Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Στον δρόμο για την ποιότητα


Του Ηλία Κανέλλη, NEA, 5.2.13
Είναι κάτι σαν περφόρμερ του πρωινού ραδιοφώνου - ενίοτε και βραδινών ζωνών της trash τηλεόρασης. Αψογος χειριστής του πολιτικού μελοδράματος, ανέκαθεν δημοσιολογούσε σαν να επρόκειτο ώρα την ώρα να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας. Στη μακρά διαδρομή του διακρίθηκε για την επιθετικότητα σε οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική ιδέα. Τράφηκε από τους αρχαϊσμούς, από τις βολικές εξουσίες, από την επιθετικότητα της πολιτικής κουλτούρας που πάντα υποκαθιστούσε τον διάλογο. Είναι σαρξ εκ της σαρκός της ελληνικής εξαίρεσης, γι' αυτό και την υποστηρίζει με πάθος. Χάρη σ' αυτήν ζει, υπάρχει, πλουτίζει, μεγαλουργεί... Η υποκριτική του ταυτότητα ανιχνεύεται στο βαθύ ελληνικό μελόδραμα, ας πούμε στις ταινίες του Απόστολου Τεγόπουλου. Οταν τις βλέπεις σήμερα δεν ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις, όπως ήταν ο αρχικός στόχος τους, ή να γελάσεις. Ομως οι μακρόσυρτες εκφράσεις, το τράβηγμα των τελευταίων συλλαβών, το πλαστό πάθος, ανακατεμένα με λαϊκισμό και τη χυδαία εξαπλούστευση της ζωής για να χωρέσει στο σχήμα της καταγγελίας χάρη στο οποίο κερδίζει πλουσιοπάροχα τη ζωή του μπορεί να προκαλούν και ενόχληση ή δυσαρέσκεια.
Αν, ας πούμε, ξαφνικά στην πρωινή διαδρομή σου με το ταξί υποστείς άθελά σου όλη αυτή την επιτηδευμένη λογοδιάρροια με την οποία υπερασπίζεται την ελληνική εξαίρεση, το δικαίωμά του δηλαδή στο χαμηλό επίπεδο, μπορεί και να μην έχεις την ψυχραιμία που συνήθως επιδεικνύεις στο βαθύ ελληνικό μελό.

Με το πρόσωπο αυτό, προφανώς, δεν έχεις τίποτα κοινό. Και δεν θέλεις να έχεις - έμαθες μάλιστα ευγενικά να απαιτείς από τον ταξιτζή να απομακρύνει την ηχορύπανση. Εχοντας διακινήσει δεισιδαιμονίες και μισαλλοδοξία, δεν επηρεάζει τίποτα στη ζωή. Ελα όμως που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος όχι μόνο να αρχίσει να επηρεάζει αλλά και να τον πληρώνεις κι από πάνω - μέσω της υποχρεωτικής συνεισφοράς σου για την «ποιοτική» κρατική ραδιοτηλοψία.
Ώς τώρα, ο εν λόγω εθεάθη να κυκλοφορεί στο Ραδιομέγαρο και να πολιορκεί τα γραφεία της διοίκησης. Κυκλοφόρησε η φήμη ότι διεκδικεί τη δυνατότητα να παρεμβαίνει από την κρατική τηλοψία. Ο άνθρωπος ο οποίος, κατά καιρούς, έχει αποκαλέσει «γερμανοτσολιάδες» ακόμα και μέλη της σημερινής κυβέρνησης, ο άνθρωπος που έχει εξυβρίσει σκαιότατα την Καγκελάριο Μέρκελ, καταδικάστηκε μάλιστα γι' αυτό σε πρόστιμο, ο άνθρωπος που φωτογραφίστηκε να σηκώνει τη φουστανέλα του τσολιά για να διαφημίσει την ανορθολογική χυδαιότητα στο όνομα του «αντιμνημονιακού» αγώνα, φημολογείται ότι διεκδικεί κρατική δουλίτσα. Και οι υπερασπιστές της «ποιότητας» δυσκολεύονται να του πουν ότι, όσο χαμηλά κι αν έχει πέσει, δεν γίνεται να αποκτήσει βήμα στην κρατική τηλεόραση.
Εκτός κι αν έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι στην Αγία Παρασκευή «στήνεται σύστημα με έκδηλα κομματικά χαρακτηριστικά», που ως γνωστόν, όλως εκ συμπτώσεως, έχει έκδηλα αισθητικά χαρακτηριστικά συγγενή προς το trash...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες