Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Αγανακτισμένος πλανήτης


Σε ημέρα παγκόσμιας διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής ανισότητας, της λιτότητας και της απληστίας των μεγάλων παικτών του οικονομικού συστήματος αναδείχθηκε το Σάββατο, με μεγάλες διαδηλώσεις σε 82 χώρες και 951 πόλεις. Το κίνημα «Occupy Wall Street» («Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ») ενώθηκε με τους Αγανακτισμένους της Ευρώπης και το μήνυμά τους έκανε το γύρο του κόσμου βρίσκοντας δεκάδες χιλιάδες αποδέκτες. Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου ξεκίνησαν από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, πέρασαν από πολλές περιοχές της Ασίας, εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη, για να επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη. Περίπου 5.000 διαδηλωτές ολοκλήρωσαν στη διάσημη Times Square μια ημέρα διαμαρτυριών που είχε ξεκινήσει από το οικονομικό κέντρο του Μανχάταν.
Παρά τα μικροεπεισόδια που προκλήθηκαν κατά την προσπάθεια της αστυνομίας να περιορίσει τις κινήσεις τους -92 άνθρωποι συνελήφθησαν, στην πλειονότητά τους για διατάραξη της τάξης και παραβίαση ιδιωτικού χώρου, καθώς κάποιοι μπήκαν σε τράπεζες για να κλείσουν τους λογαριασμούς τους- το κλίμα ήταν πανηγυρικό.
«Είμαστε το 99%» φώναζαν τα μέλη του κινήματος, που χωρίς να προβάλλουν για την ώρα συγκεκριμένα αιτήματα δηλώνουν ότι μάχονται εναντίον «της διαβρωτικής εξουσίας των μεγάλων τραπεζών και των πολυεθνικών επί της δημοκρατικής διαδικασίας» και καταγγέλλουν το ρόλο της Γουόλ Στριτ στην κατάρρευση της οικονομίας. Στην Ουάσιγκτον, 300 οπαδοί του κινήματος συγκεντρώθηκαν έξω από το Λευκό Οίκο και το υπουργείο Οικονομικών καταγγέλλοντας «τη χρηματοπιστωτική μαφία», για να ενωθούν αργότερα με μια μεγάλη διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων υπό την αιγίδα συνδικάτων και ενώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα.
Πάνω από 2.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία στο Σικάγο, όπου η αστυνομία προχώρησε σε 175 συλλήψεις, περίπου 5.000 μετείχαν σε ειρηνική συγκέντρωση στο Λος Αντζελες, ενώ στις δεκάδες αμερικανικές πόλεις που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις περιλαμβάνονται ακόμη το Μαϊάμι και η Βοστόνη.
Δυναμικό «παρών» έδωσε και ο Καναδάς, με πορείες στην Οτάβα, το Τορόντο, το Χάλιφαξ και το Μόντρεαλ, όπου ο «σκληρός πυρήνας» των διαδηλωτών δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη δράση τους.
Στην Ευρώπη, πρωταγωνίστρια των κινητοποιήσεων αναδείχθηκε η Πορτογαλία, με 50.000 διαδηλωτές σε Λισαβόνα και Οπόρτο, δύο ημέρες μετά των ανακοίνωση νέου πακέτου μέτρων λιτότητας.
Η πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης έγινε για άλλη μια φορά το επίκεντρο των ισπανικών κινητοποιήσεων, προσελκύοντας χιλιάδες Αγανακτισμένους, τα συνθήματα των οποίων αντήχησαν επίσης στο Λονδίνο, το Δουβλίνο, την Αθήνα, τη Ρώμη, το Βερολίνο και το Παρίσι, όπου η διαδήλωση συνέπεσε με τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20.
Μικρές και μεγάλες ειρηνικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν από το Οκλαντ και το Σίδνεϊ, με 2 και 3 χιλιάδες διαδηλωτές, μέχρι το Τόκιο, την Ταϊπέι και το Χονγκ Κονγκ με μερικές εκατοντάδες.
Ανεξαρτήτως αριθμών, πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για τη γέννηση ενός διεθνούς κινήματος. Οπως επισημαίνει η Αρμίν Γιαλνιζιάν, οικονομολόγος του καναδικού κέντρου οικονομικών μελετών Canadian Centre for Policy Alternatives, «είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσουμε το διάλογο που θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει μετά το 2008, όταν η ανάκαμψη δεν ήρθε, όταν το χάρτινο παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα κατέρρευσε. Είναι ένας θεμελιώδης διάλογος για τη δημοκρατία και τις αξίες μας».
(Πηγές: Ασ. Πρες - Ρόιτερ - Γαλλικό

Η πυρπόληση της Ρώμης

Αν δεν είχε εκφυλιστεί σε εξάωρη μάχη κουκουλοφόρων με αστυνομικούς, η συγκέντρωση της Ρώμης το Σάββατο, με συμμετοχή κοντά στους 100.000 ανθρώπους, θα ήταν μεγαλειώδης. Από νωρίς όμως, οι περίπου 500 νεαροί, με καλυμμένα τα κεφάλια, έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους με πυρπολήσεις και βανδαλισμούς κτηρίων, αυτοκινήτων, περιπολικών, ακόμη και μιας εκκλησίας. Η Ιταλία είναι την επόμενη ημέρα βαθιά πληγωμένη.
Οταν η... Κόλαση ανέβηκε για 6 ώρες στη Ρώμη. Αγριες μάχες μεταξύ κουκουλοφόρων - αστυνομίας, με πάνω από 100 ένστολους τραυματίες, λεηλασίες τραπεζών, καταστημάτων, ακόμη και εκκλησίας και φωτιές παντού (φωτ. Reuters, Ass. Press)
Οταν η... Κόλαση ανέβηκε για 6 ώρες στη Ρώμη. Αγριες μάχες μεταξύ κουκουλοφόρων - αστυνομίας, με πάνω από 100 ένστολους τραυματίες, λεηλασίες τραπεζών, καταστημάτων, ακόμη και εκκλησίας και φωτιές παντού (φωτ. Reuters, Ass. Press)
«Εμείς είμαστε οι πραγματικοί αγανακτισμένοι. Εκείνοι μας έκλεψαν τη μέρα». Με αυτά τα λόγια, γεμάτα απογοήτευση, ομάδα Ιταλών διαδηλωτών, που το Σάββατο είχαν συγκεντρωθεί με δεκάδες χιλιάδες άλλους για μια ειρηνική διαμαρτυρία, έδωσαν συνοπτικό απολογισμό της έκβασης ενός συλλαλητηρίου που σημαδεύτηκε από βίαιες συγκρούσεις, πάνω από εκατό τραυματισμούς και 12 συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι τρεις γυναίκες και ένας ανήλικος.
Παρά τις προσπάθειες των ειρηνικών διαδηλωτών να απωθήσουν τους οπλισμένους με μολότοφ, πέτρες, ξύλα κ.ά., φωνάζοντάς τους «σταματήστε» και «ντροπή», αυτοί με τις μεθόδους των «Black Blocks» επιδόθηκαν σε λεηλασίες. Εβαλαν φωτιά σε ένα κτήριο, του οποίου υποχώρησε η στέγη, μπήκαν σε εκκλησία, απ' όπου κατέβασαν το σταυρό και πέταξαν το άγαλμα της Παναγίας στο δρόμο ποδοπατώντας το, επιτέθηκαν σε σπίτια, καταστήματα αλλά και σε ανθρώπους. Τα μέλη δύο τηλεοπτικών συνεργείων υπέστησαν τραυματισμούς, αλλά τον πιο βαρύ απολογισμό, 100 και πλέον τραυματίες, είχαν οι αστυνομικοί. Συνολικά 135 άτομα τραυματίστηκαν.
«Ας έκαιγαν το κοινοβούλιο και όχι τα σπίτια μας», έλεγε με πικρία ένας περαστικός για τους κουκουλοφόρους. Η αστυνομία καθυστέρησε να επέμβει, σχολίασε αρνητικά ο ιταλικός Τύπος και όταν το έκανε, χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού. Οι πραγματικοί διαδηλωτές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν ακυρώνοντας όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Κάνοντας τον απολογισμό των ζημιών, ο δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο μίλησε για πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Μαζεύτηκαν, επίσης, είπε, περίπου 20 κυβικά μέτρα πέτρες και κομμάτια από πεζοδρόμια, που χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα από τους κουκουλοφόρους. Προανήγγειλε μηνύσεις και αγωγές για υλικές και ηθικές ζημιές.
Βία «ελληνική»
Οι ταραχές στη Ρώμη είχαν, κατά τον ιταλικό Τύπο, και ελληνικό... χρώμα. Η εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα» διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι κουκουλοφόροι στόχο είχαν κατ' αρχήν τους «επίσημους αγανακτισμένους» και μετά την αστυνομία. Θέλησαν να επιβάλουν την «ελληνική» εκδοχή -αυτή της βίας που εμφορείται από οργή και όχι πολιτικά κίνητρα- επί της «ισπανικής», που χαρακτηρίζεται από ειρηνικές διαδηλώσεις.
Το -προς αποφυγήν- ελληνικό παράδειγμα, όμως, έβαλε στην κουβέντα και ο ηγέτης της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης. Σε ανάρτησή του στο Facebook, με αφορμή όσα έγιναν το Σάββατο, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι μίλησε για «προβοκάτορες και κερδοσκόπους», που «θεωρούν ότι θα καταλήξουμε σαν την Ελλάδα και μας συμπεριφέρονται όπως την Ελλάδα». Ο γ.γ. του κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς είπε ότι «μόνη απάντηση είναι να πάρουμε στα χέρια μας την τύχη μας, να αναδείξουμε εκ νέου την αξιοπρέπεια της Ιταλίας».
Καταδικάζοντας τα επεισόδια, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάλεσε όλους να πράξουν το ίδιο «χωρίς επιφυλάξεις». Τον υπαινιγμό του ξεκαθάρισε αργότερα ο υπουργός Αμυνας Ινάτζιο Λα Ρούσα, όταν επέρριψε ευθύνες στην Αριστερά για τη βία, λέγοντας ότι γι' αυτήν «όλα δικαιολογούνται, αν πρόκειται να απαλλαγούμε από τον "δαίμονα της Ιταλίας" Μπερλουσκόνι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες