Με νικητή τους κατοίκους και το περιβάλλον έληξε η πρώτη φάση της «ΤΙΤΑΝομαχίας» που ξεκίνησε πριν από μέρες στη Θεσσαλονίκη, μετά την απόφαση του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη να δώσει το «πράσινο φως» για να δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του "Τιτάν" χώρος καύσης αποβλήτων και απορριμμάτων για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων. Οι αντιδράσεις των δημάρχων και των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως και
περιβαλλοντικών οργανώσεων, ήταν έντονες και ο Π. Ψωμιάδης αναγκάστηκε να πάρει πίσω την αρχική του απόφαση, φοβούμενος προφανώς και το πολιτικό κόστος, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Χθες, σε έκτακτη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου έκανε αμέσως δεκτή την πρόταση της αντιπολίτευσης για την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης που ελήφθη κατά πλειοψηφία στην προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου. Πρότεινε μάλιστα να μην απασχολήσει ποτέ ξανά το ζήτημα αυτό το νομαρχιακό συμβούλιο. «Ακόμη και μετά τον διάλογο, που θα γίνει με εμπειρογνώμονες για τα επιστημονικά δεδομένα και εάν αποδειχθεί ότι δεν είναι επιζήμια η συγκεκριμένη πρακτική, ας πάνε στην κυβέρνηση ή αλλού, αλλά να μην απασχολήσει ξανά το θέμα αυτό το νομαρχιακό συμβούλιο» είπε χαρακτηριστικά επί του θέματος. Για «άτακτη υποχώρηση» του νομάρχη και «νίκη των πολιτών» έκαναν λόγο οι νομαρχιακοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ το πρωί πολίτες και δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν έξω από το "Τιτάν" και απέκλεισαν για περίπου δύο ώρες τον δρόμο. Παρά ταύτα η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τα σχέδιά της. Ο γενικός διευθυντής της, Σ. Μπαλτζής, μιλώντας στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου είπε ότι η εταιρεία θα διαβουλευτεί με την τοπική κοινωνία για έξι μήνες και θα ζητήσει να γνωμοδοτήσουν για τη μονάδα που θέλει να εγκαταστήσει για την παραγωγή εναλλακτικής ενέργειας καθηγητές πανεπιστημίων και επιστημονικοί φορείς.
«Η Τιτάν δεν ζήτησε και δεν σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για καύση αστικών απορριμμάτων (σκουπίδια). Τα εργοστάσιά μας παράγουν τσιμέντο και δεν είναι αποτεφρωτήρες», ανέφερε ο κ. Μπαλτζής και πρόσθεσε «είναι άλλο πράγμα ο αποτεφρωτήρας και άλλο ο κλίβανος της τσιμεντοβιομηχανίας. Είναι άλλο πράγμα η καύση απορριμμάτων και άλλο η θερμική-ενεργειακή αξιοποίηση κάποιων υλικών που είναι βιομηχανικά επεξεργασμένα απόβλητα ή υπολείμματα ανακύκλωσης».
ΑΥΓΗ 23.07.10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου