Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Δύο απόψεις για τη Χ.Α.


Της Ξένιας Κουναλάκη, Καθημερινή, 14.2.13
Δύο άνδρες, ένας Βρετανός ιστορικός κι ένας Ελληνας πολιτικός, ανέλυσαν προχθές με αντιφατικό τρόπο το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Ο Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια, στη διάλεξή του στο κολέγιο Deree σημείωσε τις ομοιότητες του φιλοναζιστικού κόμματος με τους εθνικοσοσιαλιστές. «Αν αντικαταστήσει κανείς τη λέξη μετανάστες με τη λέξη Εβραίοι η ομοιότητα είναι τρομακτική», προειδοποίησε. Λίγες ώρες νωρίτερα σε συνέντευξή του στην Πόπη Τσαπανίδου και τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και επίδοξος ηγέτης της Κεντροαριστεράς, Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «το πρώτο κίνημα μετά τη μεταπολίτευση που γεννήθηκε αυθεντικά». Απέφυγε τις συγκρίσεις με τους Ναζί και προτίμησε την -πιο ανώδυνη, αλλά και πιο ατυχή- περιγραφή «ελληνική Χεζμπολάχ». Αναρωτήθηκε επίσης: «Γιατί μας προβληματίζει κάποιος που κάνει, με τρόπο ακτιβίστικο, πολιτική πάνω σε πραγματικά προβλήματα;», ενώ δεν απέφυγε να υιοθετήσει την εξόχως τετριμμένη, παγκάλεια «θεωρία των άκρων». «Λένε ό,τι λέει κι ο ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε. Τέλος ανέπτυξε την καινοφανή άποψη ότι είναι αναποτελεσματικό να καταγγέλλεις τους Χρυσαυγίτες «γιατί έτσι τους δυναμώνεις».


Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το τελευταίο σημείο ο κ. Λοβέρδος υπήρξε συνεπής. Το πολιτικό του φλερτ με την Ακροδεξιά δεν είναι όψιμο, ξεκίνησε νωρίς. Οχι μόνο με πρακτικές, που ακολουθήθηκαν επί υπουργίας του, όπως η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών ιερόδουλων οι οποίες είχαν προσβληθεί από έιτζ «για να προστατευτεί η ελληνική οικογένεια». Αλλά και από την επιλογή των -φορτισμένων με ρατσιστικό πρόσημο- λέξεων, που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί. Από την περίφημη «υγειονομική βόμβα», που συνιστούν οι λαθρομετανάστες μέχρι τα «έγχρωμα παιδιά με τις τσάντες», όπως αποκάλεσε τους Αφρικανούς μικροπωλητές. Είναι μελαγχολική η διαπίστωση ότι η ψηφοθηρία στην εκλογική του περιφέρεια της Α΄ Αθηνών ωθεί τον ηγέτη του ΡΙΚΚΣΥ να καταφύγει σε τέτοιου είδους λαϊκίστικες ευκολίες. Σε μία χρονική περίοδο που σύσσωμη η Κεντροαριστερά διαμαρτύρεται για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, ο κ. Λοβέρδος επαναλαμβάνει τα γνωστά ξενοφοβικά κλισέ, το μεταναστευτικό, η ανασφάλεια και το παρεμπόριο.

Αν δεν είχε την οίηση του ξερόλα και με δεδομένη την αγωνία του να αναλύσει τον «κινηματικό χαρακτήρα» της Χρυσής Αυγής, θα μπορούσε να βρει τον χρόνο για να παρακολουθήσει την ομιλία του Μαζάουερ. «Πολλοί πολιτικοί υποτιμούν την άνοδό της και τη θεωρούν παροδικό φαινόμενο» τόνισε ο Βρετανός ιστορικός. Ο κ. Λοβέρδος είναι ένας από αυτούς τους πολιτικούς που υποβαθμίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η νομιμοποίηση του φιλοναζιστικού κόμματος. Στις επόμενες εκλογές πιθανότατα θα δει την πλάτη του Νίκου Μιχαλολιάκου στην Α΄ Αθηνών. Ισως τότε ευαισθητοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες