηματισμό αυτής της πραγματικότητας.

Η ισχυροποίηση της ευρύτερης κεντροαριστεράς παράταξης, λέει το κείμενο ανάμεσα στα άλλα, «θα συμβάλει στην αποκατάσταση μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης ώστε ο πολιτικός αντίπαλος να μην γίνει πάλι εσωτερικός εχθρός» και «θα ενισχύσει τις φιλελεύθερες εκσυγχρονιστικές φωνές στη ΝΔ και τις δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ». Υπάρχει κάποια διαφωνία με αυτήν τη στόχευση; Είναι εκτός αριστερής ιδιοσυγκρασίας; Είναι υποχωρητική προς τον Σαμαρά; Γιατί την αγνόησε τόσο επιδεικτικά ο Βαλντέν;

Απλούστατα, γιατί είναι προσανατολισμένος να ωθήσει τον Κουβέλη και την ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βαλντέν είναι έξυπνος άνθρωπος και ρεαλιστής, απλώς είναι σε κακή γραμμή. Αντιλαμβάνεται ότι τα περί συνεργασίας με Καστανίδη, Λοβέρδο κ.λπ., είναι ανεμομαζώματα χωρίς μέλλον και ο ρεαλισμός του τον κάνει να θέλει την ΔΗΜΑΡ σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιʼ αυτό έχει εξαφανίσει την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ και δυσανασχετεί όταν λέμε τι ακριβώς πρεσβεύει η ηγεσία του. Όπως θα έλεγε και ο ίδιος, σεβαστή η στόχευσή του, σε δημοκρατία ζούμε. Μόνο ας μας το πει καθαρά, μη μας το φέρνει γύρω-γύρω. Λίγη ειλικρίνεια, πράγματι, δεν θα έβλαπτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες