Με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει εκτενή αναφορά στην Ελλάδα της κρίσης και τα προβλήματα του εκδοτικού χώρου. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στα βιβλία του Πέτρου Μάρκαρη, τα βιβλία του οποίου είναι μπεστ-σέλερ στη Γερμανία. Τα μυθιστορήματά του περιέγραψαν τον κόσμο των τραπεζών, τον κυνισμό της κοινωνίας και της κρίση που ερχόταν. Στα μυθιστορήματα τα οποία μιλούν για την κρίση της ελληνικής κοινωνίας περιλαμβάνει και «Το όνειρο του Οδυσσέα». «Ο Μάκης Καραγιάννης -όπως γράφει- ονειρεύεται πάλι το "Όνειρο του Οδυσσέα". Ο Οδυσσέας του είναι ένας καθηγητής πανεπιστημίου που ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία ως αριστερός ακτιβιστής, ο οποίος φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τη στρατιωτική χούντα και βρίσκεται πάλι αντιμέτωπος με το δικαστήριο - έχει καταχραστεί χρήματα από το πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια δολοφονείται. Ένας δημοσιογράφος γράφει την ιστορία της ζωής του και θέλει να μάθει πώς αυτός ο υποδειγματικός αντιστασιακός έχει καταστραφεί από την απληστία.»
Στη συνέχεια περιγράφει τις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού που περιλαμβάνουν ιστορικά μυθιστορήματα φυγής στο παρελθόν, όπως το «Άγιοι και δαίμονες» του Γιάννη Καλπούζου, δίπλα στον οποίο υπάρχουν τα ονόματα του Φίλιπ Ροθ, του Ουμπέρτο Έκο, κ. ά.
Ειδική αναφορά κάνει επίσης, στη μείωση των πωλήσεων και των εκδοθέντων τίτλων αλλά και στο πρόγραμμα «Φράσις» του Υπουργείου Πολιτισμού, που αφορά τη στήριξη της μετάφρασης ελληνικών βιβλίων, το οποίο λειτούργησε στο παρελθόν και επαναλειτουργεί από το Σεπτέμβριο.
Ολόκληρο το κείμενο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου