Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μαθηματικά κομμωτηρίου (ΙΙ)-Εγκώμιον κουρέματος


Του Γιώργου Καισάριου, Capital.gr, 26.10.11

Τέλος, συντάσσομαι 100% με την καγκελάριο Μέρκελ, για την επιμονή της το κούρεμα να είναι όσο το μεγαλύτερο δυνατό. Επίσης τη συγχαίρω για το ότι απειλεί ακόμα και με εχθρικό default τις τράπεζες, αν τολμήσουν μα μην συναινέσουν στο κούρεμα. Προσωπικά θα ήθελα πολύ να μην συναινέσουν και να δούμε ένα εχθρικό default, διότι τότε μάλλον το κούρεμα θα είναι 90% αντί 60%.


Πηγή:www.capital.gr
Είναι απίστευτο το ότι ενώ θέλουν κάποιοι να μας χαρίσουν λεφτά, μας ξινίζει. Ξαφνικά δεν θέλουμε να μας χαρίσουν τίποτα!! Είμαστε κουβαρντάδες ρε παιδί μου, πως να το κάνουμε!

Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα γίνει κούρεμα. Κατάρες ξεστόμιζε σε αυτούς που τολμούσαν να αναφέρουν τη λέξη κούρεμα (ή αναδιάρθρωση) και οι αφορισμοί ποτάμι. Μας έλεγαν ότι το κούρεμα θα είναι καταστροφή και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανατιστεί (για να μην χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμούς). Ξαφνικά όμως μας λέει η κυβέρνηση ότι το κούρεμα είναι καλό και θα μας απαλλάξει από ένα μέρος του υπέρογκου χρέους που έχουμε.


Το κούρεμα βέβαια είναι καλό και πρέπει να γίνει και πραγματικά θα μας απαλλάξει από ένα μέρος των υποχρεώσεων μας, αλλά γιατί η κυβέρνηση μας έλεγε τα αντίθετα εδώ και 2 χρόνια;

Από την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ (Ημ. Δημοσίευσης : 11/06/2010)

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη της διάσωσης της οικονομίας μας. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι που αντί να συστρατευθούν στη μεγάλη προσπάθεια, υποδεικνύουν ως λύση την αναδιάρθρωση του χρέους ή την στάση πληρωμών. Ουσιαστικά προτείνεται η πτώχευση της χώρας, με την προσδοκία ότι μέρος του χρέους θα διαγραφεί. Πρόκειται για ανεύθυνη και επικίνδυνη προσέγγιση που συνεπάγεται δυσβάστακτο πλήγμα για τη χώρα και τους πολίτες. Μπορεί αυτός ο οικονομικός και κοινωνικός Αρμαγεδδών να προκαλεί συνειρμούς επαναστατικού ηρωισμού σε ορισμένους ή φαντασιώσεις οικονομικής και κοινωνικής έκρηξης σε συνθήκες εργαστηρίου σε άλλους, στην πραγματικότητα όμως απειλεί ευθέως όλους μας, όλους τους πολίτες και πολύ περισσότερο τους πιο αδύναμους από αυτούς.
Άρα είτε δεν έχουν ιδέα τι κάνουν και τι λένε, ή δεν έχουν καμία στρατηγική και κανένα σχεδιασμό ή απλά μας λένε ψέματα τόσο καιρό. Προσωπικά νομίζω ότι είναι λίγο από όλα.

Πόσο τελικά θα είναι το κούρεμα;

Αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι ακριβώς θα γίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, το κούρεμα δεν θα είναι επί του συνόλου του χρέους μας (αν και θα ήθελα). Επίσης το κούρεμα δείχνει να κλειδώνει στο 60% σε όλες τις σειρές των ομολόγων στα χέρια της αγοράς.

Τώρα αν υποθέσουμε ότι θα γίνει 60% κούρεμα στα 200 δισ. ευρώ σε ομόλογα που έχει στα χέρια της η αγορά, τότε σε πρώτη φάση το debt relief (μείωση χρέους) θα είναι 120 δισ. ευρώ. Αν στη συνέχεια υποθέσουμε ότι θα γίνει κάποια ανταλλαγή ομολόγων με αυτά που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της, στο επίπεδο της έκπτωσης που τα έχει αγοράσει, τότε μάλλον θα γλιτώσουμε άλλα 13 δισ. από εκεί (υπολογίζοντας ότι τα έχουν αγοράσει με μέση τιμή 75).

Άρα στο σύνολο μιλάμε για περίπου 133 δισ. ευρώ από χρέος που θα απαλλαγούμε. Αυτό σαφώς είναι πολύ λιγότερο από τα 180 δισ. ευρώ που θα ήθελα να δω, αλλά τέλος πάντων, ούτε λίγα είναι και είναι καλύτερα από το τίποτα.

Τώρα όσον αφορά τα 50 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (δική μου εκτίμηση) δεν είναι ακριβώς χρέος, διότι ουσιαστικά αγοράζεις ένα ABS (asset backed security). Αν το εξετάσουμε προσεκτικά, το ΤΧΣ είναι ένα ABS. Άρα αυτά τα λεφτά δεν τα συμπεριλαμβάνω στο χρέος, διότι αφενός είναι equity και αφετέρου, θα τα πάρεις πίσω όταν πουλήσεις τις συμμετοχές αυτές στην αγορά... το πιο πιθανό και με κέρδος (έχω εξηγήσει σε παλαιότερα άρθρα το γιατί).

Τα πολύπλοκα όμως αρχίζουν με τα 70 δισ. σε ομόλογα (περίπου, διότι δεν ξέρω το ακριβές νούμερο) που έχουν δοθεί ως εγγυήσεις στις τράπεζες. Επειδή οι τράπεζες χρωστούν αυτά τα λεφτά στην ΕΚΤ και επειδή σύντομα οι τράπεζες θα γίνουν κρατικές, το κράτος κυριολεκτικά θα τα χρωστά στην ΕΚΤ, δια μέσου των τραπεζικών ισολογισμών.

Σε αυτό δεν υπάρχει λύση. Όταν θα αυξηθούν οι καταθέσεις στις τράπεζες (κάτι που αναμένω μετά από την ανακεφαλαιοποίηση τους), μόνο τότε θα μπορούν αυτές οι συναλλαγές να αντιστρέψουν. Θεωρητικά.

Μένει βέβαια να δούμε τι θα αποφασίσουν, για να κάνουμε τους τελικούς υπολογισμούς, άλλα χοντρικά νομίζω ότι το net όφελος θα είναι το πιο πάνω ποσό. Να τονίσω ότι εκτιμώ ότι δεν θα μας λύσει οριστικά το πρόβλημα, αλλά τέλος πάντων, μπορεί να γίνει και ένα επιπλέον κούρεμα light μελλοντικά. Και την επόμενη φορά μάλλον θα δαγκώσουμε και το ΔΝΤ.

Για τα ταμεία σας παρακαλώ, δεν μπορώ να ακούω άλλο ότι θα μειωθούν οι συντάξεις λόγω κουρέματος. Είναι ένα ωραίο παραμύθι που λένε οι πολιτικοί για να δικαιολογήσουν τις μειώσεις που θα γίνουν (και έχω εξηγήσει το γιατί), αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το κούρεμα. Διαβάστε: "Θα επηρεαστούν οι συντάξεις από ένα κούρεμα;

Πολλοί αναρωτιούνται που θα βρουν οι τράπεζες λεφτά για να χρηματοδοτούν την οικονομία μετά το κούρεμα. Μα η ανακεφαλαιοποίηση έχει αυτό το σκοπό! Τα 50 δισ. που λέω ότι θα πρέπει να μπουν έχουν αυτό το νόημα! Δεν αντιλαμβάνομαι τις ερωτήσεις που βλέπω στα σχόλια, αφού η ανακεφαλαιοποίηση έχει ακριβώς αυτό το σκοπό.

Είναι δυνατόν ορισμένοι ακόμα να πιστεύουν ότι είναι δυνατόν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με προνομιούχες μετοχές; Που το είδαν αυτό το όνειρο; Έχω προειδοποιήσει εδώ και ένα χρόνο τους μετόχους των τραπεζών (και δυο χρόνια στο σύνολο αλλού). Το αν ορισμένοι επιμένουν να θέλουν να αγνοούν την πραγματικότητα των περιστάσεων και την πραγματικότητα των αριθμών, σε αυτό δεν φταίω εγώ.

Τέλος, συντάσσομαι 100% με την καγκελάριο Μέρκελ, για την επιμονή της το κούρεμα να είναι όσο το μεγαλύτερο δυνατό. Επίσης τη συγχαρώ για το ότι απειλεί ακόμα και με εχθρικό default τις τράπεζες, αν τολμήσουν μα μην συναινέσουν στο κούρεμα. Προσωπικά θα ήθελα πολύ να μην συναινέσουν και να δούμε ένα εχθρικό default, διότι τότε μάλλον το κούρεμα θα είναι 90% αντί 60%.




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες