Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Η αφανής Αριστερά

Το κακό με την άποψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, πως η Αριστερά «της ψευτο-ιντελιγκέντσιας» εκφράζει σήμερα «ό,τι πιο αναχρονιστικό υπάρχει στη χώρα», είναι πως έχει δίκιο. Το καλό είναι πως ο κ. Μητσοτάκης περιγράφει τη «φανερή» Αριστερά, την κοινοβουλευτική, την κομματική, αυτή που ενώ διασαλπίζει υβριστικά την «ανυπακοή» της προς ένα σύστημα που τη σιτίζει και της παρέχει όλα τα προνόμια, μένει τυφλά πιστή στη γραμμή του κόμματος και στην αρχέγονη ιεραρχία του.  Ακόμη κι αν η αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ ξεκινά από το γεγονός ότι η «Αριστερά» δεν ψήφισε τον νέο Νόμο Πλαίσιο (που εν πάση περιπτώσει πρέπει να αποδειχθεί πόσο ωφέλιμος είναι τελικά), ακόμη κι αν οι γενικεύσεις του, για «βολεμένα κακοποιά στοιχεία» κάτω από τον μανδύα της Αριστεράς, είναι υπερβολικές, ο κ. Μητσοτάκης περιγράφει μια κατάσταση που άνθρωποι της μη οργανωμένης κομματικά, αφανούς αλλά υπαρκτής Αριστεράς, έχουν πολλές φορές επισημάνει.

Ετσι, υπό αυτή την έννοια, ο «νεωτερικός» λόγος του κ. Μητσοτάκη στην ουσία είναι παλαιοκομματικός επειδή οριζει την «Αριστερά» (και κατά συνέπεια τη «Δεξιά»!) με όρους γεωγραφικούς... Ομως Αριστεροί με πατριωτική, φιλελεύθερη και δημιουργική συνείδηση. Αριστεροί αφιλοκερδείς και φωτισμένοι μπορεί και υπάρχουν και στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ. Αυτοί οι άνθρωποι, αφανείς και ανοργάνωτοι, σκέφτονται «αριστερά», που σημαίνει πως δεν φορούν κομματικές παρωπίδες, πως ορίζουν τη στάση τους με κριτήριο το κοινό συμφέρον, πως η διάνοιά τους και η πολιτική τους ευρηματικότητα είναι πέρα από τα ίδια τα κόμματά τους. Είναι ουμανιστές και ορθολογικοί. Οραματιστες και πρακτικοί.

Αριστεροί, λοιπόν, δεν είναι όσοι συγκροτούν την κομματική Αριστερά και τα παρακλάδια της, όπως την περιγράφει ο κ. βουλευτής της ΝΔ. Οχι αυτοί. Είναι οι άλλοι. Γι αυτό, αν υπάρχει μια κάποια ελπίδα πως ο τόπος αυτός μπορεί να σηκωθει «λίγο ψηλότερα», αυτήν την ελπίδα την κρατούν οι χιλιάδες ανώνυμοι, φιλελεύθεροι πατριώτες, αυτοί που συστήνουν μιαν αφανή αλλά υπαρκτή Αριστερά. Που, ελπίζουμε, μια μέρα, να φανερωθεί.

Ο κ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης είναι καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας και συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες